AVERTISMENT. „Atenție! E risc maxim de epuizare termică. Copiii sunt primii afectați. Anul trecut cinci pacienți nu au supraviețuit”. Cum ne ferim de caniculă, sfaturi de la Tudor Ciuhodaru

Redactor:
Alexandru Coman
AVERTISMENT. „Atenție! E risc maxim de epuizare termică. Copiii sunt primii afectați. Anul trecut cinci pacienți nu au supraviețuit”. Cum ne ferim de caniculă, sfaturi de la Tudor Ciuhodaru
Tudor Ciuhodaru / Facebook

Medicul Tudor Ciuhodaru a oferit joi, pe Facebook, câteva sfaturi pentru a ne feri de problemele cauzate de caniculă în aceste zile, când temperaturile cresc peste 35 de grade Celsius.

„Patru măsuri ce vă pot salva viaţa pe caniculă. Atenție! E risc maxim de epuizare termică. Copiii sunt primii afectați. Anul trecut cinci pacienți nu au supraviețuit. Și urmează temperaturi de peste 35 de grade”, a scris, joi, Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Cunoscutul medic a oferit câteva sfaturi pe care trebuie să le respectăm pe timp de caniculă:

„Atunci când apar simptomele legate de expunerea la caldură (crampe de căldură, insolaţie, epuizarea termică) trebuie:

  1. Repaus într-un spaţiu umbrit şi răcoros.
  2. Consumde lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt.
  3. Scăderea temperaturii corpului (prin udat si ventilat);
  4. Activitatea fizică se reia doar după câteva ore.

Dacă manifestarile nu dispar rapid sau se agravează:

  1. Sunaţi la 112.
  2. Îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor”, scrie medicul.

Tudor Ciuhodaru : „Temperaturile crescute chiar şi pe durata nopţii duc la apariţia epuizarii termice”

Potrivit sursei citate, probleme putem avea și noaptea din cazua căldurii excesive

„Temperaturile crescute chiar şi pe durata nopţii duc la apariţia epuizarii termice:

„Nedecelată şi netratată la timp epuizarea termică evoluează spre forme clincice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces. Apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multe zile.

Se manifestă prin apariția a 3 categorii de semne:

a)neuro-psihice precum oboseala marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele

b)tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de ,,gaină) şi

c)cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie”, mai scrie medicul.

Care sunt cele mai afectate categorii din cauza caniculei

Potrivit medicului, cei mai afectaţi de epuizarea termică sunt copiii şi vărstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară şi obezii, precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat.

„Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci (!Nu alcool ), duşuri reci sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie (! Nu aplicaţi alcool pe piele), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii.

Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii nu ţineţi geamurile deschise când este foarte cald şi nu gătiţi la orele amiezii. Aerisiţi la primele ore ale diminteţii, utilizând curenţi de aer, evitaţi utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveţi aer condiţionat petreceţi câteva ore zilnic în spaţiile publice răcoroase”, mai spune medicul Tudor Ciuhodaru.

 

×

Urmăriți Gândul LIVE Surpriză de proporții, după ce au apărut imagini cu un bărbat care-și agresează soția cu copilul în brațe. Și nu oriunde, ci în stradă, în fața unei instituții publice. Agresorul era preot! https://bit.ly/3a7qsRZ Dumitru Coarnă, președintele SNPPC și Varujan Vosganian, purtător de cuvânt ALDE, invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Joi, 6 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide