GÂNDUL LIVE. Lucian Bode, ministrul Transporturilor: În două zile Comisia Europeană va spune dacă vor fi separatoare de plastic în avion

Publicat: 12/05/2020, 14:24
Actualizat: 12/05/2020, 18:54

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat, marți la Gândul LIVE, că peste două zile Comisia Europeană va comunica dacă în avioane va fi obligatoriu să fie montate separatoare de plastic între scaune, sau dacă se vor lăsa libere locurile de la mijloc.

Întrebat de gazda emisiunii Gândul LIVE, Emma Zeicescu, dacă cei care și-au cumpărat bilete de avion înainte de declanșarea pandemiei vor recupera banii, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a precizat că „încă  nu s-a luat o decizie”, dar companiile nu au de unde să plătească, având pierderi extrem de mari.

„S-a purtat o discuție pentru acordarea unor vocuchere, pentru un zbor pe care fiecare călător să-l aleagă (…) Acele vocuchere pot avea valabilitate chiar și 2 ani”, a declarat Lucian Bode la Gândul LIVE.

Deplasarea în avion, limitată

Ministrul Transporturilor a mai declarat că o decizie în ceea ce privește siguranța în avioane se va lua peste câteva zile, la nivelul Comisiei Europene.

„Eu cred că în două zile Comisia va spune dacă vom avea acele separatoare de plastic în avion, sau dacă se vor putea vinde bilete și pentru locurile de la mijloc. (…) Se va limita deplasarea călătorilor în față în avion”, a mai declarat Bode la Gândul LIVE.

Cum se va circula la metrou

Ministrul Transporturilor a explicat și cum se va circula la metrou după ridicarea strării de urgență, adică din 15 mai.

„La metrou, situația se prezintă astfel. Am convenit cu Metrorex, cu Poliția Transporturi, cu MAI, cu toți factorii implicați, cu compania de pază de la metrou, măsuri de distanțare socială. Vom informa corect publicul prin afișaj, prin mesaje audio cu privire la regulile de călătorie (…)

În cele 53 de stații s-a implementat sistemul de plată contactless, direct la aparatele de taxare, la turnicheți”, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Bode, la Gândul LIVE.

În ceea ce privește programul de circulație al trenurilor de la metrou, Bode spune că cele 65 de garnituri vor circula la un interval de 2-3 minute la orele de vârf.