GÂNDUL LIVE. Ministrul Mediului Tánczos Barna, despre problema urșilor: „Exploatările forestiere trebuie regândite” / „Am comandat un studiu pentru evaluarea populației de urs” – VIDEO

Publicat: 15/04/2021, 20:13
Actualizat: 15/04/2021, 23:15

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, a vorbit la GÂNDUL LIVE, în ediția de joi, 15 aprilie, despre problema urșilor, respectiv atacurile pe care le fac asupra oamenilor, dar și modul în care populația de urși poate fi gestionată.

Tánczos Barna a ramintit de tăierile pădurilor din perioada comunistă, în urmă cu 40-50 de ani, însă atunci, potrivit acestuia populația de urși era bine îngrijită, fapt care s-a petrecut chiar și după Revoluția.

„De cinci ani de zile nu a făcut nimeni nicio evaluare. Populația de urși crește. Este în vârful lanțului trofic. În afară de om, nu are niciun dușman. Singurul care poate și trebuie să facă ceva este omul. Și inclusiv Ministerul Mediului care are responsabilitatea de a gestiona”, a declarat Tánczos Barna.

Fondul cinegetic al urșilor, o adevărată problemă

De asemenea, acesta a punctat că urșii din România nu pot fi relocați în alte țări – „avem răspunsuri de la ambasadele din alte țări”.

„Este zona unde trăiește în habitatul natural cel mai bine – România. Vrei, nu vrei, este cea mai mare și cea mai bine gestionată populație de urși din Europa. Așa am intrat în Uniunea Europeană, în 2007. Dar până în 2016 a existat cât de cât un echilibru din punct de vedere al populației, al măsurilor de habitat natural, protecție”, a explicat ministrul la GÂNDUL LIVE.

Totodată, acesta a explicat și care sunt măsurile astfel încât problema populației de urși să fie gestionată.

„În primul rând trebuie să asigurăm zonele de liniște unde nu intrăm (…) Turismul invaziv care deranjează care trebuie eliminat. Ca sî facăî bani, foarte multe persoane sunt dispuse să facă foarte mult. Pentru a proteja anumite zone trebuie să eliminîm aceste intrări cu ATV-ul, cu motociclete, trebuie să avem anumite zone unde exploatarea forestieră este restricționată, nu neapărat eliminată, dar în anumite perioade, să nu deranjeze. Exploatările forestiere trebuie regândite. Trebuie să asigurăm acele fâșii de teren agricol care opresc intrarea urșilor în sat. Trebuie să existe un management cinegenitc al acestei specii. În momentul de față nu există nimic. Trebuie să fim pragmatici. Fondul cinegetic trebuie administrat și de când e lumea s-a administrat prin vânătoare. E una dintre măsuri”, a explicat Tánczos Barna.

Ministrul a precizat că în prezent există cotele de intervenție, prin care sunt eliminate exemplarele de urși care generează probleme. Aceste exemplare fie trebuie relocate, fie extrase.

Ce măsuri ia ministrul Mediului, Tánczos Barna

„Trebuie să fim conștienți că animalul este animal. Nu are rațiune umană, nu gândește. Are instinct și nu știi niciodată. (…) Nu trece zi să nu avem familii de urs care trebuie relocate”, a punctat ministrul.

Totodată, acesta a explicat ce măsuri pune în aplicare pentru rezolvarea acestei probleme.

„Primul pas pe care l-am făcut: am comandat un studiu pentru evaluarea populației de urs. Avem în paralel două procese de evaluare. Evaluarea scurtă, standard, pe care s-a mers până acum, și avem una de 10 milioane de euro, fonduri, pentru evaluare cinegetică, zonă de protecție pentru pui sau familii de urs care trebuie relocate sau readuse în natură ulterio, și măsuri pentru protejarea fermierilor. Este un fapt. Ulterior, trebuie să avem acele prevederi legale care asigură zonele de liniște, zonele pentru fermierii care sunt susținuți să țină departe de fermă… Măsuri active de management al populației de urs. În momentul de față, în afară de cotele de intervenție, nu se întâmplă nimic”, a anunțat ministrul Mediului Tánczos Barna.

ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Cuplu-bombă în showbiz! Cu cine se iubește fiica lui Hagi. E cunoscut și el
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal...
Cine este femeia cu care Liviu Vârciu a înșelat-o pe Anda Călin, la doar două...
Ce meserie va avea Simona Halep, după ce va renunța la cariera de jucătoare: `Nu...
NEWS ALERT! Cartierele din București care ar putea rămâne fără căldură la iarnă. 'Sunt cele...
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Modelul ELECRTIC Dacia Spring a ajuns pe OLX. Chilipir sau țeapă?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Șeful Moderna dezvăluie când se va încheia pandemia. „Delta plus Beta, următoarea mutație pe care...
Cuplu-bombă în showbiz! Cu cine se iubește fiica lui Hagi. E cunoscut și el
Cât de DĂUNĂTOARE este sexualitatea reprimată. Urmările pot fi GRAVE
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Regretă Ioana Ginghină că a pozat în Playboy?! Ce a făcut cu banii câștigați din...
Interviu cu Cristian CÎRJALIU, primarul comunei Agigea! VIDEO
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
E interzis! După ce incidență nu vom mai ieși din casă. Guvernul a decis acum
Irina Tănase a fost fată cuminte cât a stat Dragnea la Rahova? S-a aflat și...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...