Kelemen Hunor: Nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni. Anul acesta vom face un recensământ și apoi vom vedea ce măsuri luăm

Kelemen Hunor: Nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni. Anul acesta vom face un recensământ și apoi vom vedea ce măsuri luăm
Vicepremierul Kelemen Hunor (UDMR) / Sursa foto: Alexandru Dobre - MEDIAFAX FOTO
Publicat: 11/03/2021, 10:47

Vicepremierul Kelemen Hunor a vorbit miercuri despre populația de urși din România și a adăugat că anul acesta va fi făcut un recensământ al acestor animale.

El a mai spus că în funcție de rezultatele acestui recensământ se vor lua măsurile care se impun, fără a specifica, însă, care ar fi soluția.

Kelemen pledează, totuși, pentru un echilibru în ceea ce privește gestionarea populației de urși din țara noastră.

„Totuși, noi nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni și trebuie să existe un echilibru în tot ce înseamnă gestionarea acestei probleme”, a spus Kelemen Hunor la Digi24.

Kelemen Hunor: Trebuie să vedem cât de mare este numărul urșilor din România

Vicepremierul spune că este important ca autoritățile să știe numărul urșilor din România, pentru că în prezent astfel de date nu sunt disponibile.

El a atrage atenția că, cel mai probabil, populația de urși a crescut mai mult decât ar fi trebuit, din diverse cauze, iar aceste animale au ajuns să fie depistate și în zone unde prezența lor nu a mai fost semnalată până acum.

„În primul rând trebuie să vedem cât de mare este populația de urși. În acest moment nimeni nu știe. Sunt evaluări diferite. Ministerul Mediului va face un «recensământ» al populației de urși și vom vedea dacă sunt 6.000, 6.500, 7.000, 7.300, fiindcă oricum este o populație mult mai mare decât habitatul pentru acest animal. Este pe vârful piramidei, în afară de om nu are niciun dușman și trebuie să vedem cum gestionăm, fiindcă din 2015, sau din 2016 există niște restricții și vedem că intră în zona locuită de oameni, în mediul rural, în mediul urban, apar peste tot.

Deci, în acest moment, în primul rând trebuie să vedem exact care este populația de urși, după aceea care este habitatul, ce poate susține România, și se pot găsi soluții, hai să spunem așa, corecte și din punctul de vedere al populației de urși, dar și din punct de vedere al locuitorilor în zonele unde trăiesc și urșii, mai ales în Harghita, Covasna, Mureș, Brașov, Prahova, Sibiu. Au apărut urșii deja în Cluj, în Sălaj, unde oamenii nu au văzut de 100 de ani urși decât la grădina zoologică. Acum sunt urși. Acest lucru înseamnă că s-au înmulțit și ocupă și habitate unde nu au trăit până acum”, a spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: Nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni

În contextul unei petiții semnate de președinții de Consilii Județene din patru județe și trimisă către Parlamentul European, Kelemen Hunor susține că problema urșilor nu este neapărat o temă a UDMR, ci una de interes general.

Totodată, el mai spune că aceasta nu este o temă „împotriva urșilor, ci în apărarea oamenilor”.

„Nu este o temă a UDMR. Este o temă pentru fiecare om a cărui viață îi este pusă în pericol. Aici nu e o chestiune de UDMR sau ne-UDMR. Mergeți la mine în Harghita, la Cârța, și vedeți înregistrarea în curtea școlii noaptea, că-s camere. Și veți vedea cum sare ursul în curtea școlii noaptea, se uită la tomberon, tomberonul este gol, nu găsește mâncare, pleacă. Și ce face copilul dacă ursul sare gardul ziua, și nu noaptea. Deci sunt lucruri despre care trebuie să discutăm. Totuși, noi nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni și trebuie să existe un echilibru în tot ce înseamnă gestionarea acestei probleme. Nu împotriva urșilor, ci în apărarea oamenilor”, spune liderul UDMR.

Întrebat care ar putea fi soluția pentru problema urșilor, Kelemen Hunor a spus că aceasta va fi identificată abia după ce autoritățile vor ști exact numărul acestor animale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului