GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor: Nu vom introduce taxe și impozite suplimentare / România nu are un deficit mare în raport cu alte state europene | VIDEO

Redactor:
Daniel Matei
GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor: Nu vom introduce taxe și impozite suplimentare / România nu are un deficit mare în raport cu alte state europene | VIDEO
GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor: Nu vom introduce taxe și impozite suplimentare / România nu are un deficit mare în raport cu alte state europene | VIDEO

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Finanțelor, Sebastian Burduja, a declarat joi la GÂNDUL LIVE că Guvernul actual nu își dorește introducerea de noi taxe și impozite, ci se bazează pe o creștere a colectării acestora.

Totodată, oficialul a explicat că deficitul bugetar al României, de 9,1%, nu este atât de mare în comparație cu cel din alte state europene.

„Este un deficit mare în raport cu vremuri normale, în raport cu alte state europene care trec prin aceeași situație de pandemie și criză economică nu e un deficit mare. România are printer cele mai mici deficite în acest an, deși a plecat cu cel mai mare deficit din Uniunea Europeană, după cum știm bine cu toții după toate cheltuielile angajate în anii anteriori. Aici singura soluție este competitivitatea. România trebuie să aibă o economie competitivă la nivel European, să știm să ne vindem produsele și serviciile pe piața europeană și dincolo de piață europeană, astfel încât pe termen mediu să rezolvăm și problema deficitului comercial și bineînțeles și problema deficitului bugetar. Vorbim și de măsuri de creștere a veniturilor bugetare prin creșterea bazei de colectare.

Fără taxe și impozite suplimentare. Este un angajament public luat de actualul Guvern și sunt convins că el va fi respectat. Vorbim de o mai bună colectare pe partea de venituri, dar nu de taxe și impozite în plus. Deci ceea ce este datorat la bugetul de stat trebuie plătit. Oamenii sau companiile care nu jucau correct, ascundeau anumite venituri, vor trebui să le scoată la lumină, să se conformeze și avem pe deoparte conectarea caselor de marcat, proces care se va finaliza în prima parte a anului viitor, pe de altă parte factura electronică cu număr de registrare unic, pentru urmărirea tranzacțiilor purtătoare de TVA. Va fi aur curat, și alte state au făcut-o și au scos la lumină miliarde și miliarde de euro”, a spus Sebastian Burduja la GÂNDUL LIVE.

Burduja: 2021 este un an al reconstrucției

Secretarul de stat a descris anul viitor ca fiind „un an al reconstrucției” și a vorbit despre planurile Guvernului pentru 2021.

„2021 este un an al reconstrucției, un an în care pe de o parte avem în continuare o serie de necunoscute: cum va merge pandemia, cât de rapid va fi disponibil vaccinul, cât de eficient va fi, pe scurt, cât de repede ne putem întoarce la normalitate. Pe de altă parte avem misiunea pe care ne-am asumat-o, să transformăm economia românească, să mutăm accentul de pe consum și e important consumul, pentru că trebuie să ai o piață de desfacere a bunurilor și serviciilor puternică, dar sunt importante și investițiile și ceea ce deja am făcut în aceste 10 luni cu peste 35 de miliarde de lei, record absolut în ultimii 10 ani pentru investiții în infrastructură, vom continua să facem și de anul viitor. Gândim astfel fundamentele pentru un nou model economic românesc, bazat pe infrastructură colectivă, pe inovare, pe «România Verde», ceea ce am numit «România Verde», investiții prietenoase cu mediul și sectoare strategice în economie unde putem să venim cu un sprijin suplimentar din partea statului. Mă refer la agricultură, energie și așa mai departe”, a declarat Sebastian Burduja.

Totodată, acesta a vorbit și despre afacerile mici, care au foarte mult de suferit în această perioadă de criză.

„Micile magazine fac parte din coloana vertebrală a economiei românești, în fiecare comunitate sunt nu doar un vector de dezvoltare, ci și un vector social, de coagulare a fiecărei comunități, ele sunt parte dintr-un segment pe care vrem să îl sprijinim în continuare și să facilităm și accesul la finanțare. Au fost câteva prinse și în programul IMM Invest, de exemplu, cu garanții, credite garantate de la stat. Sigur, unele nu se încadrează, altele se încadrează în programul de granturi de la Ministerul Economiei, acei 2.000 de euro pentru companiile mici, firmele mici, acolo e un program potrivit pentru acest tip de comerț, dar și alte programe pe care le gândim pentru perioada următoare”, a spus oficialul la GÂNDUL LIVE.

Sebastian Burduja: Bugetul trebuie să fie sustenabil

Burduja a adăugat că dezbaterile privind bugetul pentru anul viitor vor fi marcate de diferențe de concepții între taberele politice, dar a atras atenția că bugetul trebuie să fie sustenabil.

„Bugetul trebuie să fie sustenabil. Prefigurez o nouă bătălie între două concepții foarte diferite: concepția liberală de încurajarea dezvoltării, a investițiilor, a locurilor de muncă, a productivității, inovării și concepția socialistă, din punctul meu de vedere iresponsabilă, în care angajăm cheltuieli sociale, cum este și partea de pensii, de exemplu, cum este acea creștere de 40% complet nesustenabilă nu doar pentru România, pentru nicio țară din lumea asta. Se va arunca iar în spațiu public cu promisiuni, cu diverse păcăleli pe zona respectivă. Avem nevoie de o politică de dezvoltare responsabilă, care pune în centru investițiile”, a mai spus Burduja.

 

 

 

BOMBĂ în Liga I. Constantin Budescu revine în TOP şi semnează cu un alt club...
Tragedie imensă de 1 decembrie în showbiz. Vedeta a fost găsită moartă în urmă cu...
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
Noul simptom cheie care poate indica infecția cu SARS-CoV-2. Ce spun cercetătorii
Tragedie imensă de 1 decembrie în showbiz. Vedeta a fost găsită moartă în urmă cu...
Însărcinată fiind, a mers să facă o ecografie de rutină. Când a început să se...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
WOW! Ce salarii primesc angajații Dacia. Iată cât poți câștiga dacă vei lucra la Mioveni
Adevărul despre vaccinul anti-covid-19. Imaginile VIDEO care arată de ce s-a făcut atât de repede,...
Sărbătorile de iarnă, în izolare! Anunţ de ultimă oră
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este românul care vinde cu 2.000 de dolari un litru din cea mai iubită...
Un sportiv rus s-a căsătorit cu o păpușă gonflabilă! Cazul incredibil a șocat o lume...
Inchide