GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor: Nu vom introduce taxe și impozite suplimentare / România nu are un deficit mare în raport cu alte state europene | VIDEO

Redactor:
Daniel Matei
GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor: Nu vom introduce taxe și impozite suplimentare / România nu are un deficit mare în raport cu alte state europene | VIDEO
GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor: Nu vom introduce taxe și impozite suplimentare / România nu are un deficit mare în raport cu alte state europene | VIDEO

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Finanțelor, Sebastian Burduja, a declarat joi la GÂNDUL LIVE că Guvernul actual nu își dorește introducerea de noi taxe și impozite, ci se bazează pe o creștere a colectării acestora.

Totodată, oficialul a explicat că deficitul bugetar al României, de 9,1%, nu este atât de mare în comparație cu cel din alte state europene.

„Este un deficit mare în raport cu vremuri normale, în raport cu alte state europene care trec prin aceeași situație de pandemie și criză economică nu e un deficit mare. România are printer cele mai mici deficite în acest an, deși a plecat cu cel mai mare deficit din Uniunea Europeană, după cum știm bine cu toții după toate cheltuielile angajate în anii anteriori. Aici singura soluție este competitivitatea. România trebuie să aibă o economie competitivă la nivel European, să știm să ne vindem produsele și serviciile pe piața europeană și dincolo de piață europeană, astfel încât pe termen mediu să rezolvăm și problema deficitului comercial și bineînțeles și problema deficitului bugetar. Vorbim și de măsuri de creștere a veniturilor bugetare prin creșterea bazei de colectare.

Fără taxe și impozite suplimentare. Este un angajament public luat de actualul Guvern și sunt convins că el va fi respectat. Vorbim de o mai bună colectare pe partea de venituri, dar nu de taxe și impozite în plus. Deci ceea ce este datorat la bugetul de stat trebuie plătit. Oamenii sau companiile care nu jucau correct, ascundeau anumite venituri, vor trebui să le scoată la lumină, să se conformeze și avem pe deoparte conectarea caselor de marcat, proces care se va finaliza în prima parte a anului viitor, pe de altă parte factura electronică cu număr de registrare unic, pentru urmărirea tranzacțiilor purtătoare de TVA. Va fi aur curat, și alte state au făcut-o și au scos la lumină miliarde și miliarde de euro”, a spus Sebastian Burduja la GÂNDUL LIVE.

Burduja: 2021 este un an al reconstrucției

Secretarul de stat a descris anul viitor ca fiind „un an al reconstrucției” și a vorbit despre planurile Guvernului pentru 2021.

„2021 este un an al reconstrucției, un an în care pe de o parte avem în continuare o serie de necunoscute: cum va merge pandemia, cât de rapid va fi disponibil vaccinul, cât de eficient va fi, pe scurt, cât de repede ne putem întoarce la normalitate. Pe de altă parte avem misiunea pe care ne-am asumat-o, să transformăm economia românească, să mutăm accentul de pe consum și e important consumul, pentru că trebuie să ai o piață de desfacere a bunurilor și serviciilor puternică, dar sunt importante și investițiile și ceea ce deja am făcut în aceste 10 luni cu peste 35 de miliarde de lei, record absolut în ultimii 10 ani pentru investiții în infrastructură, vom continua să facem și de anul viitor. Gândim astfel fundamentele pentru un nou model economic românesc, bazat pe infrastructură colectivă, pe inovare, pe «România Verde», ceea ce am numit «România Verde», investiții prietenoase cu mediul și sectoare strategice în economie unde putem să venim cu un sprijin suplimentar din partea statului. Mă refer la agricultură, energie și așa mai departe”, a declarat Sebastian Burduja.

Totodată, acesta a vorbit și despre afacerile mici, care au foarte mult de suferit în această perioadă de criză.

„Micile magazine fac parte din coloana vertebrală a economiei românești, în fiecare comunitate sunt nu doar un vector de dezvoltare, ci și un vector social, de coagulare a fiecărei comunități, ele sunt parte dintr-un segment pe care vrem să îl sprijinim în continuare și să facilităm și accesul la finanțare. Au fost câteva prinse și în programul IMM Invest, de exemplu, cu garanții, credite garantate de la stat. Sigur, unele nu se încadrează, altele se încadrează în programul de granturi de la Ministerul Economiei, acei 2.000 de euro pentru companiile mici, firmele mici, acolo e un program potrivit pentru acest tip de comerț, dar și alte programe pe care le gândim pentru perioada următoare”, a spus oficialul la GÂNDUL LIVE.

Sebastian Burduja: Bugetul trebuie să fie sustenabil

Burduja a adăugat că dezbaterile privind bugetul pentru anul viitor vor fi marcate de diferențe de concepții între taberele politice, dar a atras atenția că bugetul trebuie să fie sustenabil.

„Bugetul trebuie să fie sustenabil. Prefigurez o nouă bătălie între două concepții foarte diferite: concepția liberală de încurajarea dezvoltării, a investițiilor, a locurilor de muncă, a productivității, inovării și concepția socialistă, din punctul meu de vedere iresponsabilă, în care angajăm cheltuieli sociale, cum este și partea de pensii, de exemplu, cum este acea creștere de 40% complet nesustenabilă nu doar pentru România, pentru nicio țară din lumea asta. Se va arunca iar în spațiu public cu promisiuni, cu diverse păcăleli pe zona respectivă. Avem nevoie de o politică de dezvoltare responsabilă, care pune în centru investițiile”, a mai spus Burduja.

 

 

 

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câți bani oferă Marea Britanie cetăţenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Banii intră direct în cont: zeci de mii de români câștigă mai mult. Ministrul a...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
×
Inchide