GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor: Nu vom introduce taxe și impozite suplimentare / România nu are un deficit mare în raport cu alte state europene | VIDEO

GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor: Nu vom introduce taxe și impozite suplimentare / România nu are un deficit mare în raport cu alte state europene | VIDEO
GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor: Nu vom introduce taxe și impozite suplimentare / România nu are un deficit mare în raport cu alte state europene | VIDEO
Publicat: 19/11/2020, 13:48
Actualizat: 19/11/2020, 14:32

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Finanțelor, Sebastian Burduja, a declarat joi la GÂNDUL LIVE că Guvernul actual nu își dorește introducerea de noi taxe și impozite, ci se bazează pe o creștere a colectării acestora.

Totodată, oficialul a explicat că deficitul bugetar al României, de 9,1%, nu este atât de mare în comparație cu cel din alte state europene.

„Este un deficit mare în raport cu vremuri normale, în raport cu alte state europene care trec prin aceeași situație de pandemie și criză economică nu e un deficit mare. România are printer cele mai mici deficite în acest an, deși a plecat cu cel mai mare deficit din Uniunea Europeană, după cum știm bine cu toții după toate cheltuielile angajate în anii anteriori. Aici singura soluție este competitivitatea. România trebuie să aibă o economie competitivă la nivel European, să știm să ne vindem produsele și serviciile pe piața europeană și dincolo de piață europeană, astfel încât pe termen mediu să rezolvăm și problema deficitului comercial și bineînțeles și problema deficitului bugetar. Vorbim și de măsuri de creștere a veniturilor bugetare prin creșterea bazei de colectare.

Fără taxe și impozite suplimentare. Este un angajament public luat de actualul Guvern și sunt convins că el va fi respectat. Vorbim de o mai bună colectare pe partea de venituri, dar nu de taxe și impozite în plus. Deci ceea ce este datorat la bugetul de stat trebuie plătit. Oamenii sau companiile care nu jucau correct, ascundeau anumite venituri, vor trebui să le scoată la lumină, să se conformeze și avem pe deoparte conectarea caselor de marcat, proces care se va finaliza în prima parte a anului viitor, pe de altă parte factura electronică cu număr de registrare unic, pentru urmărirea tranzacțiilor purtătoare de TVA. Va fi aur curat, și alte state au făcut-o și au scos la lumină miliarde și miliarde de euro”, a spus Sebastian Burduja la GÂNDUL LIVE.

Burduja: 2021 este un an al reconstrucției

Secretarul de stat a descris anul viitor ca fiind „un an al reconstrucției” și a vorbit despre planurile Guvernului pentru 2021.

„2021 este un an al reconstrucției, un an în care pe de o parte avem în continuare o serie de necunoscute: cum va merge pandemia, cât de rapid va fi disponibil vaccinul, cât de eficient va fi, pe scurt, cât de repede ne putem întoarce la normalitate. Pe de altă parte avem misiunea pe care ne-am asumat-o, să transformăm economia românească, să mutăm accentul de pe consum și e important consumul, pentru că trebuie să ai o piață de desfacere a bunurilor și serviciilor puternică, dar sunt importante și investițiile și ceea ce deja am făcut în aceste 10 luni cu peste 35 de miliarde de lei, record absolut în ultimii 10 ani pentru investiții în infrastructură, vom continua să facem și de anul viitor. Gândim astfel fundamentele pentru un nou model economic românesc, bazat pe infrastructură colectivă, pe inovare, pe «România Verde», ceea ce am numit «România Verde», investiții prietenoase cu mediul și sectoare strategice în economie unde putem să venim cu un sprijin suplimentar din partea statului. Mă refer la agricultură, energie și așa mai departe”, a declarat Sebastian Burduja.

Totodată, acesta a vorbit și despre afacerile mici, care au foarte mult de suferit în această perioadă de criză.

„Micile magazine fac parte din coloana vertebrală a economiei românești, în fiecare comunitate sunt nu doar un vector de dezvoltare, ci și un vector social, de coagulare a fiecărei comunități, ele sunt parte dintr-un segment pe care vrem să îl sprijinim în continuare și să facilităm și accesul la finanțare. Au fost câteva prinse și în programul IMM Invest, de exemplu, cu garanții, credite garantate de la stat. Sigur, unele nu se încadrează, altele se încadrează în programul de granturi de la Ministerul Economiei, acei 2.000 de euro pentru companiile mici, firmele mici, acolo e un program potrivit pentru acest tip de comerț, dar și alte programe pe care le gândim pentru perioada următoare”, a spus oficialul la GÂNDUL LIVE.

Sebastian Burduja: Bugetul trebuie să fie sustenabil

Burduja a adăugat că dezbaterile privind bugetul pentru anul viitor vor fi marcate de diferențe de concepții între taberele politice, dar a atras atenția că bugetul trebuie să fie sustenabil.

„Bugetul trebuie să fie sustenabil. Prefigurez o nouă bătălie între două concepții foarte diferite: concepția liberală de încurajarea dezvoltării, a investițiilor, a locurilor de muncă, a productivității, inovării și concepția socialistă, din punctul meu de vedere iresponsabilă, în care angajăm cheltuieli sociale, cum este și partea de pensii, de exemplu, cum este acea creștere de 40% complet nesustenabilă nu doar pentru România, pentru nicio țară din lumea asta. Se va arunca iar în spațiu public cu promisiuni, cu diverse păcăleli pe zona respectivă. Avem nevoie de o politică de dezvoltare responsabilă, care pune în centru investițiile”, a mai spus Burduja.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Șansă istorică pentru SIMONA HALEP. Anunț venit astăzi, 18 APRILIE: Se fac demersuri
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie