Sebastian Burduja a lansat cartea “Planul pentru România – 7 revoluții intelectuale pentru țara în care vrem să rămânem”: ”Am împletit idei concrete, pragmatice, cu bucăți din sufletul meu”

Sebastian Burduja a lansat cartea “Planul pentru România - 7 revoluții intelectuale pentru țara în care vrem să rămânem”: ”Am împletit idei concrete, pragmatice, cu bucăți din sufletul meu”
Sebastian Burduja

Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice și vicepreședinte PNL, a lansat recent la editura Litera cartea “Planul pentru România – 7 revoluții pentru o țară în care vrem să rămânem”. 

În acest volum, autorul pornește planul său de la un vis: revoluția întoarcerii acasă a milioanelor de români alungați peste hotare de impostură, hoție și nepăsare: “Împreună cu cei rămași în țară să reziste pe frontul românesc, ei sunt cea mai importantă resursă pentru schimbarea în bine a României”.

Volumul continuă cu alte șase revoluții descrise pe larg, printre care revoluția liderilor autentici, revoluția cetățenilor, revoluția democrației, a deschiderii către viitor și a dezvoltării.

Peste aceste șapte revoluții, autorul propune o nouă paradigmă de dezvoltare, bazată pe patru piloni esențiali: România inovatoare, România conectată, România verde și România sigură. Fiecare pilon include mai multe direcții strategice de acțiune, modele globale de bune practici și soluții concrete pentru România, totul pe baza unei set de fundamente teoretice privitoare la rețeta creșterii economice: investiții, productivitate, dezvoltare.

Sebastian Burduja: ”Momentele de cotitură în istoria unui neam au mereu la bază revoluții, sub o formă sau alta”

Ar putea fi acesta un nou proiect de țară? Probabil că da. Se adaugă la toate tezele formulate întâmplări aparte și momente din viața autorului, împărtășite fără ocolișuri și fără brizbrizuri inutile, într-un stil propriu, cu o evidentă amprentă americană.  

Cartea și autorul sunt recomandați de celebrul Larry Diamond, profesor la Stanford University, cunoscut ca “Mr. Democracy”: ”În acest moment de creștere a frustrării și dezamăgirii față de democrație la nivel global, primim un mesaj important de speranță și angajament democratic de la unul dintre cei mai promițători tineri gânditori și practicieni ai politicii din Europa postcomunistă. Sebastian Burduja ne arată că cea mai bună cale pentru succesul național al României stă în democrația liberală inovativă, antreprenorială, responsabilă, mai adânc integrată în Europa și în lume”.

Sebastian Burduja spune, pe de altă parte, că toate momentele de cotitură din istoria unui neam ”au la bază revoluții, sub o formă sau alta”

„Cartea este o colecție de  gânduri mai vechi și mai noi: de la ceea ce am învățat la Harvard, Stanford și Banca Mondială, până la lumina speranțelor și bezna deznădejdilor din ultimii ani, după întoarcerea acasă. Am împletit idei concrete, pragmatice, cu bucăți din sufletul meu, asumate, având conștiința împăcată că nu am nedreptățit pe nimeni și, de câte ori am avut ocazia, am prezentat soluțiile de care avem nevoie, nu doar problemele de care ne-am săturat cu toții. Momentele de cotitură în istoria unui neam au mereu la bază revoluții, sub o formă sau alta. România a făcut o revoluție în 1989, acum mai trebuie să facă încă șapte. De data aceasta intelectuale. Doar așa putem transforma corona-criza în oportunitatea pe care o așteptăm de trei decenii”, a explicat Sebastian Burduja. 

Steve Jarding, desemnat Profesorul Anului la Harvard: ” Sebastian se află în top, fiind cel despre care aș paria că va ajunge lider mondial”

De asemenea, Steve Jarding, desemnat Profesorul Anului la Harvard, mentorul lui Sebastian Burduja, îl numește „un vizionar și un lider autentic al cărui standard moral este de neegalat”.

„Dintre toți studenții pe care i-am avut vreme de 16 ani la Harvard, Sebastian se află în top, fiind cel despre care aș paria că va ajunge lider mondial. Este un dar pentru România și poporul ei”, spune Steve Jarding, Harvard Teacher of the Year.

În Planul pentru România, Sebastian Burduja abordează câteva direcții strategice, de care se leagă experiența sa academică și profesională: dezvoltarea regională și urbană; creșterea economică; reforma administrației publice; susținerea mediului privat. „Sunt convins că mai sunt destule de adăugat, iar scopul principal al acestui demers este tocmai să pornească o conversație așezată despre transformarea crizei cauzate de pandemie într-o oportunitate istorică de dezvoltare a României”, spune autorul. 

Sebastian Burduja este economist și expert în dezvoltare regională. Secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, vicepreședinte al Partidului Național Liberal și președinte PNL Sector 1. A lucrat la Banca Mondială în Washington D.C. și a fost consultant al Dalberg, companie specializată în proiecte de țară. Co-fondator și președinte de onoare al Ligii Studenților Români din Străinătate și membru fondator al Fundației CAESAR. Autorul cărții Între speranță și deziluzie. Democrație și anticorupție în România postcomunistă (Curtea Veche, 2016). Doctor în economie (summa cum laude, ASE București), dublu masterat Harvard Business School și Harvard Kennedy School of Government, licențiat cu onoruri și merite deosebite al Universității Stanford.

Cartea “Planul pentru România – 7 revoluții intelectuale pentru țara în care vrem să rămânem” este disponibilă pe site-ul Editura Litera, Apple Books, și în rețeaua de librării Cărturești, Diverta și Compania de Librarii Bucuresti.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top