GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat la Finanțe:„Ca economist și cetățean, îmi doresc să redeschidem toată România cât mai repede”. De ce rămân restaurantele închise

Publicat: 06/08/2020, 13:54
Actualizat: 06/08/2020, 15:47

Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a detaliat, la Gândul Live, motivele care au stat la baza autorităților de a menține restricțiile de funcționare a restaurantelor în spații închise pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.

„Nu politicienii ar trebui să aibă opinii despre ce deschidem și ce nu deschidem, ci specialiștii în sănătate publică, în epidemiologie, oamenii aceștia trebuie să se pronunțe, pentru că depind viețile oamenilor. Este simplu pentru un politician, și l-am urmărit pe antevorbitor (Varujan Vosganian, purtătorul de cuvânt al ALDE – n.r.), să facă diverse afirmații care dau bine publicului, că ar trebui să redeschidem tot. Și eu, la Ministerul Finanțelor, întreaga echipă ne dorim să redeschidem cât mai curând toată economia, dar nu ne putem permite să punem în pericol viața a nici măcar a unui singur român”, a precizat Sebastian Burduja.

Patronii de restaurante au avut, miercuri, o nouă rundă de discuții cu premierul Ludovic Orban, care i-a anunțat că situația epidemiologică nu permite încă redeschiderea spațiilor din interior.

„În momentul în care vezi ca ai creşteri, nu vii şi faci relaxări suplimentare. În schema pe care am mai arătat-o o dată, de la OMS, apăreau locurile unde sunt riscurile. Teatrele şi cinematografele sunt la cel mai mare nivel de tramsmitere. Restaurantele la al patrulea, conform OMS”, a subliniat și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.

Președintele HORA, Daniel Mischie, avertiza ieri că că industria pe care o reprezintă este în stare gravă, aproape de terapie intensivă, întrucât toate rezervele și disponibilitățile operatorilor economici au ajuns la sfârșit.

„Apelul către industria HORECA ar fi să fie extrem de responsabili”

„Pentru că a existat inițial și pe parcursul timpului evaluarea specialiștilor în sănătate publică. Au pus pe coduri de culori fiecare activitate, iar restaurante în spațiu închis sunt printre cele mai periculoase, cele mai riscante activități din punctul de vedere al răspândirii virusului. Nu mă pronunț ca specialist, asta știu că sunt datele tehnice pe baza cărora operăm. Ca economist și cetățean al României, îmi doresc să redeschidem toată România cât mai repede și înțeleg pe deplin. Și eu, și premierul României am fost la consultări nenumărate cu industria HORECA și cu toții înțelegem că de această industrie depind foarte mulți angajați direcți, foarte mulți angajați indirecți și firme care furnizează materie primă și așa mai departe”, a detaliat Burduja.

„E un impact major în economie, dar trebuie să avem grijă de ceea ce ne spun specialiștii și să reducem la maxim riscul. Apelul către industria HORECA ar fi să fie extrem de responsabili, iar daca sunt terasele deschise, dânșii ar trebui cu toții să se asigure că se respectă regulile, tocmai ca să intrăm pe această pantă descendentă și să putem vorbi despre redeschiderea restaurantelor în spații închise”, a precizat secretarul de stat.

„Acest guvern este pregătit să gestioneze orice situație ar apărea”

„Nu știm dacă va exista un val doi sau nu, nu știm dacă vom putea redeschide anumite sectoare ale economiei. Repet, prioriatea noastră este să le deschidem cât mai repede. Ce contează cu adevărat este că există la nivelul Guvernului României, la nivelul Președinției, mecanismele necesare pentru a avea soluții, pentru a redeschide anul școlar în condiții sigure, pentru a redeschide sectoare economice, pentru a susține sectoarele economice care au fost afectate, de la HORECA, la transporturile aeriene sau rutiere și așa mai departe. Sunt convins că, mai ales după experiența din ultimele luni, acest guvern este pregătit să gestioneze orice situație ar apărea”, a conchis Sebastian Burduja.

Potrivit lui Sebastian Burduja, din perspectiva unui om și a unui guvern liberal, nu statul este cel care trebuie să creeze locuri de muncă, ci mediul privat, care e încurajar de stat prin fondurile disponible pentru investiții în mai multe domenii.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte