TEORII ALE CONSPIRAȚIEI. Adriana Petrescu, psiholog, la Gândul Live. Întotdeauna un om care nu este educat și este cumva constrâns nu va avea o reacție rațională, ci una foarte violentă

Redactor:
Madalina Prundea

Psihologul Adriana Petrescu a explicat, la Gândul Live, resorturile care îi determină pe unii oameni să adopte teorii ale conspirației și să se manifeste violent în raport cu autoritățile.

Adriana Petrescu a explicat, într-o intervenție la Gândul Live, cum se ajunge la răspândirea de teorii ale conspirației și manifestări violente în spațiul public, ca urmare a măsurilor de protecție impuse de autorități.

„La zona educativă și mai ales la zona socială, nu luăm nota zece”

Discuția a venit în contextul scandalului de la un magazin după ce două persoane au refuzat să li se ia temperatura, iar ulterior au intervenit forșele de ordine. Doi bărbați și o femeie s-au ales cu amendă după ce au provocat joi, 21 mai, un scandal la Kaufland, în Capitală. Potrivit autorităților, persoanele au devenit violente după ce nu li s-a permis intrarea în centrul comercial din sectorul 5, pe motiv că au refuzat să li se ia temperatura.

„Se întâmplă următorul fenomen: oamenii nu sunt obișnuiți cu o ierarhie firească și, sigur, acum, după pandemie, după perioada aceasta în care am stat atât de mult pe gânduri, fiecare cu fiecare, au ieșit la suprafață toate lucrurile care trebuie rezolvate prin intermediul educației”, a explicat psihologul, la Gândul Live.

„Din nefericire, noi, la zona educativă și mai ales la zona socială, nu suntem chiar așa de… nu luăm nota zece, nu luăm notă maximă, abia trecem de corijență plus mesajele guvernanților, făcute întotdeauna pe principiul «Te pedepsesc, nu te responsabilizez», nu ne ajută decât să devenim mult mai violenți. Întotdeauna un om care nu este educat și este cumva constrâns nu va avea o reacție rațională, bună, bună, va avea o reacție foarte violentă și noi asta vedem acum, peste tot”, a explicat Adriana Petrescu.

„Sunt de acord cu purtarea măștilor în interior și dacă nu o porți este o sfidare. Trebuie să te întrebi tu: Cu ce drept pui tu în pericol viața cuiva? Să spunem că ai o simplă viroză, dar poate acea persoană e într-un tratament chimio și îi pui viața în pericol. Cu ce drept?”, a subliniat psihologul.

Potrivit pshihologului, această situație ține de mentalitatea oamenilor. „Aici ne zbatem noi foarte tare, cu mentalitatea. Gândiți-vă că, încă în 2020, românului i e frică să meargă la psiholog pentru că consideră că e nebun și această disciplină emoțională, această igienă emoțională, nu e făcută corect, pentru că într-o viață de om se adună foarte multe frustrări, toți le avem, dar așa cum mergem la stomatolog când ni s-a stricat dantura, așa trebuie să mergem la psiholog să reparăm acele mici momente din viața noastră care rămân stocate și ne dezechilibrează”, a spus Adriana Petrescu.

Există temerea de termoscanare, care vine din teama de necunoscut, explică prohologul. „În momentul ăn care comunicare nu e făcută corect și nu s-a explicat suficient, nu a venit președintele să explice el, că până la urmă el e responsabil față de noi toți, să explice foarte corect omului simplu. Noi, psihologii, mereu spunem că dacă un copil de 5 ani nu înțelege mesalul tău, atunci mesajul tău nu e corect. Și cred că trebuie calibrat acest mesaj”, a conchis Adriana Petrescu.

Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
FOTO. Gabriela Prisăcariu, iubita lui Dani Oțil, complet dezbrăcată în pat! I-a înnebunit pe toți!
Eva Măruță a obtinut primul ei job! Fiica Andrei castiga cat altii intr-un an
Luna octombrie începe cu schimbări la 180 de grade! Ce surprize vin mâine
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu primarul care și-a filmat fiica dezbrăcată. Este bătaie...
Toate secţiile de ATI din Capitală sunt pline. Autorităţile caută soluţii
Cine a câștigat prima confruntare Trump-Biden. CNN a numit dezbaterea un ”haos”. Momentele cheie
Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
Eva Măruță a obtinut primul ei job! Fiica Andrei castiga cat altii intr-un an
Proiectul ȘOCANT la care chinezii au lucrat în mare SECRET în ultimele luni a ieșit...
Simona Halep își rotunjește veniturile. Câți bani a câștigat la Roland Garros după ultima victorie
Ce face bărbatul care l-a scuipat pe Traian Băsescu în fața a mii de oameni!...
Luna octombrie începe cu o sărbătoare Mare în calendar. ESTE CRUCE ROȘIE
Dezvăluiri din viaţa lui Clotilde Armand: Bunica din partea tatălui...
Sari peste răceală sezonul acesta! 7 alimente de consumat zilnic pentru a evita gripa
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide