TEORII ALE CONSPIRAȚIEI. Adriana Petrescu, psiholog, la Gândul Live. Întotdeauna un om care nu este educat și este cumva constrâns nu va avea o reacție rațională, ci una foarte violentă

Publicat: 22/05/2020, 13:47
Actualizat: 22/05/2020, 17:17

Psihologul Adriana Petrescu a explicat, la Gândul Live, resorturile care îi determină pe unii oameni să adopte teorii ale conspirației și să se manifeste violent în raport cu autoritățile.

Adriana Petrescu a explicat, într-o intervenție la Gândul Live, cum se ajunge la răspândirea de teorii ale conspirației și manifestări violente în spațiul public, ca urmare a măsurilor de protecție impuse de autorități.

„La zona educativă și mai ales la zona socială, nu luăm nota zece”

Discuția a venit în contextul scandalului de la un magazin după ce două persoane au refuzat să li se ia temperatura, iar ulterior au intervenit forșele de ordine. Doi bărbați și o femeie s-au ales cu amendă după ce au provocat joi, 21 mai, un scandal la Kaufland, în Capitală. Potrivit autorităților, persoanele au devenit violente după ce nu li s-a permis intrarea în centrul comercial din sectorul 5, pe motiv că au refuzat să li se ia temperatura.

„Se întâmplă următorul fenomen: oamenii nu sunt obișnuiți cu o ierarhie firească și, sigur, acum, după pandemie, după perioada aceasta în care am stat atât de mult pe gânduri, fiecare cu fiecare, au ieșit la suprafață toate lucrurile care trebuie rezolvate prin intermediul educației”, a explicat psihologul, la Gândul Live.

„Din nefericire, noi, la zona educativă și mai ales la zona socială, nu suntem chiar așa de… nu luăm nota zece, nu luăm notă maximă, abia trecem de corijență plus mesajele guvernanților, făcute întotdeauna pe principiul «Te pedepsesc, nu te responsabilizez», nu ne ajută decât să devenim mult mai violenți. Întotdeauna un om care nu este educat și este cumva constrâns nu va avea o reacție rațională, bună, bună, va avea o reacție foarte violentă și noi asta vedem acum, peste tot”, a explicat Adriana Petrescu.

„Sunt de acord cu purtarea măștilor în interior și dacă nu o porți este o sfidare. Trebuie să te întrebi tu: Cu ce drept pui tu în pericol viața cuiva? Să spunem că ai o simplă viroză, dar poate acea persoană e într-un tratament chimio și îi pui viața în pericol. Cu ce drept?”, a subliniat psihologul.

Potrivit pshihologului, această situație ține de mentalitatea oamenilor. „Aici ne zbatem noi foarte tare, cu mentalitatea. Gândiți-vă că, încă în 2020, românului i e frică să meargă la psiholog pentru că consideră că e nebun și această disciplină emoțională, această igienă emoțională, nu e făcută corect, pentru că într-o viață de om se adună foarte multe frustrări, toți le avem, dar așa cum mergem la stomatolog când ni s-a stricat dantura, așa trebuie să mergem la psiholog să reparăm acele mici momente din viața noastră care rămân stocate și ne dezechilibrează”, a spus Adriana Petrescu.

Există temerea de termoscanare, care vine din teama de necunoscut, explică prohologul. „În momentul ăn care comunicare nu e făcută corect și nu s-a explicat suficient, nu a venit președintele să explice el, că până la urmă el e responsabil față de noi toți, să explice foarte corect omului simplu. Noi, psihologii, mereu spunem că dacă un copil de 5 ani nu înțelege mesalul tău, atunci mesajul tău nu e corect. Și cred că trebuie calibrat acest mesaj”, a conchis Adriana Petrescu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York