Anchetatorii analizează pista unui ATENTAT EȘUAT într-un arondisment din Paris

Anchetatorii analizează pista unui ATENTAT EȘUAT într-un arondisment din Paris
Publicat: 24/11/2015, 10:02
Actualizat: 26/11/2015, 17:22

„Este o ipoteză puternică”, a declarat o sursă apropiată anchetei, confirmând o informație L’Obs, relatează Reuters în pagina electronică.

Anchetatorii se întrebau, de asemenea, ce rol ar fi putut să aibă Salah Abdeslam într-un eventual atentat eșuat în arondismentul al XVIII-lea.

Într-un comunicat în care revendica atacurile, Statul Islamic (SI), care evocă „opt frați”, citează printre ținte Stade de France, Bataclan, dar și „arondismentele al zecelea, al unsprezecelea și al optsprezecelea”.

„În lumina acestui comunicat, anchetatorii se întreabă despre un plan de atentat eșuat în (arondismentul al) XVIII-lea”, confirmă sursa apropiată anchetei, care amintește că bărbatul cel mai căutat din Europa a închiriat două dintre cele trei automobile folosite de către jihadiști.

Anchetatorii dispun de două elemente care susțin această teză – telefonul mobil al lui Salah Abdeslam a fost „agățat” de o antenă telefonică în acest arondisment, vineri seara, după atacuri.

El a fost localizat apoi la Châtillon, chiar lângă Montrouge (Hauts-de-Seine), unde luni a fost găsită, într-o pubelă, ceea ce pare să fie o centură de explozivi.

Este în continuare prea devreme să se spună dacă această posibilă centură de explozivi, care era supusă unor verificări, i-ar fi aparținut lui Salah Abdeslam, afirmă sursa apropiată dosarului.

Alt element intrigant: o bucată de hârtie pe care scrie „Roissy-Saint-Martin-République” a fost găsită la bordul automobilului marca Renault Clio, fără să se știe ce înseamnă acest mesaj misterios.

– Abaaoud, luat de vara sa dintr-un depozit

Ar fi putut Salah Abdeslam să renunțe să comită un atentat sinucigaș în arondismentul al XVIII-lea din Paris?

Declarațiile fratelui său și ale celor doi bărbați care l-au adus de la Paris în Belgia, sâmbătă dimineața, alimentează această teză.

Intervievat de RTBF, Mohamed Abdeslam a declarat că fratele său este încă în viață pentru că s-a răzgândit în ultimul moment. Potrivit lui Hamza Attou, inculpat și încarcerat în Belgia după ce l-a strecurat afară din Franța, el era „poate (…) pregătit să se detoneze”, a declarat avocatul acestuia.

Însă „acest lucru este relevat de declarațiile lor”, subliniază o sursă apropiată anchetei. A avut, oare, o problemă „tehnică” cu centura de explozivi? Oare a renunțat? Nicio pistă nu este privilegiată, confirmă o sursă din cadrul poliției.

Anchetatorii se întreabă de asemenea care a fost ruta precisă a lui Abdelhamid Abaaoud, presupusul conducător operațional al atacurilor soldate cu 130 de morți și peste 350 de răniți.

El ar fi fost văzut, poate, încă de pe 12 noiembrie, cu o zi înainte de atacuri, la stația Strasbourg-Saint-Denis a metroului parizian, potrivit unei surse din cadrul poliției.

S-a stabilit, oricum, că el era prezent în automobilul marca Seat, negru, folosit de către „comandoul teraselor”, alături de Brahim Abdeslam, fratele mai mare al lui Salah și atactorul sinucigaș de la Comptoir Voltaire, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Amprenta sa digitală a fost găsită pe unul dintre cele trei puțti de tip Kalașnikov găsite în acest vehicul. Apoi, la ora locală 22.14 (23.14, ora României), imagini înregistrate de camere video de supraveghere îl surprind intrând în metrou, în stația Croix de Chavaux, nu departe de Montreuil, unde a fost abandonată mașina.

Marțea următoare, Hasna Ait Boulahcen, care se prezintă drept „vara” sa și care va fi ucisă miercuri dimineața, la fel ca el, în timpul asaltului forțelor de ordine asupra unui apartament din Saint-Denis, îl ia de dintr-un antrepozit din Aubervilliers (Seine-Saint-Denis).

– Numeroase apeluri telefonice fanteziste

Abaaoud i-a cerut să găsească o locuință, precizează o sursă din cadrul poliției. Anchetatorii vor vedea cuplul ducându-se în noaptea de marți spre miercuri în apartamentul în care se vor furișa la Saint-Denis.

Cât timp a petrecut Abaaoud în acest antrepozit? Ce a făcut în timpul weekendului? „Suntem pe cale să-i retrasăm parcursul”, declară o sursă apropiată dosarului.

Poliția a primit aproximativ 13.000 de apeluri telefonice în legătură cu ancheta în curs, însă multe dintre ele sunt „fanteziste”, subliniază o sursă din cadrul poliției.

Arestarea preventivă a lui Jawad Bendaoud, care i-a furnizat apartamentul de la Saint-Denis, era menținută luni, iar confiscări și analize continuau la locul asaltului.

Pentru moment, doar o armă mică și explozivi au fost confiscate de acolo, însă anchetatorii subliniază că grenade defensive au fost folosite de către cei care s-au baricadat în apartament.

Un kamikaze de la Bataclan rămâne în continuare să fie identificat, la fel ca și cea de a treia persoană ucisă în asaltul forțelor de ordine vizându-l pe Abaaoud și pe „vara” sa, dar și al treilea bărbat din automobilul marca Seat al „comandoului teraselor”.

Ar putea să fie vorba despre una și aceeași persoană, potrivit unei surse apropiate dosarului. „Este una dintre piste”, afirmă această sursă.

Altă necunoscută este identitatea reală a doi dintre atacatorii sinucigași de la Stade de France – ambii au traversat Grecia pe 3 octombrie și fac obiectul unui apel către martori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...