Barack Obama a depus jurământul pentru al doilea mandat de președinte al SUA

Barack Obama a depus jurământul pentru al doilea mandat de președinte al SUA
Publicat: 20/01/2013, 20:37
Actualizat: 01/10/2018, 02:39

UPDATE 19.01 Barack Obama a depus, în urmă cu puțin timp, jurământul pentru cel de-al doilea mandat de președinte al SUA.

Barack Obama a depus jurământul într-o cameră a Casei Albe, în fața președintelui Curții Supreme, John Roberts, și sub privirile soției Michelle și a fiicelor Sasha și Malia. Obama a ales două Biblii pentru a depune jurământul , și anume pe cea a lui Lincoln, predecesorul la care se referă cel mai des, și pe cea a lui Martin Luther King

ȘTIREA INIȚIALĂ – Barack Obama va începe duminică al doilea mandat prin depunerea jurământului, în centrul unui Washington plasat sub o adevărată stare de asediu pentru a găzdui sute de mii de persoane venite să asiste la evenimentele care sărbătoresc din patru în patru ani democrația americană, relatează AFP.

La patru ani de la preluarea conducerii primei puteri mondiale, liderul democrat va jura din nou să „protejeze și să apere Constituția Statelor Unite” în calitate de șef al Executivului, până la începutul lui 2017.

Data de 20 ianuarie, prevăzută de Constituție, cade în acest an duminica. Astfel vor fi organizate două ceremonii de depunere a jurământului, și anume una „privată”, cu puțin înainte de prânz (19.00, ora României), la Casa Albă, care va fi transmisă în direct de televiziuni, cealaltă urmând să aibă loc luni, la aceeași oră, pe treptele Capitoliului.

Al 44-lea președinte american va susține ulterior noul său discurs de învestire, un exercițiu de care unii dintre predecesorii săi s-au achitat rostind texte considerate istorice.

În opinia Leilei Brammer, o specialistă în discursuri politice, el va încerca să demonstreze, după campania electorală aprigă din toamna trecută, că este „președintele tuturor” americanilor.

„Mă aștept să revină asupra apelului caracterului excepțional american”, este de părere această expertă, notând că așteptările sunt „mult mai slabe” decât în urmă cu patru ani, când Obama a preluat puterea într-un rar moment de fervoare populară, în fața a aproape două milioane de persoane.

– Sute de mii de persoane sunt așteptate la ceremonia de învestire

Accesul la putere al primului președinte de culoare al Statelor Unite a provocat o pasiune puternică, prelungind campania dinamică și optimistă purtată de către democrat, dar promisiunea sa de a determina o schimbare a politicii a fost blocată de înfruntări repetate cu republicanii, în Congres.

Chiar dacă autoritățile nu se așteaptă la o afluență comparabilă anul acesta, sute de mii de spectatori ar urma să vină pe „Mall”, imensa esplanadă din centrul capitalei federale, pentru a asista la primele minute ale erei „Obama II”.

Această ceremonie, organizată într-un decor bogat, va constitui punctul de origine al unei serii de ritualuri ale președintelui și vicepreședintelui său Joe Biden, realeși cu un avans clar la 6 noiembrie.

Încă de sâmbătă, cei doi oficiali și familiile lor vor participa la activități de voluntariat, iar duminică dimineața va avea loc o depunere de jerbe de flori la Cimitirul Militar Național Arlington, la sud de Washington. Luni dimineața, președintele va asista la o slujbă, la „Biserica Președinților” Saint John, aflată la câteva zeci de metri nord de Casa Albă.

După discursul de la Capitoliu, Obama va parcurge Pennsylvania Avenue, care face legătura între sediul puterii legislative și cel al puterii executive. În urmă cu patru ani, noul președinte cobora din limuzina blindată, împreună cu soția sa, Michelle, în uralele mulțimii.

Va urma o mare defilare pe același bulevard, la care Obama va asista de la o tribună uriașă instalată în apropiere de Casa Albă. Balurile de învestitură, organizate la Centrul Congreselor, la Washington, vor ține până noaptea târziu.

Anunțând evenimentul, pe arterele rectilinii din centrul puterii americane se ridicau deja bariere de beton, la începutul săptămânii. Pe o suprafață de câteva hectare din oraș circulația rutieră va fi închisă, iar mii de polițiști au fost mobilizați.

Învestirea din 2009 a fost marcată de temperaturi glaciale, de până la minus zece grade Celsius. Ele ar urma să fie ceva mai „îngăduitoare” anul acesta, situându-se între minus 4 și plus 4 grade Celsius, potrivit site-ului specializat Accuweather.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...