Biden a discutat cu liderii Egiptului și Qatarului despre ”incidentul tragic” din Gaza și despre eforturile pentru un ARMISTIȚIU

Biden a discutat cu liderii Egiptului și Qatarului despre ”incidentul tragic” din Gaza și despre eforturile pentru un ARMISTIȚIU
Publicat: 29/02/2024, 21:30
Actualizat: 29/02/2024, 21:30

Președintele SUA, Joe Biden, a discutat, joi, cu omologul său din Egipt, Abdel Fattah Al-Sisi, și cu emirul Qatarului, Tamim Bin Hamad Al-Thani, în cadrul eforturilor diplomatice de obținere a unui armistițiu durabil între Israel și organizația militantă palestiniană Hamas, liderii condamnând ”incidentul tragic” soldat cu moartea a peste 110 palestinieni.

”Liderii au discutat despre războiul din Fâșia Gaza și despre eforturile de eliberare a ostaticilor deținuți de grupul Hamas. Președintele Biden i-a mulțumit omologului său din Egipt pentru coordonarea eforturilor de a furniza asistență umanitară în Fâșia Gaza. Au subliniat că eliberarea ostaticilor ar însemna un armistițiu imediat în Fâșia Gaza pentru o perioadă de cel puțin șase săptămâni. Au schimbat opinii despre modul în care o astfel de perioadă de calm ar putea fi baza unui armistițiu durabil”, anunță Casa Albă.

Președinția SUA a precizat că Joe Biden și liderii Egiptului și Qatarului ”au discutat și despre incidentul tragic și alarmant produs joi în Fâșia Gaza”.

”Au deplâns moartea civililor și au convenit că acest incident evidențiază urgența definitivării negocierilor cât mai rapid și a intensificării asistenței umanitare în Fâșia Gaza”, subliniază Casa Albă.

Anterior, Președinția SUA a condamnat ”incidentul grav” produs în nordul Fâșiei Gaza. ”Este un incident grav. Deplângem moartea oamenilor nevinovați și recunoaștem situația umanitară gravă din Fâșia Gaza, unde palestinieni nevinovați încearcă să își hrănească familiile. Acest lucru evidențiază importanța extinderii și intensificării asistenței umanitare în Fâșia Gaza, inclusiv printr-un potențial armistițiu temporar. Continuăm zi și noapte eforturile pentru obținerea acestui rezultat”, a comunicat Consiliul pentru Siguranță Națională de la Casa Albă.

Președintele Biden s-a declarat încrezător în șansele unui armistițiu între Israel și grupul Hamas, dar a admis că incidentul va complica negocierile.

”Am discutat prin telefon cu oamenii din regiune. Probabil nu va fi un armistițiu înainte de ziua de luni, dar eu sunt încrezător”, a afirmat Biden.

Întrebat despre incidentul din nordul Fâșiei Gaza și dacă va afecta negocierile pentru un acord, Biden a precizat: ”Am discutat chiar acum, vom afla ce s-a întâmplat, sunt două versiuni asupra a ceea ce s-a întâmplat. Știu că negocierile se vor complica”.

Peste 110 morți și sute de răniți într-un incident produs în Fâșia Gaza

Cel puțin 112 persoane au fost ucise, iar alte 760 au fost rănite, joi, în cursul violențelor produse în zona Rimal, în orașul Gaza. Conform unor surse, a avut loc o busculadă, în timp ce mii de persoane așteptau camioane care distribuiau alimente. Unele persoane au fost lovite de camioanele care distribuiau asistența umanitară.

Martori oculari susțin că 20 de persoane au fost împușcate de militari israelieni, la un punct de control, iar restul au fost strivite într-o ambuscadă. Armata israeliană a comunicat că au existat două incidente. Primul a implicat un convoi de zeci de camioane care transportau asistență spre orașul Gaza. Iar al doilea a fost un incident de securitate, la un punct de control.

”Militarii israelieni au tras focuri de avertisment, iar apoi au deschis focul spre persoane care generau amenințări”, a afirmat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Bilanțul ofensivei israeliene în Fâșia Gaza este de cel puțin 30.035 de morți și peste 71.000 de răniți. Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca reacție la atacurile islamiste din 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.200 de morți. Peste 100 de cetățeni israelieni sunt ținuți ostatici în Fâșia Gaza de grupurile islamiste Hamas și Jihadul Islamic.

Foto: Profimedia

Citește și:

CASA ALBĂ condamnă ”incidentul grav” produs în Fâșia Gaza, soldat cu peste 100 de morți și sute de răniți /Biden: ”Negocierile se vor complica”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?