Biden vrea avansarea eforturilor pentru un ARMISTIȚIU în Fâșia Gaza și cere Israelului să evite escaladarea conflictului cu Iranul

Publicat: 15/04/2024, 22:22

Președintele Joe Biden a reafirmat, luni seară, angajamentul Statelor Unite pentru apărarea Israelului, dar a cerut evitarea unui conflict militar cu Iranul, liderul de la Casa Albă pledând și pentru avansarea negocierilor în sensul unui armistițiu în Fâșia Gaza.

”Așa cum știți, Iranul a lansat un atac aerian fără precedent împotriva Israelului, iar noi am avut o mobilizare fără precedent pentru apărarea Israelului. Împreună cu partenerii, am învins acel atac. Statele Unite mențin angajamentul pentru garantarea securității Israelului”, a declarat președintele Biden, cu ocazia întrevederii pe care a avut-o la Washington cu premierul Irakului, Mohammed Shia Al-Sudani.

Președintele SUA a precizat că sunt continuate eforturile diplomatice pentru un armistițiu între Israel și grupul islamist palestinian Hamas. De asemenea, Biden a îndemnat Israelul să evite escaladarea conflictului cu Iranul.

”Menținem angajamentul obținerii unui armistițiu care să aducă acasă ostaticii și vrem să oprim extinderea conflictului dincolo de amploarea actuală. De asemenea, menținem angajamentul de protejare a personalului nostru și a personalului partenerilor din regiune, inclusiv din Irak”, a subliniat Biden.

Franța, Germania și Italia au îndemnat Israelul să evite escaladarea conflictului cu Iranul. Guvernul Canadei a lansat un apel similar luni seară. Melanie Joly, ministrul canadian de Externe, i-a cerut omologului său israelian, Israel Katz, să nu continue acțiunile beligerante.

”Pledăm în mod clar pentru diminuarea tensiunilor, trebuie să ne asigurăm că acest conflict nu se va extinde în regiune. I-am transmis clar omologului meu israelian să accepte actuala situație favorabilă și să se asigure că, prin colaborare, aducem pacea în regiune”, a declarat Melanie Joly, potrivit agenției Reuters.

Guvernul Israelului a stabilit, luni seară, că va riposta la atacul Iranului, dar, conform unor surse, armata israeliană va încerca să evite escaladarea conflictului.

Teheranul a lansat atacurile asupra Israelului ca ripostă la bombardamentul de pe 1 aprilie asupra Consulatului iranian din Damasc. Atacul atribuit Israelului s-a soldat cu distrugerea clădirii Consulatului iranian și cu moartea a 16 persoane, printre care s-au numărat ofițeri din cadrul Gardienilor Revoluției.

Președintele SUA, Joe Biden, i-a semnalat premierului Benjamin Netanyahu că nu va susține un atac israelian asupra Iranului.

Administrația islamistă din Iran a subliniat că atacul cu rachete și drone contra Israelului a fost ”limitat”, dar a avertizat că ar putea urma o operațiune ofensivă de amploare dacă Guvernul Benjamin Netanyahu va face alt pas beligerant.

”Atacul limitat al Iranului contra Israelului avea rolul de a avertiza, de a descuraja și de a pedepsi regimul sionist. Dar dacă Israelul va lansa o altă acțiune contra Iranului, cu siguranță se va confrunta cu o ripostă mai puternică”, a declarat Hossein Amirabdollahian, ministrul de Externe de la Teheran.

Foto: Profimedia

Citește și:

The Wall Street Journal: Mai mulți membri ai conducerii companiei TESLA au demisionat, iar numărul angajaților va fi redus

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Compania Philips plătește 1,1 miliarde de dolari din cauza unui dispozitiv care ar fi cauzat...