Bill Clinton vrea să candideze din nou la președinție: „Aș putea s-o fac în două țări”

Bill Clinton vrea să candideze din nou la președinție: Aș putea s-o fac în două țări
Publicat: 27/09/2012, 08:38
Actualizat: 07/08/2014, 11:58

Fostul președinte american Bill Clinton a declarat, miercuri, că se imaginează candidat la alegerile prezidențiale din Franța sau Irlanda, recunoscând totuși zâmbind că franceza sa proastă nu i-ar permite să câștige în Hexagon, relatează AFP.

„Singurele două țări în care m-aș putea prezenta pentru a fi ales la președinție sunt Irlanda, dacă m-aș instala și aș cumpăra o casă, deoarece aici aș putea candida grație ascendenței mele irlandeze”, și în Franța „pentru că m-am născut în Arkansas, care face parte din teritoriile cedate când a fost vândută Louisiana” de către Franța Statelor Unite în 1803, a explicat el pentru AFP.

„Orice persoană născută într-un loc din lume care a făcut parte din imperiul francez, dacă se instalează în Franța și trăiește acolo șase luni și vorbește franceză, poate candida la președinția țării”, a continuat Clinton, în vârstă de 66 de ani, care a fost președintele Statelor Unite din 1993 până în 2001.

Un sondaj teoretic privind șansele sale de a câștiga cursa pentru palatul Elysée îl credita, în urmă cu câțiva ani, cu „rezultate bune”, a subliniat el, în cadrul acestui interviu realizat cu ocazia reuniunii fundației sale, Clinton Global Initiative, la New York.

„Și mi-am spus: este foarte bine. Dar este mai bine decât aș putea face vreodată, deoarece odată ce vor auzi franceza mea proastă cu accent sudist, aș ajunge la procente cu adevărat mici și într-o săptămână aș fi fript”, a conchis democratul.