Blinken anunță progrese diplomatice și cere Israelului să evite OFENSIVA în Rafah /Ar fi o ”eroare”, există ”variante alternative”

Publicat: 21/03/2024, 22:18

Statele Unite, Egiptul și Qatarul continuă eforturile pentru un armistițiu între Israel și grupul islamist palestinian Hamas și se înregistrează progrese, afirmă secretarul de Stat Antony Blinken, insistând că o ofensivă israeliană majoră în orașul Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza, ar fi o ”eroare”, întrucât există ”variante alternative”.

”Negociatorii continuă să lucreze, distanța între poziții se micșorează și continuăm eforturile pentru un acord în Doha. Activitățile sunt încă dificile pentru a ajunge la un acord, dar eu cred în continuare că este posibil. Statele Unite au propus și o rezoluție în Consiliul de Securitate ONU pentru susținerea acestor eforturi. Sperăm că toate țările vor susține rezoluția”, a declarat Antony Blinken joi seară, în cursul unei conferințe de presă organizate la Cairo alături de ministrul egiptean de Externe, Sameh Hassan Shoukry.

Secretarul de Stat american a precizat că poziția Washingtonului este că o operațiune israeliană majoră în orașul Rafah, unde s-au refugiat peste 1,3 milioane de civili palestinieni, ar fi o ”eroare”.

”Referitor la situația din Rafah, încă o dată, noi am fost foarte clari, președintele Biden a fost foarte clar asupra faptului că o operațiune terestră majoră în Rafah ar fi o eroare. Nu putem să o susținem, nu există loc pentru numeroșii civili care au ajuns în Rafah să fugă de atacuri, iar pentru cei care ar rămâne ar fi un dezastru umanitar”, a precizat Blinken.

”Dar există și o opțiune falsă în acest caz, pentru că noi suntem determinați, așa cum este și Israelul și alți parteneri din regiune, să abordăm problema curentă generată de Hamas, o amenințare pentru foarte mulți. Grupul Hamas poate fi contracarat fără o operațiune majoră în Rafah, iar unul dintre motivele pentru care oficiali israelieni vin la Washington săptămâna viitoare este exact pentru a ne concentra asupra acestui lucru, pentru a le prezenta punctul nostru de vedere asupra variantelor alternative de gestionare a acestei probleme semnificative, dar într-un mod care să nu afecteze civilii”, a insistat Blinken.

În același timp, secretarul de Stat american a cerut intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza. Statele Unite pregătesc un proiect de rezoluție în Consiliul de Securitate ONU care va stipula ”instituirea unui armistițiu imediat” în Fâșia Gaza, condiționat de ”eliberarea ostaticilor israelieni” deținuți de grupurile militante Hamas și Jihadul Islamic.

Premierul Benjamin Netanyahu a semnalat pe fondul presiunilor SUA, că ofensiva militară în orașul Rafah nu va fi lansată imediat, dar a subliniat că forțele militare israeliene continuă intens operațiunile în alte zone din Fâșia Gaza.

”Planul operațional a fost aprobat deja. Ne pregătim să intrăm în Rafah, ceea ce va dura ceva timp, continuăm să acționăm cu toată forța. Continuăm operațiunile în Khan Younis, în zonele centrale, pentru eliminarea și capturarea liderilor Hamas, așa cum am procedat în Spitalul Al-Shifa, eliminând sute de teroriști. Așa cum am promis, suntem determinați să obținem victoria absolută și o vom obține”, a afirmat Netanyahu miercuri.

Bilanțul ofensivei militare israeliene în Fâșia Gaza a ajuns la cel puțin 31.988 de morți și 74.188 de răniți, conform Ministerului local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.

Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile teroriste comise pe 7 octombrie 2023 de militanți ai grupurilor Hamas și Jihadul Islamic în sudul Israelului, soldate cu aproximativ 1.140 de morți și mii de răniți.

Foto: Profimedia

Citește și:

Doar ”câteva probleme” rămân de rezolvat pentru NORMALIZAREA relațiilor Arabiei Saudite cu Israelul /Washingtonul cere armistițiu în Fâșia Gaza

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji