Expert american, în Financial Times: SUA trebuie să trateze problema CHINEI cu prioritate /Acest lucru nu înseamnă abandonarea aliaților din Europa

Expert american, în Financial Times: SUA trebuie să trateze problema CHINEI cu prioritate /Acest lucru nu înseamnă abandonarea aliaților din Europa
Publicat: 23/05/2024, 22:28

Statele Unite trebuie să înfrunte realitatea și să se abordeze provocările de securitate generate de China, pregătindu-se de un potențial conflict militar cu Beijingul, comentează expertul american Elbridge Colby, în cotidianul Financial Times, subliniind că tratarea cu prioritate a riscurilor din Asia în raport cu cele din Europa nu ar trebui să însemne renunțarea la angajamentele față de aliații europeni.

”Îi auzim din ce în ce mai mult pe americani că trebuie să ne concentrăm mai mult asupra Chinei, asupra Asiei și mai puțin asupra Europei. În mod deloc surprinzător, această perspectivă nu este mereu salutată, analiștii subliniind că este ancorată în «izolaționism» (…). Dar nu este așa. Este ancorată în realități structurale profunde. Ideea este că, în următorii ani, Statele Unite vor trebui să prioritizeze China și Asia în raport cu Europa, indiferent cine va fi la putere, ținând cont de tendințele Asiei spre un statut primar și de ascensiunea Chinei ca superputere”, argumentează, în cotidianul Financial Times, editorialistul Elbridge Colby, fost membru al comisiei Pentagonului care a elaborat în 2018 Strategia SUA de Securitate Națională.

Washingtonul trebuie să se pregătească de un potențial război cu Beijingul

Elbridge Colby notează că, deși logica Războiului Rece a condus Statele Unite să se concentreze asupra Europei, acum situația necesită îndreptarea atenției asupra Asiei, ținând cont de faptul că ”principalul rival” este China.

”Economia chineză este mai mică decât cea a SUA prin cuantificarea în dolari, dar, în materie de putere de achiziție relevantă la nivel geopolitic, este comparabilă, dacă nu este cumva mai mare. Iar armata chineză s-a dezvoltat foarte intens. Nu știe nimeni ce va decide China, dar se pare că face totul pentru a se pregăti de război cu SUA. Încearcă să își protejeze economia de sancțiuni și să pregătească populația de vremuri dificile. În acest context, orice administrație responsabilă a Statelor Unite ar trebui să se pregătească de posibilitatea unui război cu China”, atrage atenția expertul în strategii de apărare.

În mod ideal, politicile SUA ar trebui să descurajeze un conflict militar prin oprirea Chinei să invadeze Taiwanul sau alte state partenere din Asia.

”Din nefericire, această abilitate nu poate fi garantată. Iar surse credibile indică faptul că Statele Unite ar putea chiar să piardă războiul. Mulți experți ar admite aceste lucru, dar ar spune că Statele Unite le vor putea furniza apărare aliaților atât în Europa, cât și în Asia. Dar acest lucru nu este realist. Este cunoscut faptul că Statele Unite nu au o armată suficient de puternică sau concepută adecvat pentru a purta două războaie majore în mod simultan cu Rusia și China”, subliniază Elbridge Colby.

Reformarea NATO prin asumarea de către Europa a propriei apărări

Soluția constă în ”prioritizare strategică”, ceea ce va însemna concentrarea resurselor și a puterii militare acolo unde sunt periclitate cel mai mult interesele, adică în Asia.

”Dar acest lucru nu înseamnă abandonarea Europei, ci mai degrabă stimularea aliaților europeni să își asume responsabilitatea apărării. Înfruntarea realității înseamnă că Europa trebuie să asume inițiativa propriei apărări și să existe o tranziție colectivă spre o Alianță Nord-Atlantică reformată și mai sustenabilă”, concluzionează editorialistul Elbridge Colby.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Benny Gantz cere INVESTIGAREA vulnerabilităților de securitate care au facilitat producerea atacurilor din 7 octombrie în Israel

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
EXCLUSIV | Faimosul atacant al ”Generației de Aur” a fost condamnat la închisoare!
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
Ce dietă ține Inna, pentru a se menține SEXY! Care sunt alimentele la care a...
Reacţia unui american aflat în vacanţă în România, după ce s-a trezit pe o pajişte...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
El este tânărul mort în accidentul din Vâlcea! Viorel se grăbea spre casă și a...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
NOILE REGULI s-au stabilit deja în Europa. ORDINUL trebuie să se aplice și în România
Traian Băsescu și relația cu Elena Udrea. Dezvăluiri incendiare
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Cercetătorii folosesc genele organismului pentru a trata afecțiuni rare ale pielii
×