Extrema dreaptă a câștigat 11 primării în urma alegerilor locale din Franța

Extrema dreaptă a câștigat 11 primării în urma alegerilor locale din Franța
Publicat: 31/03/2014, 07:39
Actualizat: 07/04/2019, 10:46

Președintele FN, Marine Le Pen, s-a bucurat de aceste rezultate, în care vede începutul unei „noi etape pentru FN”. „De acum trebuie să contăm pe o a treia mare forță politică”, a asigurat ea duminică seara.

Învins la Forbach (est), numărul doi în ierarhia FN, Florian Philippot, a salutat „cel mai bun scor din istorie” pentru partidul de extremă dreapta.

În 1995, anul fastului pentru partidul prezidat atunci de Jean-Marie Le Pen, FN a câștigat trei primării, toate în sudul țării, la Toulon, Marignane și Orange, cărora li s-a alăturat în 1997 Vitrolles. Edilii de extremă dreapta au lăsat atunci amintirea unei gestiuni municipale foarte contestate.

După ce a câștigat din primul tur orașul muncitoresc Hénin-Beaumont, în nord, Frontul Național a câștigat duminică cel puțin zece alte oraș, între care Béziers (sud-vest) și Fréjus (sud), atestând reușita lui Marine Le Pen în strategia sa de „dediabolizare” a formațiunii fondate în 1972 de tatăl său.

„Există impresia că un partid nou vine cu idei și sperăm că le va pune în executare. De când nu mai este Jean-Marie Le Pen (la conducerea partidului), FN a făcut eforturi, nu este un monstru. Știm bine că nu este nirvana, dar perioada este foarte dificilă”, a mărturisit duminică Bernard, un pensionar în vârstă de 71 de ani.

Dincolo de posturile de primar, ancorarea Frontului Național în viața politică locală franceză se va traduce prin prezența în consiliile municipale cu circa 1.200 de aleși.

„Contractul a fost îndeplinit în mod incontestabil”, în opinia lui Jean-Yves Camus, cercetător specialist în extrema dreaptă și contactat de AFP. Este un „scenariu ideal” pentru Marine Le Pen, a considerat Sylvain Crépon, sociolog expert în FN.

Un simbol, dar care nu a fost decât o cofirmare a primului tur din 23 martie: alegerea fostului jurnalist Robert Ménard în orașul rezistentului Jean Moulin, Béziers. O altă confirmare, alegerea la Fréjus a lui David Rachline, în vârstă de 26 de ani, care va fi probabil cel mai tânăr primar al FN.

Frontul Național a câștigat și în alte orașe mai mici, la Beaucaire (sud), la Villers-Cotterêts, în apropiere de Paris, și Hayange în est, unde un fost sindicalist al CGT (apropiat al comuniștilor), Fabien Engelmann, în vârstă de 34 de ani, a câștigat candidând din partea FN. Partidul de extremă dreapta va câștiga și la Cogolin (sud) și Mantes-la-Ville, în apropiere de Paris.

În departamentul Vaucluse (sud), trei candidați ai extremei drepte din cadrul Ligii Sudului au fost aleși la Camaret-sur-Aigues, Bollène și Orange, unde primarul în exercițiu Jacques Bompard a fost reales în urmă cu o săptămână.

În schimb, în afară de Philippot, partenerul lui Marine Le Pen, Louis Aliot a eșuat la Perpignan. Valérie Laupies, speranța FN la Tarascon (sud), a purtat un duel în fața unei liste a dreptei, la fel ca Philippe Lottiaux, care spera să creeze o surpriză la Avignon, în fața candidatei socialiste.

Obținerea a circa zece primării poate apărea un scor slab având în vedere cele 17,90 de procente obținute de Marine Le Pen la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2012. Implantarea locală a FN, slabă dar în progres, și refuzul partidului de a se insera într-un sistem de alianță, explică această situație.

În cadrul FN, oficialii recunosc caracterul mai mult simbolic decât concret al primăriilor câștigate: „Nu vom bulversa viața politică franceză pentru că am câștigat câteva orașe, dar este o etapă psihologică importantă”, consideră un oficial al partidului.

Primarii FN, care vor face obiectul unei mediatizări intense, vor trebui să își arate competențele, a subliniat Marine Le Pen.

Orașele gestionate „vor fi modele, exemple” dar „noi nu vrem să facem din aceasta o ideologie”, așa cum s-a întâmplat după scrutinul din 1995, a adăugat deputata europeană în această săptămână.

Miza pentru partid? Acesta a devenit credibil și se sprijină pe un bilanț pentru a „trece la un stadiu superior”. Prima țintă o reprezintă alegerile europene din mai. Mai multe sondaje plasează FN la peste 20 la sută, respectiv înaintea Partidului Socialist.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte