Grupul minier Rio Tinto „îşi cere scuze” după ce a pierdut o capsulă radioactivă în Australia / Elementul are doar 6 milimetri lăţime şi 8 milimetri înălţime și este căutat pe un drum cu o lungime de 1.400 de kilometri

Grupul minier Rio Tinto „îşi cere scuze” după ce a pierdut o capsulă radioactivă în Australia / Elementul are doar 6 milimetri lăţime şi 8 milimetri înălţime și este căutat pe un drum cu o lungime de 1.400 de kilometri
Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: https://chaser.com.au/
Publicat: 30/01/2023, 12:25
Actualizat: 30/01/2023, 16:10

Gigantul minier Rio Tinto „îşi cere scuze” și spune că lucrează cu autoritățile pentru a încerca să găsească o capsulă radioactivă care a dispărut în Australia luna aceasta. Obiectul are doar 6 milimetri lăţime şi 8 milimetri înălţime și este căutat pe un drum cu o lungime de 1.400 de kilometri.

„Recunoaștem că acest lucru este în mod clar foarte îngrijorător și ne pare rău pentru alarma pe care a provocat-o”, a declarat compania pentru BBC.

Carcasa conține o cantitate mică de cesiu-137 radioactiv, care ar putea provoca boli grave dacă este atins.

S-a pierdut între orașul Newman și orașul Perth. Este vorba despre o distanță de aproximativ 1.400 de kilometri.

„Pe lângă sprijinirea pe deplin a autorităților responsabile, am lansat propria noastră investigație pentru a înțelege cum a fost pierdută capsula în tranzit”, a declarat Simon Trott, directorul executiv al gigantului minier Rio Tinto, într-un comunicat.

„Ca parte a acestei investigații, lucrăm îndeaproape cu antreprenorul pentru a înțelege mai bine ce a mers prost în acest caz”, a adăugat el.

O capsulă radioactivă minusculă este căutată în Australia

Rio Tinto a spus că dispozitivul pierdut este utilizat în mod obișnuit în industria minieră. Era folosit la mina Gudai-Darri din Australia de Vest pentru a măsura densitatea alimentării cu minereu de fier.

Capsula argintie are doar 6 milimetri în diametru și 8 milimetri lungime.

Dimensiunea capsulei care a dispărut în Australia
Dimensiunea capsulei care a dispărut în Australia

Autoritățile au emis o alertă de radiații

Compania a declarat că această capsulă a ieșit din mină pe 12 ianuarie, iar dispariția ei a fost observată pe 25 ianuarie, deși rămâne neclar cât timp a lipsit elementul radioactiv.

„Rio Tinto a angajat un antreprenor terț, cu expertiză și certificare corespunzătoare, pentru a împacheta în siguranță dispozitivul în vederea pregătirii pentru transportul în afara amplasamentului înainte de a fi primit la unitatea din Perth. Înainte ca dispozitivul să părăsească șantierul, a fost folosit un contor Geiger, pentru a confirma prezența capsulei în interiorul ambalajului.”

Un contor Geiger este un dispozitiv electronic folosit pentru detectarea și măsurarea radiațiilor.

Autoritățile au emis o alertă de radiații într-o zonă mare a Australiei de Vest.

Autoritățile caută acum capsula pe ruta de la Newman – un orășel din îndepărtata regiune Kimberley – la o unitate de depozitare din suburbiile de nord-est a Perth.

Poate provoca arsuri la nivelul pielii

Oficialii spun că sunt îngrijorați că cineva ar putea ridica capsula, fără să știe ce este.

„Dacă iei contact cu aceasta sau se află în apropierea ta, ai putea suferi leziuni ale pielii, inclusiv arsuri ale pielii… și dacă o ai suficient de mult lângă tine, poți dezvolta ceea ce se numește boala acută de radiații cu efecte pe termen lung”, spun oficialii australieni.

Acest incident are loc în timp ce compania încearcă să-și repare reputația în Australia, după ce a fost extrem de criticată pentru distrugerea unor adăposturi sacre aborigene din Australia de Vest.

Rio Tinto a distrus adăposturile din stâncă vechi de 46.000 de ani de la Juukan Gorge pentru a extinde o mină de fier.

Incidentul a stârnit un protest major care a dus la retragerea mai multor șefi de top ai companiei.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase