Handelsblatt: Trei scenarii pentru conflictul din Taiwan /Există riscul izbucnirii unui război cu Beijingul după alegeri?

Handelsblatt: Trei scenarii pentru conflictul din Taiwan /Există riscul izbucnirii unui război cu Beijingul după alegeri?
Publicat: 12/01/2024, 07:30

Administrația Chinei consideră alegerile prezidențiale din Taiwan un moment determinant pentru viitoarea abordare în efortul de confirmare a suveranității asupra teritoriului separatist, comentează publicația germană Handelsblatt, evocând principalele scenarii ale evoluției conflictului dintre Beijing și Taipei.

Politicienii din Taiwan sunt supuși unor presiuni din ce în ce mai intense din partea Chinei. Vicepreședintele Lai Ching-Te a declarat în urmă cu câteva zile că Beijingul s-a implicat constant în alegerile din Taiwan. ”Dar de data aceasta este mai rău”, a afirmat Lai Ching-Te, evocând campanii de propagandă, acțiuni militare de intimidare și război informațional. ”Beijingul folosește toate aceste metode”, a subliniat Lai Ching-Te, care candidează în scrutinul prezidențial de sâmbătă.

”Taiwanezii sunt chemați la urne pentru a decide viitorul președinte și viitorul curs al insulei, obiectul principal al tensiunilor dintre China și Statele Unite. China consideră Taiwanul parte a teritoriului său. Pentru SUA și Europa, semiconductorii taiwanezi sunt un element central în industria tehnologică. Nu este exclus un război în Taiwan. China consideră scrutinul o decizie între pace și război”, notează editorialistul Martin Kölling, într-un articol publicat în cotidianul german Handelsblatt.

Tensiunile riscă să se amplifice dacă devine președinte Lai Ching-Te și dacă va rămâne la putere Partidul Progresist Democratic. Candidații opoziției vor menținerea alianței cu Statele Unite, dar pledează și pentru dialog cu Beijingul, în efortul de reducere a riscurilor unui conflict militar. Șanse de victorie are și Hou Yu-Ih, candidatul partidului conservator Kuomintang (KMT), și chiar Ko Wen-Je, reprezentantul formațiunii de centru Partidul Popular.

Principala întrebare este dacă o apropiere de China va îmbunătăți securitatea Taiwanului și va reduce probabilitatea unui război.

”China exercită o amplă campanie de presiuni asupra Taiwanului. Obiectivul pe termen lung este reunificarea, într-o formă sau alta”, afirmă Christopher Sharman, directorul Institutului pentru Studii despre China din cadrul Colegiului de Război al Forțelor Navale din SUA.

Sharman notează că președintele Xi Jinping vrea o reunificare pe cale pașnică. ”Dar a cerut armatei ca până în anul 2027 să fie pregătită pentru o invazie, dacă reunificarea va deveni necesară. Acest lucru nu semnalează niciun plan de atac, ci sunt prezentate opțiunile”, subliniază analistul.

Aproape 90% din cetățenii Taiwanului sunt favorabili menținerii actualului statut de entitate independentă, dar nerecunoscută la nivel internațional, conform unui sondaj efectuat de Universitatea Chengchi.

Trei scenarii post-electorale în relațiile dintre Taipei și Beijing

Unul dintre scenarii ar fi o invazie militară chineză. Președintele SUA, Joe Biden, a semnalat intenția de a trimite oficiali de rang înalt în Taiwan, imediat după alegeri, pentru reafirmarea susținerii, iar Beijingul a recomandat Washingtonului să se abțină de la ingerințe politice.

”Armata Populară de Eliberare nu este încă pregătită total pentru o invazie”, apreciază Sheu Jyh-Shyang, expert la Institutul Național pentru Apărare și Securitate din Taiwan. Însă analistul avertizează că președintele Xi Jinping ar putea ordona un atac militar pentru distragerea atenției de la problemele interne ale Chinei. ”De aceea, este necesar să menținem vigilența, să consolidăm apărarea și să intensificăm coordonarea Taiwanului cu SUA, Japonia și Europa”, subliniază analistul.

Un alt scenariu ar fi instituirea unui blocade militare în jurul Taiwanului, ceea ce ar atrage riposte din partea Statelor Unite și aplicarea de sancțiuni de către Uniunea Europeană, cu impact puternic asupra comerțului.

”Cred că Taiwanul are pentru Statele Unite aceeași importanță ca Japonia. Taiwanul reprezintă o zonă de interes vital pentru SUA”, afirmă James Lee, analist la Academia Națională Sinica, subliniind că insula este un avanpost strategic pentru Washington în apropierea coastelor Chinei.

Cel mai plauzibil scenariu, al treilea, ar consta în continuarea acțiunilor de tip hibrid. ”Aceste acțiuni sunt cel mai dificil de contracarat”, subliniază analistul Christopher Sharman.

Acțiunile hibride implică incursiunile aeriene și navale în spațiul taiwanez sau dincolo de linia mediană din Strâmtoarea Taiwan, precum și verificarea navelor taiwaneze ori operațiuni maritime punctuale. ”Aceste acțiuni se înscriu în strategia mai amplă a Chinei de epuizare psihologică a Taiwanului și Statelor Unite”, subliniază analistul James Lee.

Foto: Profimedia

Citește și:

Principalul candidat al opoziției din Taiwan exclude posibilitatea discuțiilor de reunificare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Dovezile unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Toți românii folosesc expresia. Foarte puțini știu de unde provine
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?