MAE: Cetățeanul rus depistat cu hărți clasificate este liber și poate fi contactat oricând de Ambasadă

MAE: Cetățeanul rus depistat cu hărți clasificate este liber și poate fi contactat oricând de Ambasadă
Cetățeanul rus depistat pe Aeroportul Henri Coandă cu hărți care conțineau informații clasificate este în libertate și poate contacta sau poate fi contatctat oricând de Ambasada Rusiei, căreia i s-au transmis, la sfârșitul lunii octombrie, inclusiv datele de identificare a persoanei, informează MAE.
Publicat: 12/11/2012, 15:19
Actualizat: 05/09/2019, 21:40

Ministerul Afacerilor Externe confirmă, într-un comunicat, că a primit de la Ambasada Federației Ruse o Notă Verbală prin care se solicitau informații suplimentare referitoare la situația cetățeanului rus O.M., care a fost depistat pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, în timp ce încerca să părăsească teritoriul României având asupra sa documente și hărți geologice, emise de autorități ale statului român, conținând informații și date clasificate.

De asemenea, Ambasada a solicitat sprijinul Ministerului Afacerilor Externe pentru organizarea unei întâlniri a oficialilor din secția consulară a Ambasadei cu cetățeanul rus O.M.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că a transmis deja către partea rusă, la 30 octombrie 2012, pe baza elementelor primite de la autoritățile române competente (DIICOT), clarificările necesare despre situația cetățeanului Federației Ruse împotriva căruia s-a dispus măsura interdicției de a părăsi localitatea, precizând că nicio altă măsură preventivă, cum ar fi reținerea sau arestarea, nu a fost luată.

Ministerul Afacerilor Externe menționează că Ambasadei Federației Ruse i s-au transmis, cu acea ocazie, inclusiv datele de identificare ale persoanei în cauză.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că va comunica Ambasadei ruse elementele suplimentare solicitate după ce acestea vor fi puse la dispoziția MAE de către autoritățile române competente.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe subliniază că cetățeanul rus în cauză se află în libertate, nefiind reținut, arestat sau deținut, față de acesta fiind dispusă măsura interzicerii de a părăsi localitatea (municipiul București) timp de 30 de zile.

Prin urmare, în măsura în care cetățeanul rus O.M. o dorește, acesta poate contacta sau poate fi contactat de Ambasada Federației Ruse la București, în orice moment, accesul cetățeanului rus la oficialii consulari ai statului său nefiind, în niciun fel, îngrădit.

Ambasadorul Federației Ruse, Oleg Malghinov, a declarat, în emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV, că reprezentanții ambasadei nu s-au întâlnit cu cetățeanul rus acuzat de DIICOT de spionaj economic, iar în prezent nu deține informații despre cine este, unde lucrează și ce făcea în România.

„Vă voi spune sincer: în calitate de ambasador nu dețin foarte multe informații oficiale. Am început și noi să extragem informații despre acest caz din ziare și de pe site-urile diverselor organizații din România”, a afirmat ambasadorul Malghinov, într-un interviu difuzat duminică, la ora 10.00, în emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV.

El a precizat că, potrivit demersurilor efectuate de la Ambasadă pe lângă MAE român, o întâlnire a reprezentanților consulari ruși cu acesta urmează să fie organizată. Întrebat dacă până în prezent nu s-a întâlnit cu el, ambasadorul a precizat că nu știe cine este.

„Nici nu știm cine este. Nu știm de unde este, unde lucrează, ce făcea în România. Așteptăm un răspuns din partea MAE, cred că ne vor răspunde și ne vor ajuta să ne întâlnim cu el (…) Vom aștepta întâlnirea, sperăm că aceasta va avea loc în scurt timp și atunci vom putea discuta mai detaliat despre ce se întâmplă cu adevărat”, a spus ambasadorul.

De asemenea, întrebat dacă în calitate de ambasador nu ar fi trebuit să fie la curent cu activitatea acestuia, Malghinov a spus că este o întrebare „ipotetică” și că în presa română s-au scris multe lucruri de domeniul „romanelor polițiste”, precizând că el se ocupă de activitatea diplomatică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția