Secretarul de stat Marco Rubio a sosit joi la sediul NATO pentru a oferi asigurări omologilor săi europeni, dar și un avertisment: Președintele Donald Trump rămâne angajat față de NATO, dar numai dacă aceasta devine o alianță diferită în care Europa își asumă sarcina propriei apărări în timp ce America se concentrează în altă parte.
Vorbind alături de secretarul general NATO Mark Rutte, Rubio a declarat că Donald Trump, care a criticat mult timp alianța militară și a sugerat că Statele Unite ar putea să nu vină în apărarea aliaților din tratat, nu se opune NATO.
„El este împotriva unui NATO care nu are capacitățile de care are nevoie pentru a-și îndeplini obligațiile pe care tratatul le impune fiecărui stat membru”, a declarat Rubio, făcând referire la cererea lui Trump ca membrii alianței să ajungă la capacitatea de a se apăra singuri.
Trump a cerut ca aliații din NATO să crească cheltuielile militare la 5% din Produsul Intern Brut, ceea ce ar necesita un salt transformațional pentru majoritatea națiunilor europene și este cu mult peste ceea ce cheltuiesc Statele Unite însele, conform Washington Post.
„Este ceva greu de acceptat, dar este ceva fundamental și care trebuie spus acum”, a spus el.
Rubio a efectuat prima sa vizită la NATO în calitate de secretar de Stat, în timp ce principalele puteri militare ale Europei efectuează evaluări discrete, dar urgente ale modului în care ar putea înlocui responsabilitățile SUA în cadrul NATO și ar putea preveni o retragere americană bruscă.
Oficialii europeni speră să îl poată convinge pe Rubio pentru a menține cel mai puternic membru al alianței angajat, asigurându-se că orice retragere militară americană din Europa are loc într-un termen care să le permită să crească cheltuielile de apărare și achizițiile de arme, au declarat cinci diplomați europeni și NATO familiarizați cu discuțiile. Aceștia speră, de asemenea, să se asigure că există suficient timp pentru a interveni și a asigura supraviețuirea Ucrainei în cazul în care ajutorul SUA va fi întrerupt definitiv.
Ivo Daalder, un fost ambasador al SUA la NATO, a declarat că întâlnirea de joi a reprezentat un moment dificil pentru Rubio, un susținător puternic al alianței în Congresul SUA și co-sponsor al unei legi din 2023 care încerca să împiedice un președinte american să retragă unilateral SUA din NATO.
Un diplomat european a declarat că mulți consideră că Rubio are o viziune mai empatică asupra relației transatlantice, sau cel puțin una mai puțin alimentată de disprețul pe care l-au arătat alți membri ai echipei de securitate națională a lui Trump. Dar, a recunoscut diplomatul, este greu de știut cât de multă influență are Rubio asupra președintelui.
„Trebuie să fie atent să nu spună nimic, fie public, fie în privat, care să fie divulgat și care să contrazică în vreun fel mesajul principal al președintelui”, a spus Daalder.
Rubio, a prezis el, va „încerca să meargă pe această linie foarte fină” de a respecta politica Administrației în timp ce „are în mod clar o viziune mai tradițională”.
Rupturile tot mai mari cu Washingtonul au accelerat discuțiile, la care participă Franța, Marea Britanie, Germania și alții, privind înlocuirea responsabilităților SUA în cadrul NATO. Dar ar fi nevoie de cel puțin cinci până la zece ani și de mulți bani pentru a înlocui capacitățile avansate ale SUA, au declarat diplomații, care au vorbit sub rezerva anonimatului.
Dar alte țări europene se feresc să acționeze singure și chiar să prezinte planuri oficialilor Administrației Trump, îngrijorate că acest lucru i-ar putea încuraja pe americani să se retragă mai repede – sau, după cum a descris un diplomat, „să devină o profeție care se împlinește singură”.
Oficialii americani spun că Administrația nu a luat încă nicio decizie cu privire la o eventuală realocare sau reducere a trupelor americane în Europa sau a participării SUA la NATO, dar dorința de a reduce costurile și sediile de comandă militare americane a întărit așteptările că Washingtonul își va reduce amprenta militară pe continent.
„Trebuie să îi implicăm într-o conversație privind calendarul și capacitățile. Mai multe țări își fac temele acum”, a declarat un diplomat european. „După ce vom face acest lucru, vom vedea dacă îi putem convinge pe ceilalți să încerce să modeleze acest lucru împreună cu SUA, mai degrabă decât să așteptăm să ne ia prin surprindere printr-un tweet în timpul nopții”.
El a spus că factorii de decizie politică ar trebui „să combată ideea că trebuie să înlocuim fiecare avion sau soldat american cu unul european”.
„Ar trebui să fim agili și să ne gândim care sunt efectele militare pe care trebuie să le putem produce foarte rapid”, a adăugat el.
Un diplomat NATO a declarat că înlocuirea capacităților SUA se reduce la a cheltui mult mai mult pentru apărare. Acesta a declarat că o reducere a unor trupe americane nu ar reprezenta o lovitură majoră, atât timp cât rămâne o prezență solidă pentru „a avea în continuare o descurajare credibilă”.
Oficialii europeni prevăd preluarea unor posturi în structura de comandă a NATO care au fost deținute mult timp de ofițeri americani, dar majoritatea sunt de acord că funcția de conducere ar trebui să rămână în mâinile SUA: rolul comandantului suprem al NATO, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, cunoscut sub numele de SACEUR.
„SACEUR ar trebui să fie ultimul american care părăsește Europa”, a declarat diplomatul NATO.
Actualul comandant, generalul Christopher G. Cavoli, a jucat un rol esențial în deblocarea ajutorului militar pentru Ucraina și în menținerea unor canale deschise între Kiev și Washington. Mandatul de trei ani al lui Cavoli se încheie în această vară, alimentând întrebările cu privire la planurile Administrației Trump.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: