Ministrul olandez de externe, implicat într-un scandal răsunător, după ce a lansat știri false despre Vladimir Putin. „Am fost un prost, am spus un neadevăr”

Ministrul olandez de externe, implicat într-un scandal răsunător, după ce a lansat știri false despre Vladimir Putin. „Am fost un prost, am spus un neadevăr
Publicat: 13/02/2018, 14:09

„Am spus un neadevăr, a fost inacceptabil”, a declarat ministrul Zijlstra, în fața presei. Zijlstra, care va avea miercuri o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la Moscova, a declarat că a fost un „prost” și regretă comportamentul, transmite Reuters.

În timpul campaniei electorale de acum doi ani, Zijlstra a declarat că în 2006 se afla la dacha lui Putin, când l-ar fi auzit vorbind pe liderul de la Kremlin despre planurile pentru o „Rusie mai mare”, care să includă unele din țările vecine.

„Nu am fost la vila lui Putin”

„Eram în altă cameră, dar am auzit răspunsul lui Putin la o întrebare despre o Rusie mai mare”, a povestit Zijlstra în 2016, în fața PPFD (People’s Party for Freedom and Democracy), care conduce guvernul olandez.

„A zis că va include Rusia, Belarus, Ucraina și statele baltice și „ar fi frumos” să aibă și Kazahstanul”, a afirmat politicianul, într-o înregistrare video.

Luni, acesta a retras toate acuzațiile la adresa lui Putin și a recunoscut chiar că nu a fost la întâlnirea cu acesta și a auzit comentariile „de la alții”.

„Nu am fost prezent la vila lui Putin”, a spus ministrul. „Discuția a avut loc, dar altcineva mi-a povestit despre planul lui Putin de a avea o Rusie mai mare”.

Zijlstra a declarat că va dezbate această chestiune în Parlament, care are puterea să-l demită. În urma mărturisirii, opoziția a cerut demisia lui Zijlstra, dar partidele de guvernământ îl susțin în continuare.

„O greșeală URIAȘĂ”

Premierul olandez Mark Rutte a spus că Zijlstra a făcut o „greșeală uriașă”, dar rămâne un membru de încredere al guvernului.

Într-un editorial recent, cotidianul de business Het Financieele Dagblad a cerut demisia ministrului Zijstra. „Rămânerea lui va submina credibilitatea Cabinetului. Nu doar legat de criticarea Rusiei, ci și în perspectiva luptei împotriva știrilor false”.

Ministrul olandez se va întâlni miercuri cu omologul său Serghei Lavrov. Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat după doborârea aeronavei Malaysia Airlines MH 17, deasupra Ucrainei, în iulie 2014. Incidentul aviatic s-a soldat cu moartea a 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului. Rebelii proruși au devenit principalii suspecți pentru catastrofă, fiind acuzați că au tras o rachetă asupra avionului, care efectua o cursă pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur și avea la bord 196 de cetățeni olandezi.

Autoritățile olandeze spun că avionul a fost doborât cu o rachetă rusească Buk, lansată de pe teritoriul separatiștilor proruși. Acestea speră că vinovații vor fi identificați și aduși în fața justiției în Olanda.

Nu este clar dacă Rusia va coopera cu justiția olandeză, atât timp cât Moscova neagă că una din rachetele sale au fost folosite la doborârea aeronavei cu 298 de pasageri la bord.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...