Observatorii electorali sunt îngrijorați de alegerile din SUA. Marietje Schaake, participant la misiunile de observatori ale UE în Kenya: „Ca european, trebuie să fii realist. Totul este posibil dacă nu aperi ceea ce este prețios”

Redactor:
Florentina Dinu
Observatorii electorali sunt îngrijorați de alegerile din SUA. Marietje Schaake, participant la misiunile de observatori ale UE în Kenya: „Ca european, trebuie să fii realist. Totul este posibil dacă nu aperi ceea ce este prețios”
Observatorii electorali sunt îngrijorați de alegeri din SUA. Marietje Schaake, participant la misiunile de observatori ale UE în Kenya: "Ca european, trebuie să fii realist. Totul este posibil dacă nu aperi ceea ce este prețios". Marietje Schaake, participant la misiunile de observatori ale UE în Kenya

Observatorii electorali, organizatorii și comentatorii din Africa, Europa și SUA se tem că există semne de avertizare semnificative pentru viitoarele alegeri din SUA.

Factorii care pot duce la o criză constituțională și chiar la violență

Cu o pandemie care schimbă natura scrutinului și președintele SUA,  Trump și surogatele sale,  prejudecă neîncetat rezultatul, punând sub semnul întrebării corectitudinea sondajelor, ieșind la suprafață grija că un sondaj prelungit ar putea duce la o criză constituțională și chiar la violență.

De luni de zile, Trump și surogatele sale de campanie au pus la îndoială integritatea viitoarelor alegeri.
Președintele a încurajat alegătorii să voteze de două ori pentru a testa sistemul (este o infracțiune să voteze de două ori), susținând că țările străine vor imprima buletinele de vot pentru a pregăti alegerile și le-a cerut susținătorilor să meargă la urne și să fie atenți la „hoție și furt” în ziua alegerilor – și aceasta este doar o listă parțială.

Afirmațiile sale cu privire la vulnerabilitățile din procesul de vot din SUA au puține temeiuri în realitate, așa cum au subliniat în mod repetat verificatorii de date ai CNN. Dar observatorii cu experiență în alegerile provocatoare din străinătate spun că retorica în sine este periculoasă.

„Cred că Trump ne pregătește pentru narațiunea unei alegeri trucate. Asta s-a întâmplat în alte jurisdicții pe care le-am lucrat”, a declarat Dren Nupen, expert în alegeri din Africa de Sud.

Nupen a organizat alegeri naționale și de partid în toată Africa de Sud de zeci de ani și a lucrat cu o echipă care pregătește sud-africanii pentru votul lor istoric din 1994.

„(Trump) plantează sămânța în mintea alegătorilor că acest lucru nu va fi corect. Muniția sa este în esență alegătorii. Dacă pierde, atunci poate spune că știa că există probleme cu votul și se poate mobiliza ei „, a spus Nupen.

Nupen citează alegerile prezidențiale din Zimbabwe din 2008, în care, în avalul unui aval cu principalul său rival, susținătorii actualului Robert Mugabe au vizat în mod violent alegătorii suspectați de opoziție. Mugabe ar fi folosit, de asemenea, armata pentru a conduce unele atacuri, o intervenție care pare de neconceput în SUA – dar atmosfera hiper-partidă din America rămâne un motiv de îngrijorare considerabilă.

La alegerile foarte contestate, contează nu doar mecanica și corectitudinea scrutinului, ci și contextul politic al alegerilor.
„Când aveți cetățeni înarmați care acum cumpără această idee a unei miliții armate care protejează votul și când aveți oameni de cealaltă parte care spun că nu mai pot suporta acest lucru, există toate ingredientele pentru o situație foarte volatilă”, a spus Ory Okolloh-Mwangi, comentator politic kenyan și profesionist în investiții la rețeaua Omidyar.

Okolloh-Mwangi a presat mult timp pentru o mai mare transparență în procesele electorale și părerea ei despre alegerile din SUA este împărtășită mai multor oameni de știință politici africani notabili.

Ken Opalo, politolog la Universitatea Georgetown, a crescut, de asemenea, spectrul „violenței armate post-electorale” după ce a văzut ciocniri din cauza protestelor polițienești din SUA anul acesta.

Standardul de aur al democrației?

Poate că nu există o cantitate mică observată de observatorilor internaționali cărora, de ani de zile, oficialilor americani le-a spus că țara lor reprezintă standardul de aur al democrației.

„În timpul alegerilor, analiștii politici africani au crezut întotdeauna că observatorii americani aveau îndrăzneala pentru a judeca sistemele noastre”, a spus Nupen.

Sentimentul a fost probabil întărit atunci când secretarul de stat Mike Pompeo a postat pe Twitter joi că SUA ar lua în considerare consecințele pentru cei care „subminează democrația” din Africa, un continent cu peste 50 de națiuni.

Comisia electorală independentă a Africii de Sud a organizat șase alegeri generale, inclusiv votul istoric din 1994, cu o remarcabilă  agitație, având în vedere că mulți străini credeau că țara va coborî în anarhie înainte de tranziția sa democratică.

Oficialii statali și locali din SUA au reușit să organizeze alegeri extrem de contestate. ”Democrația SUA a păstrat decorațiunea, nu neapărat instituții puternice”, spune Okolloh-Mwangi, comentator politic kenyan și profesionist în investiții la rețeaua Omidyar

În comparație, sistemul electoral din SUA este incredibil de complex, cu alegeri extrem de descentralizate răspândite în peste 10.000 de jurisdicții, ceea ce face ca succesul alegerilor să fie remarcabil. În ciuda complexității, oficialii statali și locali din SUA au reușit să organizeze alegeri extrem de contestate de la înființarea țării. Totuși, comportamentul titularului este văzut pe scară largă ca o avertizare.

„Cred că începeți să vedeți mult din ceea ce a păstrat democrația SUA este decorațiunea, nu neapărat instituții puternice, ci doar un comportament bun”, a spus Okolloh-Mwangi. „Cred că Trump a tras înapoi cortina”, a spus ea.

Cine va urmări alegerile?

Un ingredient cheie în alegerile controversate din afara SUA sunt observatorii electorali neutri care reprezintă țări sau organizații precum Carter Center.

 

„Dacă am fi observat tendințe similare într-o altă țară, am fi îngrijorați de aceste alegeri și de tonul alegerilor, de tonul campaniei și de mediul preelectoral”, spune Avery Davis-Roberts, care administrează Carter Center Proiectul privind standardele electorale.

Înființat în 1982 de fostul președinte american Jimmy Carter, centrul a observat 111 alegeri în 39 de țări ca parte a programului său de democrație. O aprobare din partea centrului este considerată o ștampilă importantă de aprobare pentru un sondaj, în special într-un mediu extrem de partizan sau într-un stat recent democratizat.

În forma lor ideală, observatorii electorali evaluează corectitudinea sondajelor și sunt prezenți înainte, în timpul și după alegeri, unde uneori ajută la soluționarea litigiilor. În multe țări în curs de dezvoltare, evaluările lor sunt văzute ca factori cheie în deciziile de finanțare ale țărilor donatoare.

Centrul Carter nu se implicase niciodată în alegeri din SUA – până în acest an. Citând polarizarea, lipsa de încredere a publicului, obstacolele pentru grupurile minoritare, împreună cu nedreptatea rasială continuă și Covid-19, se lansează într-un program de creștere a transparenței și a informației publice. Chiar și prin propria admitere, acestea sunt propuneri modeste, totuși, nu vizionarea sondajelor.

OSCE plănuise să trimită un număr record de observatori la alegerile pe care le numește „cele mai provocatoare din ultimele decenii

Observatorii internaționali sunt foarte puțini, deși o excepție este Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care trimite observatori în SUA pentru alegeri prezidențiale și intermediare. Observatorii trebuie să fie invitați de un guvern să participe și apartenența la OSCE o impune.

Anul acesta va fi însă puțin diferit. Grupul de monitorizare al OSCE, Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), plănuise să trimită un număr record de observatori la alegerile pe care le numește „cele mai provocatoare din ultimele decenii”. Dar, din cauza restricțiilor Covid-19, va avea o prezență redusă a observatorului pentru a acoperi o alegere vastă și complexă.

Contează?

Scala este doar unul dintre obstacolele pentru misiunile de observator.
În primul rând, în calitate de invitați ai guvernului, aceștia sunt predispuși să fie ignorați atunci când alegerile devin controversate – în special dacă un titular este acuzat de înșelăciuni electorale.

Marietje Schaake, participant la misiunile de observatori ale UE în Kenya, Nigeria, Liban, Kosovo și Kârgâzstan si fost europarlamentar, i s-a interzis chiar intrarea în țară pentru a-și transmite raportul privind alegerile din Kenya din 2017

Marietje Schaake știe asta din prima mână. Fost membru al Parlamentului European și acum director la Centrul de politici cibernetice al Universității Stanford, ea a făcut parte din misiunile de observatori ale UE în Kenya, Nigeria, Liban, Kosovo și Kârgâzstan.

În cazul contestatelor alegeri keniene din 2017, care au fost anulate de Curtea Supremă din cauza presupuselor nereguli și reluate mai târziu în acel an, cu boicotarea opoziției – echipei lui Schaake i s-a interzis chiar intrarea în țară pentru a-și transmite raportul.
Schaake a spus că este important să nu se suprapună impactul retoricii lui Trump și că precedentul istoric al SUA de alegeri extrem de contestate, dar pașnice, este esențial atunci când se evaluează alegerile din noiembrie.

Dar ea spune că votarea, numărarea voturilor și un rezultat pașnic și acceptat nu ar trebui niciodată să fie luate pentru sine – mai ales pentru cineva dintr-un continent care a suferit prin două războaie mondiale.

„Ca european, trebuie să fii realist. Totul este posibil dacă nu aperi ceea ce este prețios. Eu cred că democrația are nevoie de apărare și avansare permanentă”, a spus ea.

VIDEO | Ultima filmare cu Diego Maradona în viaţă: ”Este sfâşietoare” Un vecin a surprins...
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A...
FOTO. Gabriela, postări incendiare pe tik-tok! Iubita protejatului lui Gigi Becali face furori pe net
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Locul din România unde coșurile sunt interzise în supermarket. Motivul e incredibil
Surse NYT: Israelul a comis asasinatul din Iran / Criza poate complica eforturile Administraţiei Joe...
Imagini cu sicriul deschis al lui Maradona stârnesc revoltă. Angajații de la pompe funebre s-au...
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A...
Ce a spus Diego Maradona înainte de a muri. Au fost ultimele cuvinte
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
ȘOCANT! Ce probleme are Silviu Biriș din cauza divorțului. Este halucinant...
Când va lua sfârșit pandemia? ”Mama” Polidinului a dat un RĂSPUNS ȘOCANT. Doar așa putem...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Viviana Sposub și George Burcea nu mai locuiesc împreună! Adevăratul motivul pentru care actorul a...
Inchide