Organizația Mondială a Sănătății începe lupta împotriva obezității

Organizația Mondială a Sănătății începe lupta împotriva obezității
Publicat: 28/05/2013, 15:23
Actualizat: 29/07/2014, 18:21

Statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au adoptat luni prin consens o rezoluție privind oprirea răspândirii obezității în lume până în 2020, care include reducerea aportului de sare în alimentație cu 30%, creșterea activității fizice cu 10% sau taxarea produselor alimentare dăunătoare sănătății, relatează Agerpres, care citează AFP.

Rezoluția stabilește un plan de acțiune împotriva maladiilor netransmisibile (boli cardiovasculare, cancer, boli respiratorii cronice și diabet), prin diminuarea unei serii de factori de risc precum obezitatea.

„Costul lipsei de acțiune depășește cu mult costul măsurilor”, subliniază planul de acțiuni al OMS, explicând că excesul de greutate și obezitatea reprezintă al cincilea cel mai important factor de risc pentru deces la nivel mondial și că cel puțin 2,8 milioane de adulți mor în fiecare an din această cauză.

„Adoptarea planului de acțiune este extrem de importantă în lupta împotriva uneia din cele mai devastatoare crize sanitare de la ora actuală”, a declarat pentru agenția franceză de presă John Stewart, un responsabil al organizației Corporate Accountability International. Potrivit acestuia, marile companii din sectorul alimentar obțin ‘profituri din producția de alimente prea dulci, prea grase sau prea sărate’.

Planul de acțiune al OMS face apel, de asemenea, la aceste companii să coopereze și să propună statelor membre o serie de obiective voluntare.

„Lupta împotriva obezității reprezintă o prioritate, unul din cei mai importanți factori în lupta împotriva bolilor netransmisibile”, a declarat directorul departamentului de nutriție pentru sănătate și dezvoltare al OMS, Francesco Branca.

Lupta împotriva obezității se află însă la început, subliniază Branca, iar rezultatele pozitive înregistrate în Marea Britanie, Franța sau Singapore demonstrează că doar o combinație de acțiuni poate facilita lupta împotriva obezității, în contextul în care numărul de cazuri de obezitate la scară mondială s-a dublat între 1980 și 2008.

Pentru a diminua acest factor de risc, OMS propune o serie de măsuri, invitând țările să elimine acizii grași industriali din alimente, să promoveze afișarea informațiilor nutriționale pe etichetele acestora, să diminueze procentul de zahăr și sare din alimente și de zahăr din băuturile răcoritoare sau să reducă mărimea porțiilor. Planul de acțiune mai recomandă și creșterea „accesibilității financiare și a consumului de fructe și legume”.

Organizația cu sediul la Geneva recomandă, acolo unde acest lucru este justificat, implementarea unor taxe suplimentare pentru alimentele care dăunează sănătății și interzicerea reclamelor care le promovează în locurile unde sunt prezenți copii, precum școlile.

Ultimele date ale OMS indică faptul că cel puțin un adult din trei în lume suferă de exces de greutate, iar aproape unul din zece este obez. În același timp, 40 de milioane de copii cu vârsta sub cinci ani au o greutate excesivă, o problemă în creștere în special în țările cu venituri mici și medii, a explicat pentru France Presse un alt responsabil al organizației, Godfrey Xuereb.

La rândul lor, liderii industriei alimentare au aprobat, în mare parte, planul OMS. ‘Punem deja în aplicare din 2004 acțiunile recomandate în plan precum reformularea rețetelor produselor, educația nutrițională și restricțiile globale privind reclamele la produse prea grase, dulci sau sărate destinate copiilor’, a declarat Jane Reid, din partea Alianței Internaționale a Producătorilor de Alimente și Băuturi.

Însă această organizație, care reprezintă unsprezece din cele mai mari companii din sector, între care Coca-Cola, Kellog’s, McDonalds, Nestlé, Pepsico și Unilever, precum și organizația Food Drink Europe, care reprezintă cele mai mari firme din industria alimentară la nivel european, respinge ideea privind taxarea anumitor alimente, încheie AFP.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?