Prima căsătorie între persoane de același sex în Franța va avea loc în luna mai

Prima căsătorie între persoane de același sex în Franța va avea loc în luna mai
Legea privind căsătoria între persoane de același sex a intrat în vigoare sâmbătă, în Franța, după ce a fost promulgată de președintele François Hollande, iar prima căsătorie gay va avea loc pe 29 mai la Montpellier (sud), după o "bătălie" parlamentară de patru luni și manifestații, relatează AFP.
Publicat: 18/05/2013, 17:21
Actualizat: 25/06/2013, 14:47

Legea privind căsătoria între persoane de același sex a intrat în vigoare sâmbătă, în Franța, după ce a fost promulgată de președintele François Hollande, iar prima căsătorie gay va avea loc pe 29 mai la Montpellier (sud), după o „bătălie” parlamentară de patru luni și manifestații, relatează AFP.

Textul de lege care „autorizează căsătoria cuplurilor de persoane de același sex” a fost promulgat de șeful statului și publicat sâmbătă în Jurnalul Oficial, odată cu decizia Consiliului Constituțional care îl validează în întregime.

Ministrul Justiției Christiane Taubira, care a trimis proiectul de lege în Parlament, a confirmat vineri că „textele și măsurile de aplicare” sunt „pregătite”.

Prima căsătorie urmează să aibă loc pe 29 mai la Montpellier. Cabinetul primarului socialist Hélène Mandroux a anunțat sâmbătă că va oficia uniunea lui Vincent Autin, un activist al cauzei homosexualilor, în vârstă de 40 de ani, cu partenerul său Bruno, în vârstă de 30 de ani, care formează un cuplu de aproape șapte ani.

Ministrul pentru drepturile femeii Najat Vallaud-Belkacem, totodată purtătoare de cuvânt a Guvernului, a promis în septembrie că prima căsătorie gay va avea loc la Montpellier, un oraș cunoscut și sub numele de „San Francisco francez”, ales în septembrie „cel mai friendly” oraș de către revista gay Têtu.

Într-o reacție față de decizia Consiliului Constituțional, inter-LGBT, o coaliție din care care fac parte peste 50 de asociații gay, a salutat „un mesaj de egalitate” și un „mesaj puternic adresat societății franceze”.

– „Agresiune violentă”

Președintele UMP (dreapta, în opoziție) Jean-François Copé a vorbit, în schimb, despre o „decizie pe care o regretă, dar pe care o respectă”.

„Angajamentul nostru față de familie rămâne intact”, a reacționat, de asemenea, Hervé Mariton, un deputat UMP care a militat non-stop împotriva acestui text ce a provocat patru luni de dezbateri în Parlament.

În opinia lui Frigide Barjot, liderul grupului parlamentar al opoziției, este vorba despre o „provocare” și o „schimbare de civilizație”. Grupul „La manif pour tous”, care a organizat o serie de manifestații de masă începând din noiembrie 2012, a îndemnat la o organizarea unui nou miting la nivel național pe 26 mai.

Între 200 și 300 de opozanți față de căsătoria între persoane de același sex au manifestat vineri seara în apropiere de Panthéon, la Paris, potrivit unui jurnalist AFP. Un comisar de poliție a fost „stropit pe față cu un lichid de aprins focul” în timpul acestui miting, a declarat ministrul de Interne Manuel Valls, care a condamnat gestul drept o „agresiune violentă”.

Președintele François Hollande a avertizat vineri că va „veghea ca legea să se aplice pe tot teritoriul”. „Nu voi accepta ca aceste căsătorii să fie perturbate”, a adăugat șeful statului. A venit „timpul respectării legii și Republicii”, a subliniat el.

Consiliul Constituțional a apreciat că acest tip de mariaj este „o opțiune a legiuitorului” și „nu este contrar vreunui principiu constituțional”.

El și-a exprimat totodată o „rezervă”, și anume ca de acum înainte să fie aplicată exigența constituțională a „interesului copilului” atât în oferirea acordului de către consilii generale (instituții la nivelul departamntelor) permițând adopția, cât și în deciziile de adopție pronunțate de către tribunale.

Această „rezervă” ar putea să le ofere asigurări celor care erau reticenți față de adopție. Înțelepții, cum sunt cunoscuți membrii Consiliului, au subliniat în mod explicit că „dreptul la copil” nu există.

Parlamentul francez a oferit acces, pe 23 aprilie, la căsătoria civilă și adopție homosexualilor, printr-un vot solemn, care a pus capăt mai multor săptămâni de dezbateri aprinse, Franța devenind astfel a 14-a țară care a recunoscut căsătoria între persoane de același sex.

Aproximativ 200.000 de francezi declară că formează un cuplu cu o persoană de același sex, reprezentând 0,6% dintre cupluri, iar într-un caz din zece că trăiește cu un copil, potrivit unei anchete recente.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers