Putin, întâlnire oficială cu Erdogan în zilele următoare

Putin, întâlnire oficială cu Erdogan în zilele următoare
Publicat: 02/04/2018, 14:47
Actualizat: 17/04/2018, 21:46

Pe agenda celei de-a șaptea reuniuni la nivel înalt a Consiliului de Cooperare Turcia-Rusia se află proiecte de cooperare economică, în special în sectorul energetic.

„Vor fi abordate și aspecte regionale și internaționale de actualitate, inclusiv lupta comună împotriva terorismului și situația din Siria”, a transmis serviciul de presă al Kremlinului.

Putin și Erdogan vor discuta despre construirea primei unități pentru centrala nucleară Akkuyu, localizată în provincia Mersin. Va fi prima centrală nucleară a Turciei și ar trebui să devină operațională în 2023.

Liderii de stat din Rusia, Turcia și Iran – cele trei țări-garant ale procesului de la Astana privind soluționarea conflictului din Siria – vor discuta despre implementarea acordurilor convenite în cadrul summitului trilateral de la Soci din 22 noiembrie 2017.

Vladimir Putin, Hassan Rouhani și Recep Tayyip Erdogan își vor prezenta pozițiile privind consolidarea regimului de încetare a focului în Siria, asigurarea operațiunii pentru crearea de zone sigure, rezolvarea problemelor umanitare și promovarea acordului politic.

Rusia și Iranul oferă susținere Administrației Bashar al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente și teroriste, în timp ce Turcia finanțează grupuri rebele siriene și a lansat operațiuni militare contra separatiștilor kurzi din provincia Afrin. SUA desfășoară, de asemenea, operațiuni militare în Siria, pentru a elimina militanți ai organizației teroriste Stat Islamic.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășeste 340.000 de morți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase