Rusia AMENINȚĂ UE cu acțiuni puternice dacă utilizează activele ruse /Kremlinul acuză Occidentul că exercită presiuni asupra Chinei

Rusia AMENINȚĂ UE cu acțiuni puternice dacă utilizează activele ruse /Kremlinul acuză Occidentul că exercită presiuni asupra Chinei
Publicat: 21/03/2024, 14:57

Moscova intenționează să aplice măsuri puternice de retorsiune dacă Uniunea Europeană va utiliza activele ruse blocate prin sancțiuni, avertizează Kremlinul, acuzând UE și Statele Unite că exercită presiuni asupra Chinei pentru restricționarea tranzacțiilor financiare cu Rusia.

Comisia Europeană a formulat o propunere legislativă prin care profiturile generate de activele ruse blocate în Uniunea Europeană prin sancțiuni ar urma să fie transferate în proporție de 90% Kievului. Conform estimărilor, profiturile produse de activele ruse se ridică la 2,5-3,0 miliarde de euro (2,7-3,3 miliarde de dolari) anual.

Activele ruse sunt gestionate de sistemul central de garanții financiare din Uniunea Europeană, în principal de grupul Euroclear.

”Este o propunere bună. Cred că este o modalitate rezonabilă, ideea de a aloca profiturile predominant pentru achiziția de armament are sens”, a reacționat joi Alexander De Croo, premierul Belgiei, țară care exercită Președinția semestrială a Consiliului UE.

Kremlinul amenință cu acțiuni judiciare și cu măsuri de retorsiune

Administrația Vladimir Putin a avertizat, joi, că va aplica măsuri de retorsiune puternice împotriva Uniunii Europene.

”Sigur că vom folosi toate mecanismele judiciare posibile, cele disponibile acum și cele din viitor. Și nu vom reacționa simetric, pe bază de reciprocitate, ci vom alege diverse metode, care corespund intereselor noastre”, a avertizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenția Reuters.

Compania financiară multinațională Euroclear, cu sediul în Belgia, a avertizat în februarie că planul Grupului națiunilor puternic industrializate (G7) de utilizare a activelor ruse blocate prin sancțiuni pentru garantarea creditelor destinate Ucrainei riscă să afecteze stabilitatea financiară a Europei.

Lieve Mostrey, directorul companiei din Bruxelles specializată în stocarea activelor financiare, a declarat că planul G7 ”s-ar apropia de confiscarea indirectă” a activelor ruse, ceea ce ar expune grupul unor litigii.

”Folosirea activelor care nu îți aparțin ca garanții se apropie de o confiscare indirectă sau de un angajament de confiscare în viitor, ceea ce ar putea avea exact aceleași efecte pe piețe ca și confiscarea directă”, a atras atenția Lieve Mostrey, subliniind că o astfel de inițiativă ar expune Euroclear unor litigii.

Administrația SUA insistă să fie confiscate activele Rusiei pentru reconstrucția Ucrainei, dar Germania, Franța, Italia și Banca Centrală Europeană s-au opus, argumentând că activele străine beneficiază de imunitate în virtutea reglementărilor internaționale și avertizând că ar putea fi subminat sistemul monetar european, care ar putea începe să fie considerat nesigur.

Rusia acuză SUA că exercită presiuni asupra Chinei

Statele Unite exercită presiuni intense asupra Chinei pentru a adopta o linie politică dură față de Rusia, blocând anumite tranzacții bancare, a acuzat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei.

Administrația de la Washington a amenințat China și Turcia că se expun sancțiunilor occidentale dacă mai permit tranzacții cu Rusia. Conform cotidianului Izvestia, băncile chineze Ping An Bank și Bank of Ningbo au suspendat tranzacțiile de conversie în yuani cu Rusia.

”Sigur că sunt continuate presiunile fără precedent din partea Statelor Unite și Uniunii Europene asupra Republicii Populare China, inclusiv în contextul relațiilor cu noi. Acest lucru creează anumite probleme, dar nu poate deveni un obstacol în calea avansării relațiilor noastre comerciale și economice cu China”, a subliniat Peskov, precizând că cele două state vor evita restricțiile.

Foto: Profimedia

Citește și:

Financial Times: UE pregătește norme stricte pentru PLATFORMELE ONLINE, în scopul contracarării dezinformării electorale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Românca care a ajuns la 100 de ani. SECRETUL ei pentru o viață mai lungă!...
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Un restaurant românesc, extindere fără precedent. Se bate cu marile fast food-uri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni