Spania l-a eliberat dintr-o EROARE pe un baron al drogurilor care intenționa să îi ucidă pe Mark Rutte și pe moștenitoarea tronului olandez

Spania l-a eliberat dintr-o EROARE pe un baron al drogurilor care intenționa să îi ucidă pe Mark Rutte și pe moștenitoarea tronului olandez
Premierul interimar al Olandei, Mark Rutte - fotografie cu caracter ilustrativ
Publicat: 24/04/2024, 08:50
Actualizat: 24/04/2024, 08:58

Un cunoscut baron al drogurilor, care ar fi plănuit să-l ucidă pe moștenitorul tronului olandez și pe prim-ministrul Mark Rutte, a scăpat de închisoare din cauza unei confuzii judiciare, în Spania.

Liderul „Mocro Maffia” Karim Bouyakhrichan, a fost arestat la Marbella în ianuarie anul trecut, în urma unei ample operațiuni a autorităților, la finalul unei anchete privind un dosar de spălare de bani.

După arestarea acestuia, autoritățile olandeze au depus o cerere de extrădare la Curtea Supremă a Spaniei, cerând ca liderul bandei să fie trimis înapoi în Țările de Jos pentru a fi judecat pentru numeroase acuzații legate de traficul de droguri.

Curtea Națională din Madrid a aprobat cererea, dar Curtea Provincială din Málaga, care are jurisdicție asupra zonei în care a fost arestat Bouyakhrichan, a respins-o, argumentând că acesta trebuie să fie întâi judecat pentru acuzațiile de spălare de bani în Spania înainte de a fi extrădat, arată politico.eu.

Justiția din Spania a omis să emită un mandat de arestare

Autoritățile olandeze au făcut apel, subliniind că șeful cartelului era unul dintre cei mai căutați criminali de către Interpol și că a fost căutat pentru rolul său în traficul pan-continental de droguri timp de un deceniu.

Zeci de oameni au fost uciși în Belgia, Olanda, Spania și Maroc, ca urmare a activităților ilicite ale acestuia.

Rețeaua de radio Cadena SER din Spania a dezvăluit marți că, deși Curtea Națională a acceptat recursul autorităților olandeze, a omis să emită un mandat de arestare, document care ar fi asigurat ca Bouyakhrichan rămne în spatele gratiilor până extrădare.

Luna trecută, Bouyakhrichan a fost prezentat Curții Provinciale din Málaga, pentru a fi judecat pentru acuzațiile de spălare de bani. Președintele instanței a decis la acea dată să îl elibereze pentru o cauțiune de 50.000 de euro, o sumă infimă pentru Bouyakhrichan, despre care presa scrie că este miliardar, deținând conturi bancare și proprietăți în întreaga lume.

Intenționa să o ucidă pe moștenitoarea tronului

Bouyakhrichan a plătit imediat cauțiunea și a părăsit orașul. Autoritățile spaniole nu au mai reușit să dea de el de atunci.

În 2022, prințesa Amalia, moștenitoarea tronului olandez, a trebuit să plece din căminul studențesc în care era cazată și să se întoarcă la palatul regal după ce Poliția a obținut dovezi credibile potrivit cărora Bouyakhrichan plănuia fie să o răpească, fie să o asasineze.

Eliberarea șefului cartelului va necesita probabil o consolidare a protocoalelor de securitate adoptate pentru protejarea acesteia. De asemenea, și măsurile de securitate pentru protejarea premierului interimar, Mark Rutte, vor fi sporite. De Telegraaf anunța nu demult că Rutte se află pe lista de posibile victime de rang înalt a lui Bouyakhrichan.

Ce spun autoritățile spaniole

Adresându-se marți presei, ministrul spaniol al Justiției, Félix Bolaños, a recunoscut că evadarea traficantului reprezintă „o veste îngrijorătoare”, dar a insistat că forțele de securitate „vor aduce această persoană în fața justiției cât mai curând posibil”, arată BBC.

„Mocro Maffia” este un termen-umbrelă care se referă la câteva dintre cele mai mari carteluri de trafic de cocaină din Europa. Autoritățile cred că această organizație a introdus ilegal droguri în valoare de miliarde de euro din America de Sud în UE în ultimii 15 ani.

Aparent, membrii organizației folosesc porturile din Amsterdam și Rotterdam pentru a aduce cocaina pe continent, conducând, de asemenea, operațiuni de spălare a banilor în Europa, Orientul Mijlociu și Maroc.

Sursa foto: Profimedia

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Prețul aurului depășește toate așteptările și continuă să crească