SUA îndeamnă ISRAELUL să evite un conflict cu Iranul /Erdogan atribuie Guvernului Netanyahu responsabilitatea pentru amplificarea tensiunilor

SUA îndeamnă ISRAELUL să evite un conflict cu Iranul /Erdogan atribuie Guvernului Netanyahu responsabilitatea pentru amplificarea tensiunilor
Publicat: 16/04/2024, 22:15

Administrația SUA a îndemnat din nou Israelul să evite escaladarea conflictului cu Iranul, iar, pe fondul presiunilor, un oficial parlamentar israelian de rang înalt a semnalat o poziție limitată, în timp ce președintele Turciei, Recep Erdogan, a acuzat Guvernul Benjamin Netanyahu că este singurul responsabil de amplificarea tensiunilor.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a discutat cu Benny Gantz, ministru fără portofoliu în Cabinetul de război din Israel, și a cerut evitarea escaladării conflictului cu Iranul, a declarat marți Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

”Cât timp continuă războiul în Gaza, nu putem reveni la situația anterioară atacurilor din 7 octombrie. Este în curs un proces al eforturilor de reducere a tensiunilor în regiune și încercăm să menținem calmul cât este posibil, ținând cont de faptul că este în curs un conflict și că tensiunile sunt mari în Israel și în regiune”, a afirmat Matthew Miller.

Mai mulți oficiali israelieni au semnalat că riposta la atacul iranian va fi limitată și că Guvernul Netanyahu va încerca să evite un conflict regional de amploare.

Deputatul Yuli Edelstein, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe și Apărare din cadrul Knessetului, a semnalat că Israelul nu vrea declanșarea unui conflict cu Iranul.

”Va trebui să ripostăm, iar iranienii vor ști că am ripostat. Sper că vor învăța o lecție, că vor ști să nu mai atace un stat suveran. Dar noi nu suntem interesați de un război de amploare”, a declarat, potrivit cotidianului The Times of Israel, Yuli Edelstein, membru al partidului Likud, al premierului Benjamin Netanyahu.

Administrația Joe Biden se așteaptă la o reacție limitată a Israelului la atacul cu rachete și drone lansat de Iran ca ripostă la bombardamentul israelian asupra Consulatului iranian din Damasc. Guvernul israelian a semnalat că va riposta la atacul iranian, dar va evita declanșarea unui război regional. Cel mai probabil, atacul va fi asimetric, vizând baze militare iraniene din Siria sau unități ale grupurilor islamiste pro-iraniene din Liban, Siria, Irak sau Yemen.

Erdogan atribuie Israelului responsabilitatea pentru amplificarea tensiunilor

”Israelul încearcă să provoace un conflict regional, iar atacul asupra unei anexe a Ambasadei Iranului din Damasc a fost ultima picătură”, a acuzat Recep Erdogan, citat de agenția Reuters și de cotidianul The Jerusalem Post.

Statele Unite au semnalat că nu vor susține un atac israelian împotriva Iranului, iar Kremlinul a avertizat că escaladarea conflictului ar genera ”consecințe catastrofale pentru întreaga regiune”.

Franța, Germania și Marea Britanie au cerut Israelului să evite escaladarea conflictului. Premierul britanic, Rishi Sunak, i-a transmis lui Benjamin Netanyahu că ”nu are nimeni interesul escaladării conflictului”, întrucât ”ar amplifica lipsa de securitate în Orientul Mijlociu”.

Între timp, armata israeliană continuă operațiunile în Fâșia Gaza, unde în ultimele 24 de ore autoritățile palestiniene au raportat 46 de persoane ucise și 110 rănite. Bilanțul victimelor a ajuns la 33.743 de morți și 76.575 de răniți.

De asemenea, armata israeliană a fost implicată în schimburi de focuri la frontiera nordică, iar un comandant al grupului Hezbollah a fost ucis într-un raid aerian israelian produs în zona Ain Baal, în sudul Libanului. În nordul Israelului, trei persoane au fost rănite în urma atacurilor Hezbollah.

Foto: Profimedia

Citește și:

Olaf Scholz cere Chinei să susțină obținerea unei ”PĂCI CORECTE” în Ucraina și vrea avansarea schimburilor comerciale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre părinții români care muncesc în alte țări vin acasă de Paște?