SURPRIZA de care a avut parte armata Franței în Mali și Somalia. „Inițial, puteam crede că este vorba de câțiva soldați la bordul unor Toyota cu ceva arme”

SURPRIZA de care a avut parte armata Franței în Mali și Somalia. Inițial, puteam crede că este vorba de câțiva soldați la bordul unor Toyota cu ceva arme
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 16/01/2013, 21:30

În mai puțin de 48 de ore, armata franceză a suferit pierderi într-o succesiune rapidă în cadrul celor două teatre de operațiuni: un pilot de elicopter ucis în Mali și un ostatic plus, anterior, doi soldați, unul mort și un altul dat dispărut în Somalia.

Cele două operațiuni franceze nu erau sigure și simple, însă au dezvăluit calitatea combatanților cu care se confruntă forțele franceze.

Episodul revelator a fost rapiditatea cu care executivul francez a anunțat „oprirea” avansării către sud a islamiștilor în Mali înainte de a recunoaște că intervenția va fi mai complicată decăt era prevăzut.

„Adversarii noștri au fost opriți”, a declarat astfel președintele Francois Hollande, subliniind totuși că misiunea nu a fost „îndeplinită”.

A doua zi, duminică, ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, s-a arătat mai prudent mărturisind că avansul către sudul țării al grupurilor armate nu a fost „oprit total”. „Intervențiile sunt încă în curs și vom continua să împiedicăm progresia către sud, aceasta nefiind realizată pe deplin”, a spus acesta.

La scurt timp, acesta a dezvăluit că Franța folosește în războiul împotriva jihadiștilor patru Rafale, un bombardier ultramodern, cel mai performant deținut de armată.

Duminică, anturajul șefului de stat a făcut o mărturisire de o sinceritate surprinzătoare. „Inițial, puteam crede că este vorba de câțiva soldați la bordul unor Toyota cu ceva arme”, a recunoscut o sursă din acest anturaj.

„S-au dovedit în realitate bine echipați, bine armați și bine antrenați”, a adăugat aceeași sursă, adăugând că grupurle islamiste „au recuperat din Libia armament modern sofisticat, mult mai puternic și eficace decât ne puteam imagina”.

„Ceea ce ne-a surprins cel mai tare a fost modernitatea echipamentului lor, antrenamentul și capacitatea lor de a le utiliza”, afirmă această sursă. Aceste grupări armate au „arătat cum pot deteriora un elicopter și răni mortal pilotul acestuia”, a subliniat acesta făcând aluzie la pilotul de elicopter ucis de focuri de armă ușoară trase de un luptător islamist.

Întrebat duminică seară, ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, a dezmințit orice element surpriză: „nu, nu am fost luați prin surprindere”.

La câteva mii de kilometri depărtare în Cornul Africii, regiunea de origine a piraților somalezi, trupele de elită ale armatei franceze au întâlnit de asemenea dificultăți într-o misiune care s-a soldat cu doi morți și un dispărut de partea francezilor, Conform Parisului, 17 somalezi au fost uciși.

Ministrul Apărării a recunoscut astfel că rezistența a fost „mai puternică decât era prevăzut” pentru commando-urile care trebuiau să elibereze ostaticul francez aflat în captivitate de trei ani, mod de a recunoaște că luptătorii shebab somalezi au fost subestimați.

Operațiunea a fost hotărâtă de Hollande „acum o lună”, „când am aflat cu certitudine maximă unde se află foarte precis ostaticul”, a adăugat acesta.

Însă, conform localnicilor, francezii au venit cu elicopterul de pe o navă de război și au aterizat la trei kilometri de localitatea unde ar fi trebuit să se afle ostaticul iar poziția lor a fost rapid dezvăluită.

„Luptătorii mujahedini erau deja la curent cu atacul și eram pregătiți să ne apărăm, mulțumită lui Dumnezeu”, a declarat pentru AFP un comandant local islamist, Cheikh Mohamed Ibrahim.

Francezii „erau în jur de patruzeci în fața a peste o sută de luptători shebab puternic armați. Misiunea lor era imposibilă și foarte puțin profesională”, a apreciat un angajat somalez al unei agenții umanitare locale, aflat sub anonimat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?