Prima pagină » Știri externe » Trump solicită Curții Supreme să ridice INTERDICȚIA deportării imigranților, în virtutea legii inamicilor străini

Trump solicită Curții Supreme să ridice INTERDICȚIA deportării imigranților, în virtutea legii inamicilor străini

Trump solicită Curții Supreme să ridice INTERDICȚIA deportării imigranților, în virtutea legii inamicilor străini

Donald Trump, președintele SUA, a solicitat Curții Supreme, vineri, să ridice ordinul unei instanțe inferioare și să permită utilizarea legii inamicilor străini, pentru a deporta membri ai unei grupări criminale din Venezuela.

Donald Trump a trimis la începutul lunii peste 200 de bărbați venezueleni într-o închisoare de maximă securitate din El Salvador. Judecătorul districtual din SUA James Boasberg a blocat temporar utilizarea legii inamicilor străini și un complet de judecată de la Curtea de Apel din D.C. a fost de acord să mențină în vigoare ordinul lui Boasberg.

”Acest caz ridică întrebări fundamentale despre cine decide cum se desfășoară operațiunile sensibile legate de securitatea națională în această țară – președintele, prin articolul II, sau sistemul judiciar. Constituția oferă un răspuns concret: președintele. Republica nu își poate permite o alegere diferită”, a declarat procurorul general interimar Sarah Harris, în apelul său către Curtea Supremă, conform NPR.

Procurorul a susținut că ordinul lui Boasberg ”a respins judecata președintelui, în ceea ce privește modalitatea de apărare a națiunii împotriva organizațiilor străine teroriste și riscă să aibă efecte negative asupra negocierilor delicate cu celelalte state”.

Uniunea Americană pentru Drepturile Civile și organizația Democracy Forward au dat în judecată Administrația lui Donald Trump pentru invocarea Legii inamicilor străini. Acestea susțin că Administrația a deportat persoane fără a respecta procesul legal.

Casa Albă a transmis faptul că venezuelenii deportați în El Salvador făceau parte din organizația criminală Tren de Aragua. Administrația a oferit un număr limitat de dovezi pentru a susține această afirmație.

Conform documentelor judiciare, mulți dintre oamenii deportați în El Salvador nu aveau antecedente penale în SUA. Administrația a transmis că ”lipsa de informații specifice despre fiecare individ subliniază riscul pe care aceștia îl prezintă”.

Foto: Profimedia

Citește și:

Vicepreședintele Vance: Statele Unite sunt interesate de GROENLANDA /„Vom purta discuții”

Rusia și Turcia doresc o cooperare durabilă pentru soluționarea CONFLICTELOR regionale/ Putin insistă asupra „securității navigației” în Marea Neagră

Erika Ciobanu este studentă la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2025. Scrie despre politica internațională, ... vezi toate articolele

Citește și