UCIS și TRANȘAT în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul: Jurnalistul Jamal Khashoggi a murit ÎN 7 MINUTE

UCIS și TRANȘAT în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul: Jurnalistul Jamal Khashoggi a murit ÎN 7 MINUTE
Publicat: 18/10/2018, 02:13
Actualizat: 25/03/2019, 19:35

Jurnalistul Jamal Khashoggi, editorialist la The Washington Post, a dispărut în după-amiaza zilei de 2 octombrie. Intrase în sediul Consulatului Arabiei Saudite din Istanbul, pentru a obține o copie după actul de divorț. Afară, îl aștepta noua sa logodnică, turcoaica Hatice Cengiz, dar Khashoggi n-a mai ieșit. După 11 ore, femeia a alertat Poliția turcă.

De atunci, întreaga presă internațională vuiește și acuză regimul de la Riyadh, condus de facto de prințul moștenitor Mohammad bin Salman, că este implicat direct în dispariția lui Khashoggi. Jurnalistul fusese prima oară la consulat pe 28 septembrie, dar i s-a spus să revină pentru actul de divorț peste câteva zile. Pe 2 octombrie, înainte de a intra în clădirea consulatului saudit, în jurul orei 13:15, Khashoggi i-a lăsat logodnicei sale cele două telefoane mobile pe care le avea și – cu toate că povestise că prima vizită fusese cordială – un număr de telefon al unui consilier al președintelui Erdogan, pe care a sfătuit-o să-l sune, dacă el nu mai apare.

Au trecut două săptămâni și nici urmă de Khashoggi. Autoritățile saudite dau din umeri și pretind că jurnalistul ar fi plecat din consulat în viață, în aceeași zi, însă a ieșit prin altă parte. Dar dacă intrarea acestuia în clădire apare pe înregistrările camerelor de supraveghere, ieșirea sa nu poate fi dovedită cu nici un fel de imagini. Încă din primele zile ale misterioasei dispariții, s-a vehiculat informația că jurnalistul și-ar fi înregistrat audio ultimele clipe, cu ajutorul unui iWatch pe care îl purta la mână. Înregistrarea a rămas în iCloud și ar fi fost accesată de logodnica acestuia, cu ajutorul iPhone-ului pe care Jamal i-l lăsase și ar fi ajuns în posesia autorităților turce, care o păstrează ca monedă de schimb în negocierile cu Arabia Saudită.

Informații din surse apropiate anchetei autorităților turce conduc la concluzia că Jamal Khashoggi ar fi fost asasinat în incinta consulatului și apoi tranșat, iar rămășițele au fost scoase din clădire, în valize diplomatice. Cotidianul The Washington Post a intrat în posesia unui montaj video din care rezultă că, în ziua dispariției lui Jamal Khashoggi, o echipă de 15 agenți saudiți au zburat de la Riyadh la Istanbul, l-au lichidat pe acesta și s-au întors acasă, după ce au scăpat de rămășițele trupului său.

Un interogatoriu care „a luat-o razna”

Înregistrarea prezintă aterizarea pe aeroportul din Istanbul, la ora 3:28, a unui avion privat. Agenții au fost preluați de un microbuz de culoare neagră direct de pe pistă. 9 dintre ei pot fi văzuți într-o imagine, în timp ce trec de vameșii turci, la ora 3:37. Agenții s-au cazat în două hoteluri din apropierea consulatului saudit din Istanbul. Inregistrarea video prezintă intrarea lui Khashoggi în consulat, la ora 13:14. Două ore mai târziu, microbuzul negru, precedat de o limuzină de aceeași culoare, părăsesc clădirea consulatului.

Potrivit montajului primit de cotidianul american, microbuzul s-ar fi dus la reședința din Istanbul a consulului saudit și a intrat în garaj. Apoi sunt arătate câteva imagini cu logodnica jurnalistului, vorbind agitată la telefon la ora 17:33. În jurul orei 20:00, montajul video arată cum agenții saudiți părăsesc hotelul, iar apoi sunt prezentate fotografiile a două avioane private care ar fi decolat în aceeași seara de la Istanbul. Potrivit titrajului în limba turcă, într-un avion au urcat 7 indivizi, iar în celălalt alți 6. Autoritățile saudite au refuzat orice comentariu, dar presa turcă, citată de BBC, susține că ar fi identificat o parte dintre agenții saudiți din imagini. Unul dintre ei ar fi Maher Mutreb, un colonel din serviciile secrete saudite, patru ar avea legături directe cu prințul moștenitor Mohhamed bin Salman, iar un altul ar ocupa o funcție importantă în Ministerul de Interne saudit.

Deși până acum, autoritățile din Arabia Saudită neagă orice implicare în dispariția lui Jamal Khashoggi, există zvonuri preluate de media internațională, potrivit cărora saudiții se pregătesc să admită moartea acestuia, în urma unui „interogatoriu care a luat-o razna”. Cert este că, în ziua dispariției, angajații turci ai consulatului au fost trimiși acasă într-un mod destul de dur, iar The Washington Post relatează că – înainte de întreaga poveste – serviciile secrete americane ar fi interceptat convorbiri ale oficialilor saudiți care plănuiau să-l captureze pe Khashoggi.

Miercuri, cotidianulThe New York Times, urmat apoi de întreaga media internațională, preia informațiile din ziarul pro-guvernamental turc Yeni Safak, care susține că ar cita un personaj din cadrul anchetei Poliției turce, ce a ascultat înregistrările audio din 2 octombrie.

Legistul l-a tranșat încă viu, ascultând muzică la căști

Potrivit cotidianului turc, imediat ce Khashoggi a intrat, în biroul consulului au năvălit agenții saudiți care au început să-l bată și să-l tortureze. Jurnalistul a început să țipe, iar pe înregistrare se aude vocea consulului saudit Mohammad al-Otaibi, care exclamă: „Taci, dacă vrei să rămâi în viață!” Apoi agenții îl târăsc într-un birou alăturat, unde îl trântesc pe masă și îi fac o injecție cu o substanță letală necunoscută. „În 7 minute, jurnalistul a murit,” relatează cel care a ascultat înregistrarea, din care ar rezulta că Salah Muhhamad al-Tubaigy (medicul legist șef din serviciile secrete saudite, venit și el de la Ryiad) ar fi început să-l tranșeze pe Khashoggi înainte ca acesta să moară.

„Fă-o afară!” l-ar fi rugat consulul al-Otaibi. „O să-mi faceți probleme!”, dar al Tubaigy l-a ignorat. Înainte de a decapita și tranșa cadavrul lui Khashoggi, legistul și-a pus căștile și a început să asculte muzică, sfătuindu-i și pe ceilalți agenți din echipă să procedeze la fel.

Polițiștii turci au început abia luni investigațiile privind dispariția jurnalistului saudit și păstrează tăcerea asupra rezultatelor anchetei. Marți, consulul Mohammad al-Otaibi s-a întors în Arabia Saudită, iar a doua zi, polițiștii turci i-au percheziționat reședința. Din surse apropiate anchetei, se pare că există o serie de dovezi care conduc la aceeași concluzie, relatată deja de cotidianul Yeni Safak.

femei de serviciu și instrumente de curățat la consulatul saudit din Istanbul

Imagini cu femei de serviciu, cu ustensile de curățat intrând în sediul consulatului au fost publicate de presă, iar – sub protecția anonimatului – un polițist a declarat că biroul în care a fost tranșat Khashoggi ar fi fost proaspăt zugrăvit.

110 miliarde de dolari, mai importante decât viața unui jurnalist

Între dreptate și dolari, președintele american Donald Trump a făcut o alegere pragmatică. „Tocmai am discutat cu prințul saudit, care dezminte cu hotărâre că ar avea idee ce s-a întâmplat în consulatul lor din Turcia,” scria marți pe twitter Trump. „Era împreună cu secretarul de stat Mike Pompeo și mi-a spus că a ordonat imediat o anchetă extinsă despre această problemă. În curând vom avea răspunsuri complete.”

Miercuri, într-un briefing de presă în Biroul Oval, președintele american a anunțat că îl așteaptă pe Mike Pompeo să revină din Arabia Saudită cu mai multe informații și susținea că va cere Turciei înregistrările video sau audio citate de presă, „dacă ele există„.

Deși a respins supozițiile că ar ține partea saudiților, Donald Trump s-a pronunțat deja în problema Khashoggi încă de pe 12 octombrie. „Nu voi accepta să pierdem ocazia ca să încasăm 110 miliarde de dolari, având în vedere că Arabia Saudită are 4-5 alternative, dintre care două foarte bune,” afirma atunci președintele american. Acesta se referea la valoarea contractelor de achiziții de armament pe care le-a obținut personal în vizita sa la Ryiad.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Am făcut calculul! Câți bani va primi un român, dacă are o vechime de 26...
Fostul iubit al Mădălinei Ghenea a sărit în apărarea Simonei Halep! „E ciudat ce s-a...
Abuzuri sexuale la Harrods: «Dă-mi puțin lapte din sânii tăi!». Regina fusese avertizată cu privire...
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Furie printre propagandiștii ruși după explozia mega-depozitului de muniții. „Rusia a pierdut muniție cât pentru...
EXCLUSIV | Șoc! Fosta lui Jador, condamnată la închisoare! Sexoasa de la ”Puterea dragostei” a...
Ilie Năstase, revoltat după marea recalculare a pensiilor. Câți bani încasează: „Nici mai mult, nici...
Cât costă trei litri de suc natural din mere româneşti. Ţara noastră, campioană la importul...
De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara de la UMF: Am văzut-o, era...
Cum a reușit Mario Iorgulescu să scape de cei 13 ani de închisoare. Fiul lui...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Chinezii au lansat în România rivalul Daciei Duster! Preț accesibil și dotări pe care nu...
Armata israeliană confirmă uciderea a 11 comandanţi Hezbollah
JETURI enorme, văzute în spațiu! Ce sau CINE le-a făcut?
Te lasă fără bani în cont. Avertisment pentru milioane de șoferi cu card la bancă
Sorin Bontea, juratul de la MasterChef, n-a prea trecut pe la școală: Am citit câteva...
Mai mulți români s-au întâlnit să facă un grătar, dar au auzit un zgomot suspect...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta...
Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnu’ doctor, eu mă tem. Pe vărul meu l-au tratat de...
Finlanda vrea excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU