Washingtonul continuă intens eforturile pentru un ARMISTIȚIU în Fâșia Gaza /Blinken: ”Mingea este în terenul” grupului Hamas

Publicat: 08/03/2024, 22:10

Statele Unite continuă eforturile pentru un armistițiu în Fâșia Gaza și vor intensifica asistența umanitară pe teritoriul palestinian, afirmă secretarul de Stat american, Antony Blinken, semnalând că este așteptat răspunsul grupului islamist Hamas.

”În acest moment, ne concentrăm intens să vedem dacă putem obține un armistițiu, prin eliberarea unor ostatici, extinderea asistenței umanitare, într-un context care să permită o soluție durabilă. Și mai este problema grupului Hamas. Problema este dacă Hamas va decide sau nu să accepte un armistițiu de care să beneficieze toată lumea. Mingea este în terenul lor. Noi depunem eforturi intense și vom vedea ce fac. Dar nu am niciun dubiu că obținerea unui armistițiu prin eliberarea unor ostatici ar fi în beneficiul profund al tuturor celor implicați”, a declarat Antony Blinken, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Washington cu ministrul turc de Externe, Hakan Fidan.

Comandamentul Central american (CENTCOM) a anunțat că avioane militare americane au lansat din nou, vineri, containere cu asistență umanitară în Fâșia Gaza, într-o operațiune desfășurată împreună cu Iordania.

Antony Blinken a amintit că armata americană va construi o platformă portuară temporară în Fâșia Gaza, pentru a permite accesul navelor de mare tonaj pe un culoar maritim din Cipru. Coridorul maritim, creat de Statele Unite, Uniunea Europeană și Emiratele Arabe Unite, va fi funcțional în următoarele zile, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

”Președintele SUA a anunțat aseară o inițiativă maritimă, care va fi esențială, dar știm și că este absolut esențial nu doar să menținem, ci și să extindem căile rutiere spre Fâșia Gaza, aceasta este principala modalitate prin care vom intensifica asistența pentru cei care au nevoie, alături de lansările de pachete din avion și de alte metode. Iar în Fâșia Gaza asistența trebuie distribuită mai eficient oamenilor care au nevoie”, a subliniat Blinken.

Proteste ale familiilor ostaticilor israelieni

Rudele celor peste 100 de ostatici israelieni din Fâșia Gaza au organizat, vineri, un nou protest, cerând Guvernului Benjamin Netanyahu să accepte un acord cu grupul islamist Hamas.

Conform postului Channel 12 și cotidianului The Times of Israel, protestatarii au blocat autostrada dintre orașele Tel Aviv și Ierusalim.

Statele Unite, Qatarul și Egiptul depun eforturi diplomatice intense pentru un armistițiu între Israel și grupul islamist palestinian Hamas. Negocierile vizează un armistițiu de aproximativ șase săptămâni, care ar putea fi prelungit, eliberarea unora dintre ostaticii israelieni deținuți de grupurile militante Hamas și Jihadul Islamic și intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza.

Armata israeliană continuă intens ofensiva pe teritoriul palestinian, declanșată după atacurile teroriste din 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.200 de morți în sudul Israelului.

Bilanțul ofensivei israeliene în Fâșia Gaza este de cel puțin 30.878 de morți și aproximativ 73.000 de răniți.

Foto: Profimedia

Citește și:

Associated Press: Discursul combativ și pasional al lui BIDEN despre Starea Națiunii este un apel adresat bazei electorale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară