EXCLUSIV VIDEO | Andrei Baciu lămurește soarta spitalelor regionale: ”Vor fi gata la un an după cele 27 construite cu bani din PNRR”

România își va moderniza infrastructura medicală cu bani din PNRR, iar în paralel se vor ridica și cele trei spitale regionale mult mediatizate, la Iași, Cluj-Napoca și Craiova.

Mult-visatele spitale regionale se află în prezent într-o fază în care, cel puțin teoretic, nu se mai pot face pași înapoi, spune Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la Gândul Exclusiv.

Este un termen care a fost deja asumat, de 2027, dar ideea este că spitalele regionale – în primul rând, ele au ajuns să fie cunoscute ca fiind spitale regionale, dar principala valență este că sunt spitale foarte mari, cu infrastructură foarte mare. Când vorbești de o infrastructură atât de mare, vorbești, de fapt, și de o etapă pregătitoare, care este destul de voluminoasă.

Ce-i drept, a durat foarte mult această etapă pregătitoare, dar partea bună este că avem partea de documentație – partea birocratică, să-i spun așa – și partea de planificare, de studiu de fezabilitate, până la partea de contractare, unde ne aflăm în momentul de față”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății la Gândul Exclusiv.

”Este deja un pas semnificativ înainte pentru aceste regiuni”

Conform informațiilor oferite de Andrei Baciu, s-a trecut deja la implementarea proiectului.

Când ai ajuns deja la partea de contractare, toate aceste semne de întrebare și dileme despre cum va arăta spitalul, unde, pe ce teren, câte secții, câte etaje și așa mai departe – toate aceste multe semne de întrebare au deja un răspuns și, practic, treci la implementarea proiectului.

Implementarea proiectului sigur că ar putea fi făcută mai repede, într-o variantă ideală, într-o societate care are deja experiență, într-o societate capitalistă, însă asta este și ideea, că este un cumul de factori, care sigur că ne-am dori cu toții să se întâmple mai repede, dar cred că, până la urmă, ideea centrală este să se întâmple și să se întâmple în acest termen și, atunci, este deja un pas semnificativ înainte pentru aceste regiuni”, a conchis Andrei Baicu.

Ideea spitalelor regionale a apărut în 2012, atunci când erau promise opt astfel de unități medicale. Dacă se va respecta noua promisiune, cele trei spitale vor fi gata după 15 ani de la lansarea ideii.

“Este această idee că pare foarte îndepărtat 2027. Acum, dacă este să te uiți că suntem în 2023 și celelalte pe PNRR se fac în trei ani, când te gândești că, totuși, sunt clădiri și spitale noi, în trei ani parcă nu mai este așa de departe, în cazul PNRR”

Andrei Baciu

Interviul integral aici:


Citește și:

EXCLUSIV | Prefectul Capitalei, ULTIMATUM pentru Nicușor Dan. Primarul general, somat să prezinte întreaga documentație prin care au fost stabilite 98 de Zone Protejate: ”În caz contrar, depunem la instanța de contencios administrativ acțiunea pentru anularea HCGB nr. 279/2000”

EXCLUSIV VIDEO | Ministrul Mediului explică în ce condiții putem construi hidrocentrale în ariile protejate: ”Să se facă studiile de impact așa cum trebuie”

EXCLUSIV VIDEO | De ce nu au mai atacat urșii, deși a fost o iarnă blândă? Ministrul Mediului: ”Fără intervenție umană, lucrurile nu se vor rezolva”

EXCLUSIV VIDEO | 100.000 de mașini vechi, scoase din circulație cu Rabla Local

EXCLUSIV VIDEO | Cum își propune statul să ajute la montarea a 150.000 de panouri fotovoltaice. Ministrul Mediului: ”Să mergem pe un sistem informatic performant”

EXCLUSIV VIDEO | Tánczos Barna, ministrul Mediului: ”Eu nu am auzit nicio voce serioasă din partea PNL sau PSD care să vizeze scoaterea UDMR de la guvernare”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping