EXCLUSIV VIDEO | Profesor doctor Bogdan Marinescu: ”Nu agreez întreruperile de sarcină, am spus stop când m-am apucat de fertilizarea in vitro. Este un nonsens să lucrezi la ambele capete”

Profesorul doctor Bogdan Marinescu, specialist în obstetrică-ginecologie, are 77 de ani și, de mai bine de o jumătate de secol, și-a dedicat fiecare zi medicinei. În toată această perioadă, medicul a asistat la naștere zeci de mii de femei din România, a făcut și întreruperi de sarcină, dar de 18 ani – din momentul în care s-a decis să se ocupe exclusiv de tratamentul infertilității și de inseminarea in vitro – nu a mai făcut niciun avort.

În interviul acordat pentru Gândul, medicul Bogdan Marinescu își spune punctul de vedere legat de avort, în contextul controversatei decizii a Curții Supreme a Statelor Unite de a elimina o hotărâre care, timp de aproape jumătate de secol, a garantat dreptul femeilor americane la întreruperea sarcinii.

”Femeia are dreptul de a alege”, spune profesorul doctor Bogdan Marinescu, dar decizia de a întrerupe o sarcină trebuie luată cu discernământ și în funcție de fiecare caz.

”În ceea ce mă privește, nu agreez întreruperile de sarcină. Am făcut în tinerețe, dar în momentul în care m-am apucat de tratamentul infertilității și mai ales de fertilizarea in vitro, am zis stop. Cred că sunt 18 ani de când nu am mai pus mâna nici pe chiuretă, nici pe aspirator. E un nonsens să lucrezi la ambele capete, aici să creezi o sarcină, iar dincolo să o întrerupi”, spune profesorul Bogdan Marinescu.

Profesor doctor Bogdan Marinescu

”Înainte de 1989, erau măsuri aberante în ceea ce privește contracepția”

Medicul își amintește și la ce măsuri aberante se ajunsese înainte de 1989, când pentru o întrerupere de sarcină se putea face închisoare, iar peste 10.000 de femei au murit sau au fost mutilate în urma avorturilor autoprovocate sau făcute clandestin.

”Perioada aia (n.red. – înainte de 1989) a fost grea. De multe ori ne pomeneam cu milițianul care răspundea de spital… Nu erau agresivi, dar era neplăcut. Aici nu mai discutăm despre întreruperile de sarcină, ci de avorturile în desfășurare, de acordarea asistenței medicale. Am operat atunci atâtea septicemii post-avort încât… Au și murit foarte multe (n.red. – femei), 13.000, ceva de genul ăsta, în toată perioada, din 1965 până în 1989”, spune Bogdan Marinescu.

Una dintre amintirile ”de neuitat” – în sensul cel mai rău al cuvântului – a fost decretul prin care regimul comunist a interzis avortul pentru femeile sub 45 de ani și care au mai puțin de cinci copii.

Din 1966, avortul a devenit ilegal și mijloacele de contracepţie au dispărut. Pericolul era atât de mare încât un medic putea ajunge în închisoare dacă prescria un anticoncepțional, iar lipsa de logică, mai spune medicul Bogdan Marinescu, era strigătoare la cer.

Reputatul specialist a vorbit despre promotorul fertilizării in vitro în România – profesorul Ion Munteanu, de la Timișoara -, cel care, în colaborare cu clinica de la Heidelberg, a dezvoltat primul laborator de fertilizare in vitro. Era anul 1995, iar ulterior s-a demonstrat că eforturile au fost încununate de succes.

Medicul Bogdan Marinescu a dezvăluit în timpul interviului și detalii neștiute despre cea pe care a ajutat-o să devină mamă la vârsta de 66 de ani, Adriana Iliescu, el fiind și nașul Elizei, copilul care, încă de la naștere, a avut o evoluție absolut normală.

Interviul integral poate fi urmărit pe canalul de YouTube GÂNDUL

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”