EXCLUSIV | Adrian Sângeorzan, medic ginecolog român la New York, despre interzicerea avortului în SUA: „Un coșmar déjà vu, l-am mai trăit într-o altă viață, în România. Probabil vor apărea avorturi provocate la disperare”

EXCLUSIV | Adrian Sângeorzan, medic ginecolog român la New York, despre interzicerea avortului în SUA: Un coșmar déjà vu, l-am mai trăit într-o altă viață, în România. Probabil vor apărea avorturi provocate la disperare”
July 25, 2022, Indianapolis, Indiana, USA: Indiana abortion debate draws protest crowds outside the Indiana Statehouse in downtown Indianapolis, Indiana on July 25, 2022.,Image: 709794184, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
Publicat: 26/07/2022, 10:00

Decizia Curții Supreme a Statelor Unite ale Americii de a elimina o hotărâre care, timp de aproape jumătate de secol, a garantat dreptul femeilor americane la avort, a produs controverse și discuții aprinse în spațiul public. Adrian Sângeorzan, medic specialist în obstetrică și ginecologie în Statele Unite, a declarat pentru Gândul că această lege – despre care spune că este un fel de “cal troian” – a venit peste noapte, fără nicio discuție în care să fie implicată întreaga societate civilă. 

În urma deciziei, milioane de femei din SUA își vor pierde dreptul constituțional la avort, în condițiile în care Curtea Supremă anulează hotărârea istorică Roe vs. Wade.

Adrian Sângeorzan susține că multe femei românce pe care le-a avut paciente, fie la Jamaica Hospital, fie la clinica sa privată din Rego Park,  își aduc aminte îngrozite de perioada în care Ceaușescu a interzis avorturile, între anii 1966-1989.

Medicul Adrian Sângeorzan, care trăiește din 1990 la New York, apare și în documentarul ”Decrețeii”, în regia lui Florin Iepan, în care vorbește despre dubla sa calitate, de medic ginecolog în România comunistă și de autor al unui volum legat de subiectul filmului.

Adrian Sângeorzan, medic ginecolog român stabilit la New York

„Vorbim despre nașterea unei generații de copii numiți «decreței»”

“În America, poți să mergi în armată la 18 ani și poți muri pentru patrie, undeva, într-un război îndepărtat, de care nu ști mare lucru. Poți să-ți trimiți copiii la o școală în care un dement înarmat, care vrea atenție, îi poate ucide cu sânge rece.

În schimb, o femeie din America nu mai poate avea un avort când nu își dorește o sarcină. Curtea Supremă din SUA a introdus de curând această lege, care a venit peste noapte, fără nicio dezbatere prealabilă, ca un «cadou» tip cal troian, care sigur mai are și alte surprize ascunse în burtă.

Ca medic ginecolog, văd în New York multe femei românce din generația mea sau mai tinere care încă își aduc aminte îngrozite de perioada când Ceaușescu interzisese avorturile, între 1966 și 1989. Scopul era pur demografic și urmărea creșterea numărului populației.

O populație supusă și aparent ascultătoare, dar care a ajuns să submineze acest decret, în ciuda consecințelor tragice care au urmat, mai exact  moartea a peste 11.000 și mutilarea a sute de mii de femei, ca rezultat al avorturilor provocate.

Vorbim despre nașterea unei generații de copii numiți «decreței» veniți pe lume nedoriți de părinți”, spune medicul ginecolog.

„Vor chiar să blocheze deplasarea femeilor gravide în alte state

Adrian Sângeorzan a punctat faptul că repercusiunile unei astfel de decizii se vor vedea cât de curând, deoarece va duce la un val de avorturi provocate.

E adevărat că noua lege va fi aplicată diferit de la stat, dar câte femei vor putea să călătorească la New York pentru un avort. Unii din statele din Sud vor chiar să blocheze deplasarea femeilor gravide în alte state. Un coșmar déjà vu, pe care l-am mai trăit într-o altă viață, în România.

Noua lege americană, odată aplicată, nu dă nicio șansă legată de vârsta femeii, numărul copiilor, boli ale mamei, malformații fetale etc. Probabil că vor apărea și aici avorturile provocate la disperare, consecințele lor și apariția unei generații de «decreței»”, spune medicul ginecolog din New York.

“Pare a fi mult mai rău ca în România anilor ’60”

În contextul acestei discuții, medicul Adrian Sângeorzan își aduce aminte de anii când a profesat în România, interzicerea unor astfel de drepturi ale femeii fiind printre motivele care l-au determinat să plece în SUA. Tocmai de aceea, decizia Curții Supreme a Statelor Unite ale Americii i-a lăsat un gust amar, teleportându-l în România comunistă.

“Prin anii ’80, lucram ca ginecolog în România comunistă și cunosc foarte bine acea perioadă. Aș putea spune că ăsta a fost și unul din motivele principale pentru care am hotărât să emigrez in SUA.

Așa cum stau lucrurile acum, pare a fi mult mai rău ca în România anilor ’60. Suntem în 2022 și nicio excepție nu mai e legal acceptată. Medicul care a făcut un avort unei fete de zece ani care a rămas gravidă după ce fusese violată este investigat legal și riscă închisoarea”, mai spune Adrian Sângeorzan.

Treisprezece state au adoptat legi care vor interzice avortul

Hotărârea publicată pe 24 iunie este una dintre cele mai importante din istoria Curții Supreme, de la crearea sa în 1790”, spunea Lawrence Gostin, profesor de drept specializat în sănătate publică.

”S-a întâmplat deja să schimbe jurisprudența, să stabilească sau să restabilească un drept, dar să-l înlăture, niciodată”, a declarat Gostin, pentru AFP.

Decizia Roe vs. Wade a stabilit, în urmă cu aproape jumătate de secol, mai exact în 1973, faptul că dreptul femeilor la avort era protejat de Constituţia americană. Hotărârea a acordat femeilor americane dreptul absolut la avort în primele trei luni de sarcină. Prin decizia din 24 iunie, SUA revin la situația dinainte de 1973, când fiecare stat era liber să interzică sau să autorizeze avorturile.

Se așteaptă ca jumătate dintre statele americane să introducă noi restricții sau interdicții. Treisprezece state au adoptat deja legi care vor interzice automat avortul în urma hotărârii Curții Supreme. Accesul la avort ar putea să fie oprit pentru aproximativ 36 de milioane de femei de vârstă reproductivă, potrivit cercetărilor efectuate de Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală cu clinici unde se pot face întreruperi de sarcină.

Barack Obama: „Un atac la drepturile fundamentale”

Fostul președinte al SUA Barack Obana a acuzat Curtea Supremă că hotărârea din 24 iunie „atacă libertățile fundamentale a milioane de americani.”

„Curtea Supremă nu numai că a răsturnat un precedent istoric de aproape 50 de ani, ci a lăsat și cea mai personală decizie să fie luată de politicieni și ideologi”, a scris Obama pe Twitter.

Mike Pence: „S-a corectat o eroare istorică”

Fostul vicepreședinte republican al Statelor Unite, Mike Pence, a salutat decizia Curții Supreme de revocare a dreptului constituțional la avort.

„Prin lăsarea acestei probleme la latitudinea statelor și oamenilor, Curtea Supremă a corectat o eroare istorică”, a scris pe Twitter Mike Pence.

Nancy Pelosi: „O decizie revoltătoare”

„Această decizie nemiloasă este revoltătoare și dureroasă. Dar puteți fi siguri: drepturile femeilor și ale tuturor americanilor sunt votate în noiembrie”, a declarat preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, referindu-se la Alegerile pentru Congresul SUA.

Mitch McConnell: „O decizie curajoasă și corectă”

„Aceasta este o victorie istorică pentru Constituție și pentru cei mai vulnerabili din societatea noastră. (Decizia este – n.red.) curajoasă și corectă”, a spus liderul majorității republicane din Senat.

Justin Trudeau:”Veștile care vin din Statele Unite sunt îngrozitoare”

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau califică drept ”oribilă” hotărârea Curții Supreme a Statelor Unite ale Americii.

„Inima mea este alături de milioanele de femei americane care acum sunt pe cale să-și piardă dreptul legal la avort. Niciun guvern, politician sau bărbat nu ar trebui să spună unei femei ce poate și ce nu poate face cu corpul ei”, a scris Trudeau pe Twitter.


Medicul scriitor Adrian Sângeorzan și povestirile unui doctor de femei

Adrian Sângeorzan este și un om al poveștilor. Medicina, profesia lui de suflet și ”Everestul” pe care l-a urcat cu dibăcie, profesionalism și cunoaștere, i-a dat cel mai bun material pentru scriitura sa. Adrian Sângeorzan și-a iubit și și-a respectat dintotdeauna profesia. Asta pentru că a iubit și a respectat întotdeauna femeia. Iar scriitura sa este cea mai sinceră și profundă mărturie.

”Între femei”, ”Certificat de virginitate” și ”Între două lumi – Povestirile unui doctor de femei” – trei cărți scrise de Adrian Sângeorzan despre femeie, despre naștere și viață, dar și despre avorturile ilegale și urmările lor.

  • Volumul ”Lume mascată” – scris în perioada pandemiei de medicul Adrian Sârgeorzan și publicat deja, în mai puțin de doi ani, în limbile germană, la editura Pop Verlag, Ludwigsburg, și chineză (mandarină), la Taipei, editura Showwe Information, tradus de poetul Kuei-Shien Lee, de patru ori candidat la Premiul Nobel pentru Literatură.
  • Poezii din volumul ”Lume Mascată” au fost traduse și publicate, în iulie 2021, în revista columbiană ”Urraka” din Cartagena și pe pagina Festivalului Internațional de Poezie de la Medellin, unde Adrian Sîngeorzan a fost poet participant. Poeziile sale au fost traduse în 13 limbi: arabă, bengali, engleză, franceză, germană, italiană, mandarină, suedeză, sinhala, uzbecă, vietnameză, poloneză și spaniolă. Volumul  a fost acceptat spre publicare și în Columbia.
  • Este membru al Mișcării mondiale de poezie Poetas del Mundo, la invitația vicepreședintelui pentru Asia a acestei mișcări, Kuei-Shien Lee.
  • Este autorul volumelor de poezie în ediție bilingvă româno-engleză ”Pe viu”, ”Tatuaje pe marmură”, ”Anatomia lunii”, ”Voci pe muchie de cuțit”, ”Ținere de minte”, precum și al volumului ,”Geografia lucrurilor”, apărut la editura Charmides.
  • A publicat colecții de eseuri și povestiri, printre care ”Între două lumi – povestirile unui doctor de femei”, ”Bătaia pe umăr”, ”Judecata” și ”Drumuri”, apărute la editura Scrisul Românesc.
  • Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Bibliotecii Internaționale a Poeților din SUA. Fragmente din scrierile sale au fost traduse în antologii apărute în Europa și America.
  • Despre Adrian Sângeorzan au scris critici și scriitori români și americani, printre care Dan C. Mihăilescu, Marius Chivu, Gabriel Coșoveanu, Andrei Codrescu, Luminița Corneanu, Horia Dulvac, Oana Băluică, Nina Cassian, Andrey Gritsman, Bruce Benderson și Nava Renek.
Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii