Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, despre amenințarea alipirii Transnistriei la Rusia: „Noi unde să plecăm? Ca să trăiești în România îți trebuie bani”

Publicat: 19/03/2014, 17:16
Actualizat: 25/11/2015, 12:46

După anexarea Crimeii la Rusia, românii din Transnistria se tem că același lucru s-ar putea întâmpla și cu republica separatistă. Acest scenariu ar putea avea asupra lor consecințe dramatice, spune pentru gândul Ion Iovcev, care de 40 de ani îi învață pe copiii români din Transnistria limba română și îi educă, în ciuda tuturor dificultăților, în spiritul național. „Noi stăm la paza limbii române, suntem ostașii limbii române”, explică el unul dintre motivele pentru care nu a plecat până acum, în ciuda tuturor greutăților. Există însă și un altul, care cântărește chiar mai greu: „Pe de altă parte, unde să plecăm? Știm că românii sunt primitori. Dar ca să trăiești în România îți trebuie bani. Ce să facem, să ne oprim la Gara de Nord?”, se întreabă directorul.

Sursa Foto: Flux de știri online

Cu toate acestea, este convins, că în cazul alipirii Transnistriei la Rusia, mulți români vor renunța la tot ce au strâns într-o viață și vor lua calea pribegiei, ca în 1940.

Citiți mai jos interviul integral, în care Iovcev vorbește despre viața românilor din Transnistria, despre speranțele pe care și le pun în tratatul cu UE și despre cum îi va afecta o eventuală unire cu Rusia.

Ce părere aveți despre toate declarațiile de astăzi privind alipirea Transnistriei la Federația Rusă?

Nu am reușit să citesc tot discursul pentru că în acest moment sunt plecat din Tiraspol, la Liceul Alexandru cel Bun din Bender. Dar în aceste condiții poate că va fi mult mai serios ca până acum. Eu nici nu-mi închipui lucrul acesta. Cum orașul Tighina, de pe malul drept al Nistrului, să fie în Federația Rusă? Nici nu-mi închipui că suntem în genul de acțiune din Crimeea, Republica Moldova este recunoscută ca un stat integru și suveran. Problema anexării Tiraspolului este de neconceput. Peste 30% din populație sunt români, alți 30% sunt ucraineni, populația rusofonă este minoritară și trăiește în majoritate în Tiraspol, la orașe. Aici este șocant, este de neînțeles, această alipire ar fi o ambiție de tip imperial de secol XVIII-XIX.

Cum sunt oamenii? Ce spun românii despre această situație?

Știți că acum, primăvara, ar trebui să vedem mai multe zâmbete pe fața oamenilor. Dar oamenii sunt foarte triști, sunt îngrijorați. Zilele acestea o profesoară de la liceu s-a dus să-și facă buletin moldovenesc și era o coadă mult mai mare ca altădată formată inclusiv din populație rusofonă care vrea să-și ia pașapoarte biometrice. Toată lumea se gândește la luna mai când va fi semnat tratatul cu Uniunea Europeană. Cred că trebuie semnat cât mai repede acordul cu Uniunea Europeană.

Dacă prin absurd s-ar repeta scenariul din Crimeea în cazul Tiraspolului ce ați face?

În primul rând că chiar și prin absurd e foarte greu să-mi închipui așa ceva. Nici nu-mi închipui ce putem face și ar fi o mare dramă pentru populația românească din Tiraspol. Cred că se va repeta situația 1940, oamenii își vor părăsi agonisirea de o viață și vor pleca în pribegie.

Cum simte populația românească presiunea din partea populației rusești și din partea autorităților?

Știți că se spune că ce scrie mass-media se reflectă și asupra populației. Mass-media e în majoritate în limba rusă și oamenii sunt îmbibați cu idei fixe în interesul Federației Ruse. Românii sunt ponegriți în toate felurile, sunt făcuți inclusiv fasciști.

Sursa Foto: Mediafax Foto

Ce se vor face românii din Transnistria în cazul alipirii la Rusia?

În cazul alipirii Transnistriei la Rusia, cred că o să emigreze în masă. Puțini vor rămâne aici. Sunt unii care vor rămâne pentru că ei cred tot ce li se spune la televizor, sunt spălați pe creier. Vor rămâne bătrânii și cei care chiar nu au bani deloc și nu au unde să meargă. Este foarte greu aici cu salariile care sunt foarte mici, cu pensii mici, cu propaganda rusească.

Dumneavoastră de ce ați rămas acolo?

Chiar mă întreb și eu. M-a prins timpul aici. Am venit pentru studii și am rămas. Apoi când am devenit director nici n-am simțit când a trecut timpul, nu puteam să-i lăsăm pe copiii pe care i-am educat în spiritul românesc. Am rămas pentru asta, să-i educăm pe acești copii, generație după generație. Pe de altă parte, unde să plecăm? Știm că românii sunt primitori. Dar ca să trăiești în România îți trebuie bani. Ce să facem să ne oprim la Gara de Nord?

Așteaptă românii din Tiraspol ajutor din partea românilor în cazul alipirii Tiraspolului de Rusia?

Sigur că așteptăm ajutor din partea românilor și ar fi bine să îl și primim pentru tot ce am făcut pentru statul român. Clar că statul român trebuie să ne ajute. Singura recunoaștere a ceea ce am făcut și, în același timp, singurul președinte care ne-a decorat a fost, în 2000, președintele Constantinescu și de atunci noi stăm la paza limbii române, suntem ostașii limbii române.

Sursa Foto: Karadeniz Press

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
BEAT și cu ITP-ul EXPIRAT, depistat de POLIȚIȘTII constănțeni, pe bulevardul I.C. Brătianu
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...