Ministrul Mediului, Attila Korodi anunță DATA la care va începe exploatarea gazelor de șist: „Să vedem ce resurse sunt, dar explorarea se va face fără fracturare hidraulică”

Ministrul Mediului, Attila Korodi anunță DATA la care va începe exploatarea gazelor de șist: „Să vedem ce resurse sunt, dar explorarea se va face fără fracturare hidraulică
Publicat: 20/03/2014, 22:57
Actualizat: 20/05/2015, 02:07

Attila Korodi spune că fără o conlucrare cu comunitățile locale pe lângă care vor avea loc aceste exploatări companiile care vor exploata gazele de șist nu își vor finaliza proiectele. „Fracturarea hidraulică este o temă care necesită foarte, foarte multă atenție și, într-o oarecare măsură, eficiență”, spune ministrul mediului.

Mai jos citiți interviul integral acordat de ministrul Attila Korodi despre situația gazelor de șist

Susțineți gazele de șist prin procedura fracturării hidraulice?

Să vă spun ce susțin la ora actuală: susțin că România trebuie să aibă o evaluare foarte exactă a resurselor cu privire la tot ce înseamnă zăcământ de gaze de șist. Dar nu susțin că în fazele de explorare să existe fracturare hidraulică. Pe de altă parte, văd semne bune pe piață, că au început și alte concerne să vină cu soluții tehnice noi. Cred că în următorii patru-cinci ani de zile nu vom mai avea aceeași tehnologie pe bază de fracturare hidraulică, pentru care în prezent sunt dezbateri publice, ci vom avea mai multe tehnologii. Și atunci, dacă se va cere din partea unei companii un aviz pentru exploatarea gazelor de șist, România va putea să-și definească foarte bine pozițiile. Cu fracturarea hidraulică avem probleme în sensul că va depinde de fiecare dată de locația în care este propusă, de tot ce înseamnă zăcământ de apă, de tot ce înseamnă chimicale, deci este vorba de un spațiu complex.

Oricum, în patru-cinci ani de zile va fi primul moment în care vom ajunge să vorbim de autorizare pentru exploatare. Fracturarea hidraulică este o temă care necesită foarte, foarte multă atenție și într-o oarecare măsură eficiență. Pentru că orice decizie standard va lua statul român pentru fiecare proiect de exploatare a gazelor de șist în parte, nu va fi o decizie integrată, pentru că nu poți să vorbești, de exemplu, despre exploatarea zăcămintelor de la Băile Felix în aceleași condiții ca în sudul României, pentru că acolo sunt zăcăminte geotermale importante. Sunt lucruri total diferite.

Cu alte cuvinte, așteptați mai întâi studii privind exploatarea gazelor de șist?

Cred că până la urmă și evoluția domeniului ne ajută, pentru că explorarea trebuie să țină cel puțin patru-cinci ani de zile. Pe de altă parte, două concerne mari din lume dau semnale că lucrează la alte soluții tehnice, iar aceste soluții vor ieși la suprafață. Eu cred că vom vedea ce înseamnă resursa în România și învățând din experiența europeană. Polonia va merge pe acest drum al exploatării. Dar ce vreau să subliniez este că, indiferent dacă noi emitem aviz sau nu, nu pot să accept că aceste companii să creadă că un aviz de mediu pentru explorare îndreptățește aceste companii să intre pe terenuri private, fără acordul proprietarilor, să facă lucruri care, numai dacă ne uităm la câteva scenarii din zona Sibiului, ne îngrozesc. Noi suntem minister al Mediului, dar există aceste companii care trebuie să aibă o bună purtare și o conclucrare cu comunitățile locale, pentru că altfel, oricât de multe avize ar da statul român, ei n-o să reușească niciodată să termine aceste proiecte.

Sunteți de acord ca explorările privind gazele de șist să se facă în apropierea locuințelor oamenilor?

Explorarea care se face la ora actuală, din punctul nostru de vedere, nu trebuie să difere nicicum de explorările care se fac pentru gaze convenționale, pentru că este aceeași tehnologie. Tocmai de aceea le-am interzis în aviz să facă explorări utilizând fracturarea hidraulică. Dacă vor fracturare hidraulică să o facă în laboratoare pe tipul de zăcământ pe care îl găsesc. Dar procedura nu va fi diferită față de ce face, de exemplu, compania românească de stat pentru gaze convenționale într-o zonă din România. Nu diferă nicicum tehnologic, e aceeași poveste. Comunitățile, pe bună dreptate, sunt speriate, pentru că abordarea acestor companii și modul cum au lucrat au dus la foarte multe elemente subiective în discuție. Dacă aceste companii au comunități locale pe lângă ele n-o să aibă nicio șansă pe termen mediu să ajungă la nivelul de exploatare. Este și normal, pentru că este vorba de o cumonitate care ar trebui să beneficieze de ceea ce faci tu acolo.

Când previzionați că vor începe primele exploatări ale gazelor de șist în România?

Specialiștii noștri spun că primele cereri de avize pentru exploatare vor fi în patru – cinci ani, pentru că explorările nici nu au început.

Contextul actual privind gazele de șist din România

Anul trecut, după ce mai multe primării au dat avize pentru explorarea gazelor de șist de către compania americană Chevron, localnicii s-au revoltat pentru că nu au fost consultați. Cel mai sonor caz este județul Vaslui, unde Chevron a concesionat patru perimetre pe care urmează să fie amplasate sonde pentru explorarea gazelor de șist. La Pungești, sătenii au ocupat terenurile pe care urmau să fie amplasate sondele și s-au bătut de mai multe ori cu jandarmii. Cel mai recent caz de altercație cu jandarmii a fost la începutul săptămânii, în noaptea de luni spre marți, când aproximativ 50 de localnici din Siliștea au ieșit în stradă și au încercart încercat să oprescă autocamioanele Chevron care tranzitau localitățile Armășoaia și Siliștea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...