Acesta este cel mai performant mediu de stocare: informațiile depozitate rezistă 13,8 miliarde de ani

Acesta este cel mai performant mediu de stocare: informațiile depozitate rezistă 13,8 miliarde de ani
Publicat: 23/02/2016, 19:05

Membrii echipei care au creat acest mediu de stocare susțin că invenția lor poate fi folosită în mod eficient de instituții care se ocupă cu prelucrarea unor cantități mari de date.

S-a estimat că, în fiecare zi, este produsă o cantitate de informație echivalentă cu circa 10 milioane de discuri Blu-ray, principala problemă cu care se confruntă specialiștii din domeniul IT, fiind locul în care se va stoca toată această informație.

Cercetătorii britanici au găsit soluția. Ei au creat un disc 5D, pe care pot fi stocați 360 de terabiți de informație, pentru o perioadă de până la 13,8 miliarde de ani. Procesul tehnologic care a fost folosit la producerea acestui dispozitiv se numește „scriere cu laser femtosecundă” și presupune crearea unui disc de sticlă prin folosirea unui laser care generează impulsuri scurte și intense de lumină. Cu ajutorul acestor impulsuri, sunt stocate date în cele trei straturi de puncte nanostructurate separate la doar 5 micrometri.

Structurarea pe cinci dimensiuni a punctelor se datorează faptului că fiecare dintre aceștia ocupă o poziție tridimensională în straturile discului, iar celelalte două dimensiuni sunt date de mărimea și orientarea fiecărui punct. Aceste nanostructuri pot fi citite, folosindu-se un microscop optic și un polarizator.

Mediul de stocare creat de specialiștii Universității din Southampton a fost denumit „cristale de memorie Superman”. Acestea nu numai că au o capacitate extrem de avansată de depozitare a informațiilor, ci și rezistă la temperaturi foarte mari, de până la 1000 de grade Celsius.

Membrii echipei de cercetare susțin că invenția lor poate fi folosită în mod eficient de instituții care se ocupă cu prelucrarea unor cantități mari de date, cum sunt bibliotecile, muzeele sau depozitele de documente de arhivă. Mai mult decât atât, discul ar putea fi folosit de marile companii din industria IT, care au nevoie ca informațiile lor în format digital să fie stocate în condiții de siguranță.