Acționarii Nokia au aprobat vânzarea diviziei de telefoane către Microsoft

Acționarii Nokia au aprobat vânzarea diviziei de telefoane către Microsoft
Publicat: 20/11/2013, 11:11
Actualizat: 04/02/2019, 06:30

Acționarii Nokia au aprobat vânzarea diviziei de telefoane mobile către Microsoft, tranzacție de 5,44 miliarde euro, grupul finlandez fiind astfel cu un pas mai aproape de despărțirea de operațiunile neprofitabile, transmite Bloomberg.

Peste 99% dintre acționarii Nokia, reuniți marți la Helsinki, au votat pentru vânzarea diviziei care dezvoltă și produce smartphone-urile Lumia și telefoanele Asha, a anunțat compania finlandeză.

Nokia se va concentra în continuare pe divizia de echipamente pentru rețele mobile și pe servicii de navigație și geolocație.

Divizia de telefoane mobile este pe pierdere de câțiva ani, după prăbușirea vânzărilor în urma ascensiunii Apple, Samsung Electronics și Google, companii care domină acum piața smartphone-urilor.

Telefoanele mobile au adus renume mondial grupului finlandez, iar vânzarea diviziei reprezintă cea mai importantă decizie strategică luată de Nokia în ultimii 20 de ani.

„Menținerea strategiei existente ar fi rezultat în dificultăți majore. Nu avem nicio îndoială că aceasta este decizia corectă”, a declarat președintele Nokia, Risto Siilasmaa, la adunarea acționarilor.

Acordul de vânzare cu Microsoft a fost semnat în luna septembrie, după ce Nokia și-a pierdut relevanța pe piața smartphone-urilor, în lipsa unui răspuns credibil la iPhone, lansat în 2007 de Apple.

Odată cel mai mare producător de smartphone-uri, cu o cotă de piață de peste 50%, Nokia are în prezent aproximativ 3% din piață și a ieșit din top 5.

Acțiunile companiei finlandeze au crescut de aproape două ori după anunțarea înțelegerii cu Microsoft. Nokia are acum o capitalizare de piață de aproximativ 22 miliarde euro.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, va pleca la Microsoft odată cu transferul diviziei de telefoane mobile, și va primi un bonus de 25 milioane de dolari în urma finalizării tranzacției.

Elop a preluat conducerea Nokia cu trei ani în urmă, fiind adus de la Microsoft, unde s-a ocupat de divizia de software de business. Sub conducerea acestuia, Nokia a renunțat la sistemul de operare propriu, preluând platforma Windows Phone dezvoltată de Microsoft, a concediat peste 21.000 de angajați și a închis toate fabricile de telefoane din Europa, transferând producția în Asia în încercarea de a reveni pe profit.

După revenirea la Microsoft, Elop este în cărți pentru a prelua funcția de CEO al gigantului american. Actualul director general, Steve Ballmer, a anunțat că se va retrage anul viitor.

Smartphone-urile Lumia au avut succes, Nokia reușind să vândă în trimestrul al treilea 8,8 milioane de terminale, însă au rămas cu mult în urma Samsung și Apple, cu vânzări cumulate de peste 120 milioane unități în aceeași perioadă.

Nokia a prezentat în luna octombrie în premieră o tabletă, dar și două smartphone-uri cu ecrane mari, de 6 inci.

Adunarea acționarilor Nokia a fost tensionată, cu întrebări despre viitorul companiei după dispariția telefoanelor, principala sursă de venit în ultimii 20 de ani și o sursă de mândrie națională în Finlanda, unde compania avea la un moment dat o cotă de piață de peste 90%. După lansarea primelor telefoane, în anii ’80, Nokia a devenit prima corporație finlandeză de anvergură globală, simbolizând dezvoltarea economiei.

Unii acționari au criticat bonusul lui Elop, considerând că este prea mare. Alți investitori i-au cerut lui Siilasmaa să excplice cum a ajuns Nokia într-o astfel de situație.

După vânzarea diviziei de telefoane mobile, Nokia va obține peste 90% din venituri de la divizia de rețele telecom, preluată integral de la Siemens în luna august. Veniturile diviziei au scăzut în trimestrul al treilea cu 26%, la 2,59 miliarde euro, cu un profit operațional de 218 milioane euro.

Nokia caută un nou CEO și încearcă să stabilească o strategie după ieșirea de pe piața telefoanelor mobile, care ar putea presupune fuziuni sau achiziții majore.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Se schimbă regulile în FOTBAL. Decizia finală a venit azi, 3 mai. România e obligată...
Vești foarte proaste de la ANM. Vremea se schimbă în rău
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice