• Publicat:
IT&C

Aplicația „horror” care spionează 100 de milioane de oameni. Are acces la imagini, mesaje și convorbiri

Aplicația „horror” care spionează 100 de milioane de oameni. Are acces la imagini, mesaje și convorbiri
O aplicație folosită de peste 100 de milioane de oameni are acces nelimitat la toate informațiile din telefoanele acestora.

Aplicația, numită „Studiază Marea Națiune”, a fost lansată la începutul acestui an de Partidul Comunist din China, potrivit Fast Company, care citează Washington Post. Până în luna aprilie, presa de stat din statul asiatic anunța că aceasta devenise cea mai descărcată aplicație din China.

Aplicația conține informații și studii despre ideologia președintelui chinez Xi Jinping și le permite oamenilor să citească materiale despre activitățile acestuia, dar și să completeze chestionare bazate pe informațiile din aplicație.

„Studiază Marea Națiune” nu este o simplă unealtă de propagandă, au descoperit unele organizații vestice. Open Technology Fund, din SUA, a contractat firma germană  Cure53 pentru a analiza codul aplicației, versiunea de Android. Specialiștii au descoperit că aceasta are acces nerestricționat la datele utilizatorilor. Practic, dezvoltatorul Alibaba Group (și implicit Partidul Comunist), poate face orice dorește pe telefonul persoanei care are instalată aplicația. Astfel, poate accesa imaginile și clipurile video, poate vedea coordonatele geografice ale utilizatorului, să activeze înregistrarea audio sau să sune la numere de telefon din agendă. 

Aplicația este un exemplu de unealtă modernă folosită de un guvern totalitar pentru a-și supraveghea cetățenii. „Studiază Marea Națiune” este disponibilă și în versiune pentru iOS în China, dar aceasta nua  fost analizată încă de Cure53.

Autoritățile chineze au negat informațiile. „Am aflat de la cei care întrețin aplicația că nu există lucrurile pe care le-ați menționat”, au transmis reprezentanții Partidului Comunist.

 

Inchide