Apple, nevoită să facă noi verificări la fabricile din China

Apple, nevoită să facă noi verificări la fabricile din China
Publicat: 30/07/2013, 12:57
Actualizat: 31/01/2019, 18:26

Apple face noi verificări la fabricile din China, după noi acuzații că furnizorii chinezi ai companiei americane nu asigură condiții decente de lucru și de trai pentru angajați.

Apple va trimite echipe de audit la trei fabrici din China ale companiei Pegatron, unul dinte cei mai mari furnizori ai grupului american, acuzat de către organizația non-profit China Labor Watch că încalcă numeroase reglementări și standarde în domeniul muncii, oferind angajaților condiții extrem de proaste.

Una dintre principalele nemulțumiri semnalate de China Labor Watch se referă la salariile mici acordate de Pegatron, care determină angajații să lucreze în exces peste program, potrivit CNN Money.

Organizația estimează că angajații de la trei fabrici importante ale Pegatron lucrează în medie 66-69 ore pe săptămână. Apple impune în regulamentul pentru furnizori o săptămână de lucru de maximum 60 de ore, cu excepția apariției unor circumstanțe excepționale.

Raportul descrie de asemenea situații de abuz din partea managementului, probleme legate de sănătate și siguranța muncii, poluare și angajarea minorilor care nu au împlinit vârsta minimă pentru a intra în câmpul muncii.

Reprezentanții Apple în China au afimat că producătorul iPhone și iPad va verifica imediat situația de la fabricile menționate în raport.

„Acest raport cuprinde acuzații noi, pe care le vom investiga imediat. Dacă auditurile noastre vor releva că muncitorii au fost plătiți prea puțin sau nu au fost plătiți în concodranță cu orele lucrate, vom cere Pegatron să le ramburseze sumele”, a afirmat un purtător de cuvânt al Apple la Beijing.

Compania americană a precizat că a efectuat, din 2007, un număr de 15 audituri complete la mai multe fabrici Pegatron.

China Labour Watch susține că Apple a crescut comenzile către Pegatron de la începutul acestui an, compania chineză fiind responsabilă de producția variantei mai ieftine a iPhone despre care se zvonește că va fi lansată în următoarele luni.

Foxconn, cel mai mare furnizor chinez al Apple, a fost subiectul mai multor scandaluri în ultimii ani privind condițiile dificile de muncă din fabrici. O serie de sinucideri care au avut loc în 2010 la fabricile Foxconn din China au atras atenția media asupra programului de lucru prea lung, condițiilor proaste de cazare a angajaților și problemelor de protecția muncii. Compania taiwaneză a fost nevoită să implementeze mai multe măsuri în sprijinul angajaților, cea mai importantă dintre acestea fiind creșterea salariilor.

În ianuarie 2012, Apple și organizația independentă Fair Labor Association au derulat inspecții la fabricile Foxconn.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase