Comisia Europeană cercetează contractele pe care Apple le are cu mai multe case de discuri

Comisia Europeană cercetează contractele pe care Apple le are cu mai multe case de discuri
Publicat: 02/04/2015, 14:17

Mai multe case de discuri și companii din industria muzicală au fost contactate de către CE, care le-a cerut mai multe informații legate de contractele semnate de acestea cu Apple, potrivit unor surse Financial Times.

Apple plănuiește să lanseze în această vară un serviciu de streaming pentru muzică, ce va concura cu Spotify, YouTube, deținut de Google, și Deezer.

Comisia este îngrijorată de faptul că Apple se va folosi de dimensiunea companiei și relațiile și influența pe care le are pentru a convinge casele de discuri să nu mai colaboreze cu servicii gratuite streming, precum Spotify. Acestea se bazează pe veniturile din publicitate și depind de acordurile încheiate cu firmele din industria muzicală pentru a putea furniza melodii utilizatorilor.

Apple nu a dorit să comenteze în legătură cu verificările conduse de Comisia Europeană.

Chestionarele trimise companiilor din industrie, prin care sunt solicitate informații legate de anumite contracte, sunt de obicei trimise în urma unei plângeri formale înaintate Comisiei Europene. Strângerea de informații reprezintă primul pas în cadrul unei anchete CE și nu înseamnă că instituția europeană va iniția în mod obligatoriu o investigație formală împotriva Apple.

Dacă, în urma unei astfel de anchete, Comisia ajunge la concluzia că într-un anumit domeniu companiile acționează neconform cu reglementările UE, instituția poate impune amenzi și poate cere modificarea practicilor din respectivul domeniu.

Serviciul Apple, care este construit pe baza platformei Beats Electronics, va oferi streaming nelimitat de muzică pentru un preț de aproximativ 10 dolari pe lună, după cum anticipează analiștii.

Compania americană va uni serviciul de streaming cu aplicația iTunes care permite descărcarea de melodii pe dispozitivele Apple.

Apple a preluat anul trecut pentru aproximativ 3 miliarde de dolari compania Beats Electronics, care deține o platformă online de muzică și produce echipament audio.

Compania Beats Electronics a fost fondată la începutul anului trecut de către cântărețul Dr. Dre împreună cu Jimmy Iovine, care s-a declarat împotriva serviciilor gratuite de distribuție a muzicii, pentru că nu respectă valoarea melodiilor înregistrate.

În prezent, tot Iovine se ocupă de lansarea serviciului de streaming al Apple și conduce negocierile cu casele de discuri.

Spotify are aproximativ 15 milioane de abonați, care plătesc lunar 10 dolari pentru a avea acces la un număr nelimitat de melodii. De asemenea, alte 60 de milioane de persoane folosesc versiunea gratuită, bazată pe veniturile din publicitate, a serviciului.

Tensiunile din industrie au crescut în ultima vreme din cauza existenței unor servicii gratuite de streaming. Anul trecut, cântăreața Taylor Swift și-a retras toate piesele de pe Spotify, în urma neînțelegerilor pe care le-a avut cu administratorii acestui serviciu muzical în legătură cu termenii financiari ai contractului lor.

De asemenea, Universal Music, cea mai mare companie din industria muzicală din lume, se află într-un conflict cu Spotify în legătură cu licențele acordate pentru ca serviciul gratuit să poată distribui muzica produsă de companie. Universal Music pune presiune pe Spotify pentru a schimba condițiile în care oferă gratuit muzică online, în sensul limitării perioadei în care utilizatorii pot asculta muzică fără să plătească.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari