• Publicat:
  • Actualizat:
IT&C

Fenomen ciudat în Marea Britanie și Franța. În era smartphone-ului, telefoanele „retro” sunt la mare căutare. Câți bani poți lua pe un Nokia vechi

În Marea Britanie se întâmplă un fenomen mai puțin obișnuit. Mulți oameni sunt dispuși să plătească cât pentru un smartphone vârf de gamă de ultimă generație pe un telefon Nokia vechi.

Există utilizatori care doresc telefoane fără internet și aplicații sofisticate, la care bateria ține foarte mult, potrivit presei. Pentru un terminal în stare bună, ediție limitată la vremea lui, prețul ajunge la 800 de lire sterline, adică mai mult decât costă la liber iPhone 6. Un exemplu este modelul Nokia 8800 Gold Arte.

Fenomenul este prezent și în Franța, unde în 2009 a fost lansat magazinul online Vintagemobile.fr, care vinde modele vechi de telefoane. Cel mai scump telefon de pe site (nu mai este în stoc), un Motorola Aura, costă aproape 1.500 de euro. Al doilea cel mai scump telefon, Nokia 8800 Arte Saphire are un preț de 1.300 de euro. Prin comparație, pe același site un iPhone 5 costă doar 300 de euro.

„Unii oameni nu clipesc la prețuri, avem modele care costă mai mult de 1.000 de euro”, declara Djassem Haddad, fondatorul site-ului. El spune că a lansat afacerea crezând că intră pe o nișă, dar că la scurt timp vânzările au explodat. Clienții sunt persoane mai în vârstă, persoane care doresc un telefon secundar mai simplu, la care ține bateria foarte mult, dar și colecționari. 

Nu doar oamenii obișnuiți  caută aceste telefoane. Dintr-un articol realizat de Vice aflăm că dealerii de droguri nu sunt fani ai smartphone-urilor, preferând să se bazeze pe telefoane vechi, greu de interceptat și urmărit. Astfel, foarte mulți dintre dealeri folosesc un strămoș al gamei Lumia, Nokia 8210.

Telefonul nu dispune de NFC, Bluetooth, Wi-Fi sau GPS, urmărirea lui fiind mai dificilă. „Guvernul poate utiliza acum conexiunile Wi-Fi pentru a accesa informații din telefon și se pare că pot asculta telefoanele mult mai ușor decât înainte. Toți dealerii pe care îi cunosc folosesc telefoane vechi, iar Nokia 8210 este cel pe care toată lumea și-l dorește deoarece este mic, iar bateria ține mult”, a declarat un dealer, numit „K2″, pentru Vice.

Potrivit acestuia, mulți traficanți sunt dispuși să ofere droguri la schimb pentru acest model Nokia.
 

×
Inchide