FOTOGRAFIILE care au marcat ultimul deceniu. GALERIE FOTO

Publicat: 01/09/2015, 15:33

De la demascarea utilizării armelor chimice de către armata siriană, până la descoperirea defrișării ilegale a copacilor rari și periclitați din Madagascar, camera foto EOS 5D a fost folosită de fotografi profesioniști pentru a suprinde unele dintre cele mai semnificative și importante momente din lume.

Iată selecția de 10 imagini propusă de Canon și Getty (clic pentru dimensiunea completă):

1. Imaginea prezintă o femeie plângând la mormântul soțului ei și reprezintă un moment personal de schimbare pe fondul unor atitudini, ele însele în schimbare, față de desfășurarea trupelor în conflicte de peste ocean, precum cele din Irak și Afganistan. Publicată în cadrul multora dintre cele mai importante titluri din media, imaginea lui John Moore a atins inimile a milioane de cititori, arătând consecințele devastatoare de acasă ale războiului.

John Moore/Getty Images

2. Fotografiată în timpul unui reportaj despre războiul civil din Columbia, imaginea lui Alvaro Zavala, reprezentând două luptătoare de gherilă, a captat atenția și imaginația mass-mediei, evidențiind suferința îndelungată a poporului columbian și aducând în atenția publicului larg realitatea acestui conflict de 50 de ani, aproape uitat.

Alvaro Ybarra Zavala / Getty Images Reportage

3. Când Veronique de Viguerie și colegul său jurnalist au călătorit în Somalia pentru a se întâlni cu unul dintre șefii piraților, povestea era încă necunoscută în afara granițelor regiunii. Reportajul rezultat a fost deschizător de drumuri, publicat drept primul reportaj de referință despre acest subiect și apărând în titluri de presă la nivel global.

Veronique de Viguerie / Getty Images Reportage

4. Colecția lucrărilor lui Toby Smith despre defrișările ilegale ale speciilor periclitate de copaci din Madagascar a făcut parte din primul proces de pe pământ american împotriva comercianților internaționali care folosesc lemn provenind din specii periclitate.

Toby Smith / Getty Images Reportage

5. Fotografiile sfâșietoare ale lui Ed Ou, reprezentând copii mici cu arme în mâini, au fost publicate la nivel internațional și ulterior arătate în cadrul Senatului american, pentru ca apoi să determine guvernul american și Consiliul de Securitate al ONU să aplice și mai multă presiune asupra guvernului somalez de tranziție pentru a înceta folosirea copiiilor-soldați.

Ed Ou / Getty Images Reportage

6. Marco Di Lauro a documentat criza serioasă de alimente din națiunea vest-africană a Nigeriei în parteneriat cu UNICEF UK. Fotografia sa impresionantă și suprarealistă a captat atenția publicului oferind ceva nou, un punct de vedere diferit al unei probleme pe seama căreia se făcuseră deja multe reportaje. Impactul lucrării a ajutat la strângerea mai multor milioane de dolari în câteva luni pentru ajutorul poporului nigerian.

Marco Di Lauro / Getty Images Reportage

7. Port-au-Prince a fost una dintre zonele cele mai devastate din Haiti din timpul cutremurului din 2010. Publicată la nivel internațional, fotografia lui Jonathan Torgovnik a adus din nou în centrul atenției condițiile extraordinar de proaste în care oamenii trăiau încă, după un an de la incident.

Jonathan Torgovnik / Getty Images Reportage

8. Imaginea lui Brent Stirton prezintă unul dintre ultimii rinoceri albi nordici din lume, păzit permanent de patru gărzi înarmate, ca parte dintr-o investigare mai amplă privind folosirea animalelor pentru leacuri de pe piața neagră. Subliniind fragilitatea existenței rinocerului, cea mai periclitată specie de pe glob, imaginea a atins o audiență globală de milioane de cititori.

Brent Stirton / Getty Images Reportage

9. Laurent Van der Stockt și colegul său jurnalist au surprins o serie de imagini, filmări și mostre de sol, publicate la nivel global și folosite de către administrațiile franceză, engleză și americană drept dovezi ale folosirii armelor chimice de către armata siriană. Acest lucru a crescut presiunea aplicată de conducătorii lumii pentru încetarea folosirii armelor chimice în acest conflict.

Laurent Van der Stockt / Getty Images Reportage

10. Imaginea lui Dan Kitwood, reprezentând patru bărbați pakistanezi imigranți sosind pe plaja insulei grecești Kos via Turcia, este una dintre cele mai importante știri ale anului 2015 de până acum. Lucrarea sa a fost publicată la nivel internațional pe multiple canale media influente, ajutând la evidențierea problemei la nivel global.

Dan Kitwood / Getty Images Reportage

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii