GHID: Cum să îți securizezi casa conectată la internet

GHID: Cum să îți securizezi casa conectată la internet
Publicat: 07/01/2015, 16:52
Actualizat: 09/01/2020, 05:35

Odată cu dezvoltarea ITL, volumul de date generat va crește enorm. Se pune problema protejării acestor date pentru ca ele să nu ajungă pe mâna cui nu trebuie. Iată câteva sfaturi prin care puteți proteja mai bine o casă conectată la internet:

Nu conectați dispozitivele direct la internet

O problemă pentru multe dispozitive conectate la internet este că nu pot rula aplicații de securitate. Exemple sunt camere IPTV, televizoare inteligente și alte terminale interconectate. Cea mai simplă modalitate prin care puteți bloca sau îngreuna accesul infractorilor cibernetici la aceste dispozitive este achiziționarea unui router care dispune de funcții de securitate bune, care să acționeze ca un intermediar între conexiunea de internet și dispozitive. Totodată, poate fi achiziționat un firewall hardware, care să filtreze traficul care vine înspre router. De exemplu, Bitdefender a lansat o platformă hardware de sine stătătoare, numită Bitdefender BOX. Acest echipament de rețea combinație între un firewall hardware, un router, un server VPN și un echipament pentru detecția intruziunilor. Având două porturi Ethernet, Bitdefender Box poate fi amplasat înaintea router-ului pentru a inspecta tot traficul care intră sau iese, poate fi amplasat între router și rețeaua internă, poate fi conectat la unul dintre porturile Ethernet ale router-ului pentru a scana tot traficul din rețeaua internă sau poate fi folosit chiar ca router.

Nu ignorați măsurile de securitate de bază

Recent, hackeri au publicat pe internet mai multe materiale înregistrate de camere video de supraveghere. Potrivit specialiștilor, la baza atacurilor stă lipsa de preocupare a utilizatorilor pentru securitatea dispozitivelor. Mădălin Dumitru, specialist în securitate IT, spune că problema este că, de cele mai multe ori, camerele IP (care pot fi accesate, prin intermediul internetului, de la distanță) sunt lăsate să funcționeze cu parola din fabrică. Adică utilizator „admin” și parolă tot „admin”. „Din păcate, pentru hackeri este foarte ușor să găsească sisteme de camere de supraveghere neprotejate în mai multe puncte din lume. Iar acestea pot fi accesate, pentru că sunt nesecurizate”, a declarat Dumitru.

Administrarea unei soluții de supraveghere se face prin intermediul unei platforme web, care poate fi accesată de oricine are datele de autentificare. Astfel, pentru a evita atacurile, primul lucru pe care trebuie să îl facă un utilizator după ce instalează sistemul este să schimbe datele de autentificare, alegând o parolă de acces complicată.

Același lucru este valabil și pentru routere, a căror platformă web de administrare poate fi accesată inițial, de cele mai multe ori, folosind datele de autentificare „admin”/„admin”.

Actualizați software-ul de pe dispozitive frecvent

Pe lângă noile funcții și performențele mai bune pe care le aduc, actualizările software aduc de cele mai multe ori și o securitate sporită. Nu uitați să verificați, pentru fiecare dispozitiv important (router, firewall, PC, televizor inteligent), dacă există o versiune mai nouă de firmware (programe speciale, de mici dimensiuni, care asigură comanda și controlul unor aparate și dispozitive de o oarecare complexitate). De multe ori produsele stau mult timp în magazine sau în depozite și ajung la consumatorii finali cu un firmware vechi.

Setați propriul serviciu VPN

Tehnologia VPN (virtual private network/rețea privată virtuală) crează într-o rețea publică o subrețea de confidențialitate aproape la fel de înaltă ca într-o rețea privată adevărată la care sunt legați numai utilizatori autorizați. În mod intenționat această subrețea, denumită totuși „rețea VPN”, nu poate comunica cu celelalte sisteme sau utilizatori ai rețelei publice de bază.

Un VPN vă permite să vă conectați în condiții de securitate sporită de la distanță la dispozitivele de acasă. Rețelele VPN criptează informațiile, iar utilizatorii pot crea o conexiune între un dispozitiv și o rețea de încredere (cea de acasă). Astfel, pot fi verificate în siguranță, de la distanță, camerele de securitate, termostatele pornite sau becurile inteligente.

Verificați dacă ați făcut cele mai bune setări de securitate pentru dispozitive

Un singur element slab în această construcție de securitate poate face ca tot ce ați făcut pentru a fi protejați să fie în zadar. Verificați, de exemplu, pe site-ul producătorului, YouTube sau pe forumuri, care sunt cele mai bune setări de securitate pentru conexiunea Wi-Fi de acasă. Alegeți parole puternice pentru toate serviciile și dispozitivele care se conectează la internet.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Codul Rutier. Situația în care și pasagerii riscă dosar penal
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”