Google a preluat producătorul de termostate inteligente Nest Labs pentru 3,2 miliarde de dolari

Google a preluat producătorul de termostate inteligente Nest Labs pentru 3,2 miliarde de dolari
Publicat: 14/01/2014, 17:35
Actualizat: 09/01/2020, 08:17

Google a preluat pentru 3,2 miliarde de dolari în cash compania americană Nest Labs, care produce senzori și automatizări pentru locuință, precum termostate și detectoare de fum conectate la WiFi.

Preluarea Nest Labs reprezintă a doua mare tranzacție a Google din ultimii doi ani. Compania a cumpărat în 2012 producătorul de smartphone-uri Motorola Mobility, pentru 12,5 miliarde de dolari.

Compania care operează cel mai popular motor de căutare online și dezvoltă Android, cel mai răspândit sistem de operare pentru smartphone-uri și tablete, continuă astfel extinderea dincolo de afacerea de bază, publictatea pe internet, după ce a investit în zone diverse, precum robotică sau tehnologii care permit automobilelor să conducă fără șofer, notează Wall Street Journal.

Nest Labs, cu sediul în Palo Alto, California, este deținută particular, cu puține informații disponibile despre aspectele financiare ale afacerii. Compania este un exponent al curentului „Internet of Things” (internetul lucrurilor), o viziune a unui viitor interconectat, în care obiecte banale, de la automobile la electrocasnice și corpuri de iluminat, sunt „îmbogățite” cu senzori, cipuri și conectivitate wireless.

Conceptul a fost una dintre temele cheie ale Consumer Electronics Show 2014, cea mai mare expoziție anuală de electronice, care a avut loc săptămâna trecută la Las Vegas. Companii mari precum Cisco Systems, General Motors sau Intel investesc masiv în dezvoltarea de tehnologii în această direcție, alături de numeroasele firme mici, aflate la început de drum, care caută încă produsul revoluționar prin care să se lanseze.

Google se numără printre investitorii mai vechi la Nest Labs, finanțând compania prin propriul vehicul de capital de risc.
Analistul Frank Gillett de la Forrester consideră că Google a oferit o sumă mare pentru Nest în încercarea de a „lua fața” rivalilor în cursa pentru controlul următoarei generații de dispozitive inteligente, de la electrocasnice la broaște pentru uși.

„Este vorba de întrebarea: ale cui servicii – Google, Amazon, Apple, Microsoft sau altele – vă vor coordona locuința inteligentă?”, comentează Gillett.

Odată cu preluarea Nest, Google în recrutează practic pe Tony Fadell, fost specialist la Apple, cofondator și director general al producătorului de senzori inteligenți. Fadell a contribuit la dezvoltarea iPod și a colaborat îndeaproape cu fostul CEO al Apple, Steve Jobs.

Tony Fadell va fi menținut în funcția de director general al Nest, singurul său șef fiind CEO-ul Google, Larry Page.
Nest a fost fondată în 2010 de Fadell și Matt Rogers, un alt inginer de la Apple. Ei au încercat să reinventeze dispozitive și sisteme din locuință pe care le considerau „neapreciate”, prin conectarea lor la internet și optimizarea modului de utilizare.

Nest a lansat în 2011 primul său produs, un termostat în formă de puc de hochei care se autoprogramează în funcție de preferințele utilizatorului în ceea ce privește temperatura ambientală. Dispozitivul detectează dacă nu este nimeni acasă, caz în care reduce consumul de energie al locuinței.

Fadell a declarat în luna decembrie pentru Forbes că termostatul se află deja în „aproape 1% din locuințele din SUA”, sugerând astfel că Nest avea deja peste un milion de clienți. Compania de cercetare de piață estimează că vânzările de termostate inteligente au ajuns anul trecut în SUA la 1,3 milioane.

Nest oferă de asemenea servicii de consultanță companiilor de utilități pentru reducerea consumului de energie în perioade de vârf.

Compania a lansat anul trecut un al doilea produs, un detector inteligent de fum și monoxid de carbon.

Produsele Nest sunt comercializate în magazinele retail și online ale Apple. Firma a precizat că va continua să ofere produse compatibile cu sistemele Apple, care vor putea fi controlate de pe iPhone sau iPad.

Contactat de WSJ, un reprezentant al Apple a refuzat să comenteze dacă gigantul american va continua să comercializeze produsele Nest.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern