iOS 7. Cum arată noul sistem de operare pentru iPhone. Gândul a transmis live text de la conferința dezvoltatorilor Apple. VIDEO

Publicat: 10/06/2013, 23:30
Actualizat: 14/01/2020, 06:07

A început conferința anuală a dezvoltatorilor Apple, World Wide Developers Conference 2013 (WWDC 2013), în cadrul căreia compania americană prezintă cele mai noi și mai importante produse și servicii. Evenimentul a fost deschis de către Tim Cook, directorul executiv al Apple.

Compania a anunțat astăzi un nou sistem de operare, OS X „Mavericks”, o nouă linie MacBook Air, un nou Mac Pro, serviciul de creare și editare de documente online iWork for iCloud, noul sistem de operare mobil iOS 7 și serviciul iTunes Radio.

Cel mai aștepat anunț al serii a fost iOS 7. Noul sistem de operare pentru iPhone și iPad are o interfață redesenată și funcții noi. Totul este mai „plat” și minimalist. Tastatura este transparentă, iar populara bară „Slide to unlock” nu mai există. În noua versiune ecranul se deblochează prin glisarea imaginii în sus. A fost introdus și un control center, la care utilizatorul are acces rapid la setările importante ale dispozitivului. Pentru dezvoltatori, platforma va fi disponibilă imediat, iar pentru consumatori în următoarele săptămâni.

Informații pe larg despre noile produse și servicii Apple găsiți mai jos.

Gandul.info vă prezintă live text de la conferință:

21:57 iOS 7 va fi disponibil pentru dezvoltatori imediat. Consumatorii îl vor putea descărca în următoarele săptămâni, într-o primă fază doar de pe iPhone. Dispozitivele suportate: iPhone 4 sau model mai nou, iPad 2 sau mai nou, iPad Mini și iPod generația a cincea sau mai nou.

21:52 Aplicația de muzică din iOS are o nouă funcție – iTunes Radio. Utilizatorii vor putea alege genuri muzicale dintr-o listă cu sugestii sau adăuga genurile favorite. Orice melodie din iTunes Radio va putea fi cumpărată printr-un „singur click” și ascultată pe iPhone, iPad, Apple TV sau Mac. Acest serviciu este un competitor pentru Pandora Radio.

21:45 Siri are o nouă voce, „mai umană”. Mai mult, acum poate reda ultimul voicemail, accesa Wikipedia fără a lansa browserul și modifica unele setări din telefon.

21:10 Vine vedeta zilei: iOS. Apple a vândut până acum 600 milioane de dispozitive cu sistem de operare iOS. Peste 93% dintre utilizatorii de iOS folosesc ultima versiune a sistemului de operare mobil – iOS 6.

Este anunțat noul iOS 7. Acesta are o interfață nouă, redesenată complet și funcții noi.Totul este mai „plat” și minimalist. Tastatura este transparentă. Populara bară „Slide to unlock” nu mai există. Ecranul se deblochează într-un mod similar cu cel de pe Windows Phone. Întreaga imagine este glisată în sus. Este introdus și un control center, asemănător cu Notification Panel din Android 4.2.

Apple a tras cam mult cu coada ochiului la rivalii de la Google. Ne este prezentat serviciul de căutare și informații Unified Search Bar, care seamănă suspect de mult cu Google Now.

Aplicația de cameră din iOS7 dispune de propriile filtre (a la Instagram). Imaginile sunt organizate în „Momente”, în funcție de ziua sau locul în care au fost făcute.

Sursă foto: TechCrunch.com

21:05 Se trece la iCloud. Serviciul de stocare online are 300 milioane de conturi înregistrate. Apple introduce iWork for iCloud, un serviciu care va concura direct cu Google Drive (Docs) și SkyDrive de la Microsoft. iWork permite crearea și editarea de documente în browserul de internet. Serviciul va debuta în acest an, la o dată nespecificată.

21:00 Este prezentat un nou model de Mac Pro. Acesta are o formă neobișnuită, cilindrică. Computerul are un senzor în spate, care aprinde o sursă de lumină atunci când utilizatorul umblă la porturi. Această funcționalitate este utilă în spațiile slab iluminate.

20:55 Phil Schiller, directorul de marketing al Apple, introduce noua linie de laptopuri MacBook Air. Acesta sunt bazate pe noile procesoare Intel Core i7 „Haswell” și oferă performanțe grafice cu 40% mai ridicate. Sunt anunțate versiuni cu ecrane de 11 inci și 13 inci, cu autonomii ale acumulatorilor de 9 ore, respectiv 12 ore.

Sursă foto: Gizmodo.com

20:51 Dezvoltatorii vor avea acces la o versiune preview de Mac OS X „Mavericks” începând de mâine. Pentru consumatori, sistemul de operare va fi disponibil din toamnă.

20.45 Apple a lansat aplicații iBooks și Maps pentru Mac. În iBooks Store sunt disponibile peste 1,8 milioane de titluri.

20:36 A fost lansată o nouă versiune a browserului Safari, mai rapidă și care oferă un consum mai mic de memorie și de energie. Acesta dispune și de un serviciu de sincronizare a parolelor – iCloud Keychain. Odată ce te-ai logat pe un dispozitiv care folosește serviciul de stocare online iCloud, parolele sunt sincronizate și pe celelalte dispozitive care rulează iCloud. Este un serviciu care aduce cu LastPass.

Sursă foto: TechCrunch.com

20:24 Cook: „Am vândut 27 milioane de copii de Mountain Lion”. Până acum au fost lansate nouă versiuni ale sistemului de operare, toate cu nume de feline. Acum compania are o problemă… Noul OS X se va numi „OS X Mavericks”. Platforma a fost gândită în așa fel încât să fie rapidă și să ofere un consum redus de energie pe laptopuri.

20:20 Creșterea din ultimii cinci ani: Mac vs. PC

20:16 Veniturile din descărcarea de aplicații în funcție de platformă. Se trece la subiectul Mac.

20:13 Până acum Apple le-a plătit dezvoltatorilor de aplicații peste 10 miliarde de dolari. Circa 5 miliarde de dolari au fost virate doar în ultimul an.

20:10Cook: „În acest moment peste 6 milioane de dezvoltatori lucrează pentru Apple”. Compania are 407 de magazine proprii în 14 țări. Există în acest moment 370.000 de aplicații construite special pentru iPad și în total 900.000 de aplicații iOS. Utilizatorii au descărcat peste 50 miliarde de copii de aplicații din App Store.

20:05 Tim Cook a urcat pe scenă. Potrivit lui, sunt prezenți la eveniment dezvoltatori din 60 de țări (mă întreb dacă și din România?).

Sursă foto: GigaOM.com

19:55 Cineva a venit cu o pereche de ochelari Google Glass la eveniment. Rivalitatea dintre Google și Apple este cunoscută.

Sursă foto: Gizmodo.com

19:50 Probleme mari de conectivitate la Moscone Center din San Francisco. Jurnaliștii se plâng că internetul Wi-Fi nu funcționează bine.

19:22 Evenimentul va fi deschis oficial peste circa 40 de minute. Între timp, Tim Cook discută cu fostul vicepreședinte american Al Gore.

Sursă foto: TechCrunch.com

19:14 Steve Wozniak, co-fondator Apple, a ajuns la eveniment pe un Segway.

Sursă foto: TechCrunch.com

VIDEO. Înregistrarea completă a conferinței ținută de reprezentanții Apple

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Ce pastile a ingerat Adrian Mititelu Jr.! A fost în comă 10 ore, iar medicii...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
AUSTRIA poate îngropa România. Ne decid soarta. S-a anunțat azi, 24 aprilie
Angajații care vor primi primă de Paşte sau alte cadouri
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman