Microsoft va cumpăra divizia de telefoane mobile a Nokia

Microsoft va cumpăra divizia de telefoane mobile a Nokia
Publicat: 03/09/2013, 09:31
Actualizat: 31/07/2014, 15:04

Microsoft va cumpăra diviza de telefoane mobile a Nokia pentru 5,44 miliarde euro, compania finlandeză, care odată domina piața, urmând să rămână la operațiunile de servicii și echipamente pentru rețele mobile.

Fostul lider pe piața telefoanelor mobile își va concentra de acum activitatea asupra serviciilor și rețelelor, o decizie calificată drept „cea mai bună cale de a merge înainte, atât pentru Nokia, cât și pentru acționarii săi”, a declarat președintele Nokia, Risto Siilasmaa, citat într-un comunicat preluat de AFP.

Nokia a finalizat în augut preluarea participației de 50% deținută de Siemens la roducătorul de echipamente de telecomunicații Nokia Siemens Networks, pentru a dezvolta această activitate, considerată de acum drept vitală.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, va demisiona și va reveni în cadrul Microsoft. Siilasmaa va prelua temporar funcția de CEO al Nokia. Elop a preluat conducerea Nokia în 2010, după ce a lucrat ca președinte la divizia business a Microsoft, fiind responsabil de pachetul Office.

După venirea lui Elop, Nokia a intrat în parteneriat cu Microsoft, adoptând sistemul de operare Windows Phone pentru smartphone-urile companiei, înțelegere materializată prin gama de telefoane Lumia.

Tranzacția este compusă din divizia dezvoltatoare și producătoare de telefoane mobile, pentru 3,79 miliarde euro, și portofoliul de brevete de invenție al Nokia, în valoare de 1,65 miliarde euro, potrivit unui comunicat transmis de cele două companii.

Microsoft continuă astfel tranziția către producția de dispozitive, având în vedere că perspectivele sistemului de operare Windows sunt amenințate de migrarea consumatorilor către smartphone-uri și tablete, piață dominată de Apple, Google și producătorii de dispozitive Android.

Nokia, care a dominat piața telefoanelor mobile timp de 14 ani, are probleme financiare din cauza declinului abrupt al vânzărilor, după ce a întârziat mai mulți ani să aducă pe piață un concurent credibil pentru iPhone și smartphone-urile Android.

„Și Nokia și Microsoft au pierdut trenul în ceea ce privește smartphone-urile, și este extrem de dificil să își revină. Întrebarea este dacă fuziunea a două companii slabe va produce un nou concurent solid. Mă îndoiesc”, comentează pentru Bloomberg un consultant din industria telecomunicațiilor.
Volumul vânzărilor de telefoane mobile ale Nokia a scăzut cu 27% în trimestrul al doilea față de aceeași perioadă a anului trecut, iar compania finlandeză a avut pierderi de 5 miliarde euro în ultimele 9 trimestre încheiate.

„Astăzi marcăm un moment de reinventare. Cu devotamentul și resursele Microsoft în spatele produselor și serviciilor Nokia putem împlini întregul potențial al ecosistemului Windows, furnizând cele mai convingătoare experiențe pentru clienți acasă, la lucru și peste tot”, au declarat directorii generali ai Microsoft și Nokia, Steve Ballmer și Stephen Elop, într-o postare pe blog.

Tranzacția va fi finalizată în primul trimestru al anului viitor, după acordul acționarilor și autorităților de reglementare.
Aproximativ 32.000 de angajați ai Nokia vor fi transferați la Microsoft în urma tranzacției, potrivit comunicatului.

Divizia de telefoane mobile și servicii conexe a Nokia a generat aproximativ 50% din vânzările nete ale companiei în anul 2012, afaceri estimate la 15 miliarde euro, potrivit celor două companii.

„Această tranzacție reprezintă un pas curajos spre viitor și va aduce câștiguri angajaților, acționarilor și clienților ambelor companii”, a afirmat Ballmer într-un comunicat. El anticipează că preluarea diviziei de telefoane mobile a Nokia va accelera creșterea cotei de piață și profitabilitatea Microsoft în domeniul telefoanelor mobile.

Steve Ballmer a anunțat recent că va demisiona din funcția de CEO al Microsoft în următoarele 12 luni, după 14 ani la conducerea celui mai mare producător de software. Compania nu a anunțat încă un înlocuitor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?