O decizie a justiției americane schimbă total regulile după care funcționează internetul

O decizie a justiției americane schimbă total regulile după care funcționează internetul
Traficul de date și de voce, în creștere în România
Publicat: 01/02/2014, 19:41
Actualizat: 29/07/2014, 19:31

O decizie recentă a unei curți de apel din SUA ar putea schimba regulile internetului, așa cum îl știam până acum. La cererea unui fost director al Comisiei Federale de Comunicații (FCC), furnizorii de internet sunt reclasificați drept furnizori comuni, adică similar companiilor de utilități publice, care furnizează gaz, curent sau apă. Obligațiile acestor companii ar urma să fie decise de FCC, iar neutralitatea internetului va fi distrusă, scrie businessinsider.com.

Prin această decizie, neutralitatea internetului este distrusă. Practic, companiile vor avea puterea să gestioneze traficul din rețele după cum li se pare lor mai profitabil. Internetul nu va mai fi tratat ca o rețea care procesează pachetele de informații fără să le prioritizeze în vreun fel.

Astfel, companiile furnizoare de internet vor avea puterea să aleagă ce servicii de internet sunt mai de succes și care nu, vor putea să monitorizeze și să facă bani din traficul pe internet, cerând de exemplu o taxă creatorilor de conținut care vor ca produsele sau serviciile lor să fie livrate cu o viteză mai mare către utilizatori. În acest sistem, ISP-urile nu vor mai avea niciun interes să livreze în rețea conținut care nu le generează profit.

În prezent, furnizorii de internet nu se supun unor reguli de transparență, care să îi oblige să spună ce conținut sau servicii sunt blocate sau marginalizate. Aplicații precum Skype, care asigură comunicațiile gratuit și afectează astfel cota de piață a furnizorilor de telefonie mobilă, ar putea fi blocate.

La fel ca la societățile de televiziune prin cablu, s-ar putea ajunge la situația în care creatorii mici de conținut să fie nevoiți să plătească accesul în rețea. Practic, se va ajunge la o cenzură a internetului, transformând această rețea într-un mediu controlat, precum televiziunea sau radioul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase