Qualcomm visează la o industrie în care dronele vor fi mai ieftine decât smartphone-urile

Redactor:
Silviu Bănilă
Piața pentru drone de consum se află într-o ascensiune semnificativă și ar putea crește de la 105 milioane dolari la un miliard de dolari până în anul 2018. Cu ajutorul roboților zburători, consumatorii de rând pot realiza filmări de la înălțime de o calitate surprinzătoare. Din păcate, în prezent, o dronă dotată cu o cameră 4K costă cam 1.200 de dolari și bateria are o autonomie de doar 20 de minute, acestea fiind cele mai mari dezavantaje ale dispozitivelor.

Compania Qualcomm, care produce microprocesoarele Snapdragon pentru cele mai performante smartphone-uri de pe piață, dorește să lanseze un cip special conceput pentru drone, Snapdragon Flight. Raj Talluri, directorul responsabil de acest proiect, spune că dronele high-end trebuie să ajungă la nivelul de accesibilitate al camerelor digitale.

„Considerăm că, prin intermediul acestui procesor, putem reduce prețul unei drone 4K obișnuite de la 1.200 dolari la 300 dolari. De asemenea, autonomia bateriei poate fi extinsă de la 20 de minute la 60 de minute”, spune Talluri.

Cele două dispozitive au multe lucruri în comun. Chris Anderson, fostul editor al publicației Wired și actualul director executiv al startup-ului 3D Robotics, care produce drone, a declarat că „dronele reprezintă „solul de pace” în războiul smartphone-urilor”.

„Dacă analizezi structura interioară a unei drone, aceasta găzduiește numeroase cipuri și fiecare face alt lucru. În multe cazuri, aceste componente electronice nu au fost construite exclusiv pentru drone„, spune Talluri. „Componentele trebuie să comunice între ele pentru fiecare operațiune și acest lucru „seacă” bateria”.

Piața dronelor este foarte atractivă pentru Qualcomm, deoarece gigantul nu ar fi nevoit să investească miliarde de dolari în cercetarea și dezvoltarea unor noi microprocesoare. „Dronele funcționează pe baza semnalelor Wi-Fi și radio, a giroscoapelor, accelerometrlor și magnetometrelor, exact ca și smartphone-urile”, explică Talluri.

Capacitatea de a folosi la maximum potențialul unei camere foto/video de mici dimensiuni este un alt element comun al dronelor și smartphone-urilor. Qualcomm pariază pe reducerea prețului și extinderea autonomiei bateriei în cazul dronelor. „În următorii ani, vom asista la o revoluție pe piața acestor dispozitive de zbor”, încheie Talluri, citat de theverge.com.

Gheorghe Hagi trece la nivelul următor. "Regele" dă marea lovitură şi face cea mai mare...
Tragedie uriașă în showbiz. Vedeta a murit la Terapie Intensivă, răpusă de Covid
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Afacere uluitoare a lui Cristi Borcea. Din ce a putut să scoată 500.000 de dolari
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Tragedie uriașă în showbiz. Vedeta a murit la Terapie Intensivă, răpusă de Covid
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Anunțul zilei vine de la Lidl: gestul pe care l-a făcut în plină pandemie
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Inchide